366 nordmenn klar for søndagens løp
   
 
Paula Radcliffe (bildet) er "defending champ" i New York Marathon. Tre ganger har 35-åringen vunnet i New York. I dag ble hun presentert for media av en annen legende, Grete Waitz, som har vunnet 9 ganger. 55 menn og ingen kvinner fullførte det første løpet i 1970. Søndag er det forventet ny rekord med ca. 40.000 løpere i mål.
  %3Cb%3EBli+og+opplagt%3A%3C%2Fb%3E+Paula+Radcliffe+smilte+seg+gjennom+pressekonferansen+og+gledet+seg+til+endelig+%E5+stille+i+en+stor+konkurranse+etter+skadeproblemer+i+%E5r.+Hun+ble+presentert+p%E5+pressekonferansen+av+Grete+Waitz.  
Bli og opplagt: Paula Radcliffe smilte seg gjennom pressekonferansen og gledet seg til endelig å stille i en stor konkurranse etter skadeproblemer i år. Hun ble presentert på pressekonferansen av Grete Waitz.
 

Paula Radcliffe gleder seg til søndagens maraton
På dagens pressekonferanse var Grete Waitz valgt ut til å presentere årets store profil i New York Marathon: Paula Radcliffe - verdensrekordholder og tre ganger vinner av både London og New York Marathon. Grete fortalte da en historie fra et besøk i Boston Marathon i 2005. Hun sto i kø for å få seg i kaffekopp. Da kom noen bort til henne og spurte: - Er du Paula Radcliffe?

Riktignok hadde vi begge den gang samme hårfasong med hestehale, men likevel. Jeg spurte: - Kan dere si det en gang til? Og de gjentok: - Er du Paula Radcliffe? - Ja, jeg skulle ønske jeg var det, svarte Grete, - men bare i mine drømmer. Dette er det største komplimentet jeg noen gang har fått, føyde Grete til.

Det ble mange spørsmål til de to hovedpersonene på pressekonferansen, som nesten ble en maraton den også. De ble blant annet spurt om likheter i karrierene. Begge hadde vært gode bane- og terrengløper i mange år før de endelig tok steget videre til maraton. Og begge hadde trent lenge, hardt og systematisk for å nå sine mål.


Forbilder
Paula sa at Grete og Ingrid (Kristiansen) var sammen med Joan Benoit hennes store forbilder i oppveksten. Sistnevnte stiller forøvrig i New York Maraton i år, og er i en alder av 52 år en meget god veteranløper.

Paula mente at hun er tilbake i god form etter skadene som har medført at dette er hennes første store konkurranse i år. Hun måtte melde forfall til London Marathon i vår, og VM i maraton i Berlin kom også for tidlig for henne. Hun mener at om det blir gode forhold søndag, så kan hun sette ny løyperekord.


Se video fra pressekonferansen med Paula Radcliffe og Grete Waitz

New York Marathon på Eurosport søndag kl. 15.00
Det blir dessverre ikke full dekning. Først en times sending og så noen korte rapporter hver time. Tennis fra Quatar har større interesse. Det tror i hvert fall de som har laget sendeskjemaet.

Tekst og foto: Kjell Vigestad

Les også:
Laber norsk innsats i Friendship Run
New York Marathon i undergrunnen

Liveoppdatering under løpet på NYCMs hjemmesider. Du kan velge ut de løpere du vil følge fra passering til passering!

 
Travel helg for Grete Waitz
  %3Cb%3EFull+fart%3A%3C%2Fb%3E+Grete+flyr+fra+det+ene+oppdraget+til+det+andre+denne+helgen.+Torsdag+var+hun+sentral+da+Team+for+Kids+fikk+l%F8pe+med+de+store+stjernene.+Ellers+er+pressekonferanser%2C+oppdrag+p%E5+Adidas-standen+p%E5+sportsmessa+og+oppgaver+for+Aktiv+mot+kreft%2C+som+har+36+l%F8pere+med+til+New+York.+Bildet+er+fra+dagens+pressekonferanse.+S%F8ndag+sitter+hun+i+f%F8lgebilen+for+kvinnenes+eliteklasse.  
Full fart: Grete flyr fra det ene oppdraget til det andre denne helgen. Torsdag var hun sentral da Team for Kids fikk løpe med de store stjernene. Ellers er pressekonferanser, oppdrag på Adidas-standen på sportsmessa og oppgaver for Aktiv mot kreft, som har 36 løpere med til New York. Bildet er fra dagens pressekonferanse. Søndag sitter hun i følgebilen for kvinnenes eliteklasse.
 
