Den 15. utgaven av Sahara Marathon går 24. februar. De tilreisende deltakerne er stort sett tilsluttet en chartret pakkereise med opphold ved Smara Leir fra 21. og 28. februar. I år fokuseres det på barns rettigheter gjennom prosjekter som går på idrett i skole. Den internasjonale sportsbegivenheten Sahara Marathon er initiert til støtte for Vest-Saharas selvstendighet fra okkupasjonslandet Marokko.

For Sahara Marathon går inntektene hvert år til humanitære prosjekter i de saharawiske flyktningleirene (Tindouf-Algerie). Sahara Marathon Prosjekt kan vise til at med "fremskritt i ørkensanden” har blitt til idrettsbaner, opplæringsplaner, sports skoler, ungdomsklubber, barnepass, levering av legemidler og skolemateriell på sykehus og skoler.

Fra Europa er det også sendt campingvogner med nødvarer og sportsutstyr levert av institusjoner, bedrifter, skoler og enkeltpersoner. Program er tilrettelagt for de saharawiske utøvere som deltar i internasjonale konkurranser utenfor leirene.

Fra i år er det også lansert en kampanje, BetterNow, der utøverne gjennom eget initiativ kan starte innsamlinger av penger til prosjektet. Mer info om dette ligger på www.proyectosahara.com

Sahara Marathon kan de siste årene skilte med flere prosjekt i leirene. Bl.a. har spanske fysisk og psykisk utviklingshemmede deltatt i løpene. Det engelske “Sandblast” har mange prosjekter, bl.a. utdanning i film, litteratur, musikk, fotografi m.m.

Landet Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Løpet går mellom 3 flyktningleire inne i Algerie.

Mens det sportslige aspektet er anekdotisk, er støtten for det saharawiske folket i eksil, og implementering av sosiale prosjekter som Sahara Marathon gjør, er en handling som virkelig teller. Bygging av sportsanlegg, levering av medisiner, skolemateriell, samt opplæringsplaner for lokale utøvere er noen av prosjektene som er gjennomført. Mens kontakten Saharawiene opplever med deltakere fra hele kloden utgjør kanskje den største forskjellen.

Arrangementet i Sahara blir fulgt av tv-kanalen Telemadrid og annen presse.

Presentasjon av deltakerne:

Lise_Gronskar_+for_start_Beirut_Marathon_IMG_2260.jpg
Lise Grønskar, 1985, Oslo, Norway. Marathon
Lise har tidligere løpt 5 maratonløp. Nylig skrev hun at hun »i den siste tiden slitt med en vond hofte, og at derfor blir målet først og fremst å ha en fin tur, og å komme til mål, og å ikke bli aller sist :) Sahara Marathon virker som et skikkelig eventyr! Jeg tror at det blir et utfordrende løp, men liker utfordringer.» 

Simen_Killingmo.jpg
2. mann i mål på 15 km: Simen Killingmo. Hummelfjelldilten august 2013Foto: Bente Sund Langøigjelten. 

Simen Killingmo, 1982, Tolga, Hedmark fylke, Norway, Marathon.

Simen jobber som ungdomsskolelærer i realfag og kroppsøving. Han har «bare» gjennomført et rent maraton en gang. Oslo maraton på 3.23 for noen år siden. Han har vært med på Norseman, som er en Ironman-distanse i triathlon, der man svømmer 3.8 km, sykler 180 km og løper maraton med målgang på Gaustatoppen. Da brukte han 5.55 på løpedelen, og 14.21 totalt.

Senere i år skal Simen være med på samme distanse i Sveits, Ironman Switzerland. Det er innen triathlon han har mest erfaring, og kanskje beste prestasjoner. Ellers løper han en del 10 km eller halvmaratonløp.

«Jeg har ingen erfaringer fra dette, eller slike løp tidligere, men ble tipset av min søster som kom over en side med interessante løp rundt om i verden», skriver han til kondis.no.

ph_Ingunn_Ytrehus.jpgIngunn Ytrehus, 1950, Bor I Buskerud, løper for Tromsø, Norway. Marathon. Foto: Midnight Sun Marathon

Ingunn har tidligere løpt 21 maraton, den første i 1993. Beste maraton i 2014: 4:02. Personlig rekord på maraton 3:28 (1998 - 48 år) Hun har vært klassevinner og høyt på listene i sin alderklasse gjennom mange år i gateløp, motbakkeløp, ultraløp, skirenn, sykkelritt og orientering.