Ingen norske toppløpere, men mange gode veteraner på startstreken
  %3Cb%3EFotomotiv%3A%3C%2Fb%3E+Alle+skulle+fotograferes+foran+l%F8ypekartet+p%E5+sportsmessa.  
Fotomotiv: Alle skulle fotograferes foran løypekartet på sportsmessa.

Vi har ikke funnet de helt store norske navnene på startlista. Vi må trolig sette vår lit til en veteran, Alemayehu Sitotaw (47 år), om vi skal få en norsk løper inn blant de 100 beste. Siden USA-mesterskapet for menn er lagt inn i New York Marathon i år, så blir det langt flere enn vanlig som kommer til å løpe mellom 2.12 og 2.30.

På damesida er det en hel rekke av gode norske veteraner på startlista. Vi nevner i fleng Wenche Kvæven, Siv Rougier, Nancy Sommer, Camilla Grieg, Anne Kristin Dyrkolbotn, Elin Drangsholt og Tina Botten. Wenche løp på 2.55 i NM i Tromsø i juni, og løper hun like fort søndag, kan hun komme inn blant de 50 beste uansett klasse.

Eivind Solbu fra ås har løpt 800 m på 1.47, men det hjelper nok ikke så mye når distansen er maraton. 36-åringen fra Ås har lagt banekarrieren på hylla og regner seg nok som mosjonist i New Yorks gater.

Jan Andersen er også i år blant de som løper om store pengepremier. Førstepremien for damer og herrer er på drøye kr 700.000 (130.000 dollar). Grete Waitz hadde i fjor lovet broren sin, Jan Andersen (64 år) kr 300.000 om han løp under 3.50 i fjor. Han holdt skjemaet en stund, men sprakk. I år har han fått en ny sjanse og må han klare 3.55 for å vinne. Da må nok Jan ha trent litt ekstra i forhold til i fjor om det skal gå. Det er forøvrig 28. gang Jan Andersen stiller i New York Marathon. Det er trolig ikke mange norske som har løpt New York Marathon flere ganger.

Grete har selv startet 11 ganger og vunnet 9. Den 11. gangen opplevde hun sitt aller største øyeblikk i New York Marathon. Det var da hun løp i mål sammen med kreftrammede Fred Lebow i 1992. Han startet opp New York Marathon i 1970 og var løpsleder i over 20 år. Nå har Grete selv levd med en kreftdiagose i mer enn fire år. Hun har tatt initiativ til prosjektet "Aktiv mot kreft" som stiller med 36 løpere i New York Marathon. De bidrar med en netto på over 800.000 kr til den gode saken.

Mange debutanter og mange maratonturister
Blant de 366 norske som har kommet gjennom nåløyet og fått en startplass er det mange maratondebutanter og mange som først og fremt er godt fornøyd med å komme i mål. I Frankfurt var det 39 norske deltakere, og 11 av dem, dvs. nesten 1/3 part, løp under 3 timer. I New York er profilen en helt annen, og selv med nesten 10 ganger norske på startstreken, blir det neppe så mange som 11 som løper under tre timer. I fjor var det bare fire.

Kayzers Orchester stiller med to løpere, blant annet frontfiguren Jan Ove Ottesen. Døvstumme Harald Vik, 66 år, løper i år for 16. gang.

Interessen for New York Marathon har eksplodert. I 2003 var det 106 norske som var påmeldt. I år er det 366. Godt over 40 % av de tett på 55.000 påmeldte i år kommer fra ndre land enn USA. New York Marathon er i særklasse det mest internasjonale maratonløpet i verden. Og lille Norge stiller den 14. største nasjonskontingenten. Størst er Italia med 3460.

Big business
Av de 55.000 påmeldte regner arrangøren maksimun 42.000 kommer til start og kanskje blir 40.000 fullførende nådd for første gang i verdens største maratonløp. De har bestilt 45.000 medaljer, men regner ikke med å få delt ut alle. Det er mye startkontingent som er betalt helt forgjeves. I tillegg har over 50.000 betalt for å delta i "lotteriet" uten å vinne en startplass. Det betyr at arrangøren har en inntekt på ca. 35 millioner norske kroner bare på programheltene og de som ikke vant startplasser i lotteriet. Det meste i New York er stort. Da er det kanskje ikke så rart at også New York Marathon er big business.