Hvorfor Sahara Marathon? «Muligheten til å glede andre enn meg sjøl med løpinga - sette fokus på den uholdbare situasjonen i Vest-Sahara - og samtidig sjøl få oppleve livet i de Saharawiske flyktningeleirene.» 

Oline_5618252_2783097.jpgVera Nystad som vant 3. plass for damer i Sahara Marathon 2008 og Oline Yksnøy med flotte utskjærte treskjold som de har fått av løpervenninnne Turid Veggeland. Det er Turid selv som står bak utskjæringene, og i Athen løp hun sin 105. maraton. Oline Yksnøy, som begynte sin løpekarriere som 55-åring, kom i mål på under 5 timer med sluttiden 4.58.15. Foto: Turid Veggeland

Oline Lovise Yksnøy, 1942, Rustad IL, Oslo, Norway. Marathon.

«Når jeg nå først skal reise til Afrika må det nesten bli maratondistansen. Det siste året har jeg som oftest brukt mellom 5 og 5 1/2 time på maratondistansen både på bane og asfalt.

Det beste jeg har prestert må være 156,629 km på Bislett 24-hours Indoor Challenge i 2010. Jeg har for øvrig vært med på alle 24-timersløpene på Bislett, men tilbakelegger færre og færre meter med årene.»

Jamfør 100-klubben har Oline 102 maraton før ut setter ut på Sahara Marathon.

«Det var lyst til å se og oppleve ørkenen som gjorde at jeg begynte å tenke på SaharaMarathon. Den politiske situasjonen og saharawiernes flyktningliv visste jeg ikke noe om på forhånd. Jeg trodde de var et ørkenfolk som bodde der frivillig. At SaharaMarathon kan hjelpe dem, gjør det enda mer verdt å delta.» 

Oline_Yksnoey_IMG_9731.jpg
Oline har alltid et smil på lager. 67 år og vinner av klassen sin i Oslo Maraton 2009. Foto: Heming Leira 2009.

Sune_Hundeboll.jpg
Sune Hundebøll, 1971, Brøndby Strand, Storkøbenhavn, Copenhagen, Denmark. Marathon.

«I 2011 startede jeg med at løbe. Jeg er udpræget langdistanceløber. Jeg har løbet lidt over 40 maraton før. Her er en liste over mine løb

De fleste maraton løber jeg på en tid omkring de fire timer. I starten løb jeg mest på asfalt, men jeg løber mere og mere trail.

Som ung spillede jeg lidt fodbold og var en overgang gymnast. Men det stoppede da jeg var teenager. Som voksen har jeg været ganske passiv - lige ind til 2011, hvor jeg begyndte at løbe.»

Hvorfor SaharaMarathon? «Jeg synes at jeg som velfærdsdanske er forpligtet til at gøre hvad jeg kan for at forandre verden til det bedre. Med Sahara Marathon ser jeg en mulighed for at få skabt lidt opmærksomhed omkring et fortrængt konflikt samtidig med at jeg forventer en stor personlig oplevelse og udfordring.

Følg mine løb og træning på twitter .»

ph_FB_Emmy_n.jpg
Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15
Emmy Karnerud, 1977, Västra Götalands län, Gothenburg, Sweden. Marathon.

«Springer SaharaMarathon för andra gången. Har trent løping i 3,5 år. Liker terrengløp, springer ett terräng marathon 17:e januari – det blir en bra repition för loppet i Sahara.  Pers på 10 km, Sylvesterloppet på nyårsafton på 48:28. Favorittløp: Tjurruset

Kombinasjonen av solidaritetsaktivitet og løping «är match made in heaven för mig :-)» skriver Emmy til kondis.no.

Emmy har jobbet ideelt for Emmaus Björkå tidigare i styret. Vi jobbar for å utrydde nødens årsaker. Først og fremst gjennom samarbeidsorganisasjoner i Palestina, Angola, Moçambique, Nicaragua, Vest-Sahara. Men ikke minst med opinion og opplysningsarbeid i Sverige. 

ph_FB_Alica_n.jpg

Datter: Alica Kimler Karnerud, 2005, Gothenburg, Sweden. 10 Km. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

Emmys far: Calle Karnerud, 1946, Gothenburg, Sweden. 10 Km. 
ph_svensk-gruppe.jpg
Svensk gruppebilde fra venstre: Jenny, Malin, Emmy, Johan, Hmida, og Calle. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

Johan Büser, Sweden.