Det blir også en del programhelter blant de norske deltakerne, men noe lavere prosent enn totalt sett. I fjor var det 281 norske løpere i mål. I år blir det trolig over 300. I så fall blir New York det maratonløpet i utlandet som samler flest norske deltakere med Berlin Maraton på andreplass og Stockholm Marathon på tredjeplass. Bare to norske maratonløp samler flere norske deltakere. Det er Oslo Maraton og Nordmarka Skogsmaraton. Midnight Sun Marathon var Norges nest største maraton i 2009, men flertallet av deltakerne i Tromsø kommer fra andre land enn Norge.

 
New York Marathon er god butikk
  %3Cb%3EStolt+sponsor%3A%3C%2Fb%3E+Det+var+enormt+utvalg+i+profilartikler+for+New+York+Marathon+p%E5+sportsmessa%2C+og+kj%F8pelysten+var+stor.+Det+var+lange+k%F8er+foran+kassa.+Og+det+kan+Asics+v%E6re+glade+for%2C+for+de+legger+mange+millioner+dollar+i+potten+for+%E5+v%E6re+%5C%22Proud+sponsor%5C%22+for+New+York+Marathon.+  
Stolt sponsor: Det var enormt utvalg i profilartikler for New York Marathon på sportsmessa, og kjøpelysten var stor. Det var lange køer foran kassa. Og det kan Asics være glade for, for de legger mange millioner dollar i potten for å være "Proud sponsor" for New York Marathon.
 
Pudder og vaselin
  %3Cb%3ENy+innpakning%3A%3C%2Fb%3E+I+fors%F8ket+p%E5+unng%E5+marerittet%2C+gnags%E5r%2C+s%E5+er+vaselin+og+pudder+velpr%F8vde+hjelpemidler.+Her+har+Asics+sine+utgaver+som%2C+i+f%F8lge+reklamen%2C+skal+fungere+enda+bedre.+  
Ny innpakning: I forsøket på unngå marerittet, gnagsår, så er vaselin og pudder velprøvde hjelpemidler. Her har Asics sine utgaver som, i følge reklamen, skal fungere enda bedre.
 
Hvor var Oslo Maraton?
  %3Cb%3EP%E5+plass%3A%3C%2Fb%3E+Helsinki+Marathon%2C+Stockholm+Marathon+og+Reykjavik+Marathon+hadde+leid+felles+standplass+og+delte+ut+brosjyrer.+K%F8benhavn+og+Oslo+manglet+av+de+nordiske+hovedstadsmaratonl%F8pene.+Men+det+er+en+kostbar+satsing.+B%E5de+standplass%2C+reise+og+opphold+koster+flesk.  
På plass: Helsinki Marathon, Stockholm Marathon og Reykjavik Marathon hadde leid felles standplass og delte ut brosjyrer. København og Oslo manglet av de nordiske hovedstadsmaratonløpene. Men det er en kostbar satsing. Både standplass, reise og opphold koster flesk.
 
Elektronikken utvikler seg
  %3Cb%3ENy+chip%3A%3C%2Fb%3E+En+ny+og+mye+mindre+chip+skulle+benyttes.+Den+skulle+festes+til+skoen+med+en+plaststripe+som+s%E5+ut+som+juletrepynt%2C+og+med+farger+etter+startpuljene.+Den+kunne+med+fordel+v%E6rt+noe+mindre+omfangsrik.  
Ny chip: En ny og mye mindre chip skulle benyttes. Den skulle festes til skoen med en plaststripe som så ut som juletrepynt, og med farger etter startpuljene. Den kunne med fordel vært noe mindre omfangsrik.
 
Målportalen var på plass dager i forveien
  %3Cb%3EEtterlengtet+syn%3A%3C%2Fb%3E+L%F8ypa+svinger+fram+og+tilbake+og+opp+og+ned+i+Central+Park.+Den+store+m%E5lportalen+er+ikke+%E5+se+f%F8r+det+er+knappe+to+hundre+meter+igjen+til+m%E5l.+Til+gjengjeld+blir+alle+40.000+ekstra+glade+n%E5r+den+endelig+kommer+til+syne.  
Etterlengtet syn: Løypa svinger fram og tilbake og opp og ned i Central Park. Den store målportalen er ikke å se før det er knappe to hundre meter igjen til mål. Til gjengjeld blir alle 40.000 ekstra glade når den endelig kommer til syne.