Malin Hanson, Sweden. 

ph_FB_Jenny_n.jpg
Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

Jenny Wrangborg, 1982, Gothebburg, Sweden. Half Marathon.
Jenny skriver: «Sprungit väldigt oregelbundet de senaste fem åren, men aldrig deltagit i något lopp tidigare. Skal løpe Halvmaran. Aldrig sprungit så långt innan.

När jag var sju år vann jag Munkloppet i Ystad i Skåne. Ett lopp där man sprang upp och nedför en gågata och fick gräddbullar när man kom i mål. Jag hoppas på att toppa denna upplevelse med att komma runt halvmaran nu.

Hvorfor Sahara Marathon? - Solidariteten med Västsahara. Ockupationen har pågått så länge och om jag kan solidarisera mig genom att delta i loppet och berätta om situationen i flyktinglägren och motståndskampen så gör jag gärna det. 

2012 åkte jag med Ship to Gaza i ett försök att bryta blockaden mot Gazas folk. Båten nådde inte ända fram, men solidaritetsarbetet och kampen fortsätter.

Jenny er skribent, journalist, forfatter og poet. Her er hennes blogg

Jenny Wrangborg opptrer med musikerne fra bandet Stationen

Omtale av hennes siste diktsamling: Vad ska vi göra med varandra


Juan Pablo Obregón, Stockholm, Sweden/Peru. Marathon.

«Jag har sprungit 5 maratonlopp. På asfalt har jag en tid på 4:08. Drygt 4:00 på Lidingöloppet som är et terränglopp.

För fyra år sedan började jag jobba på en biståndsorganisation här i Stockholm. Organisationen stödjer Västsaharas kamp för självständighet och frihet sedan länge. Jag ville redan då åka och särskilt passa på att springa. Av olika anledningar så blir det först i år. Jag åker själv och mest av eget initiativ. Jag kommer säkert träffa folk som vi jobbar med men jag tar det som semester.

Organisationen jag jobbar på heter Emmaus Stockholm. Jag jobbar med olika frågor där och bl.a. som “stödhandläggare”.

Jag åker i god tid till Madrid och tänker träna lite på fredag förmiddag. Sen turista lite innan jag joinar gruppen på lördag.»

ph_FB_Amaidan_Salah_n.jpg
Emmy og Alica møter den raske løperen Amaida Salah som bl.a. har løpt 10 km ved både Oslo Maraton 2013 og sist Midnight Sun Marathon i 2014. Han er bosatt i Sør-Frankrike, trener og deltar i mange løp der. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

ph_FB_Alica_run_n.jpgAlica skal løpe 10 med sin bestefar. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

ph_FB_Barn_ved_Expo_n.jpgDet er mange barn og ungdom i leirene. Det arrangeres eget barneløp. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

ph_FB_hvile_før_løpet_jenny.jpgJenny hviler seg i form til sin debut på halvmaraton. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

ph_FB_m_Kameler_n.jpg
Emmy som også var påmeldt i 2013, da løpet ble avlyst, har funnet spennede selskap. Foto: Emmys facebook-konto 23.02.15

ph_FB_Map_Rubens_Noviello.jpgHer er kart over traséen. Løypa er godt merket og røde kors/røde halvmåne er rask på pletten om kan trenger hjelp. F. eks ved kramper o.a. Foto: Rubens Noviello 22.02.15 

ph_Maalseilet_Dario Bolognesi_o.jpg
Den Italienske gruppa inspiserer målområdet, som riktig nok ikke blir helt gjenkjennelig med all virak ved målgangen. Foto: Dario Bolognesi 23.02.15
 

Video fra ankomst Sahara Marathon 22 februar 2015

Bli med gjennom løpetraséen til SaharaMarathon på Vimeo ( ca. 3 min).

Vær med på løpet via 3 min video fra 2011

Vær med gjennom traséen med 30 min ny film på Radio y Televisión Española, filmet fra løpet i 2014.

Samleside for Sahara Marathonwww.kondis.no 

Hjemmesiden: http://www.saharamarathon.org

Ønsker du å delta ved Sahara Marathon 2016 ?
Kontakt SaharaMarathon Prosjekt :
e-post:
norwaymarathon@gmail.com