Bjørn Johannessen (42) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.


Vignett-kondiskommentaren.jpgEtter avis- og bladoverskriftene å dømme, er vi på stadig leting etter "drømmekroppen" innenfor våre egne fettvalker. Vi blir nærmest bombardert med nye, effektive måter å gå ned i vekt og komme i form på. Atkinsdietten, lavkarbodietter, 5:2-dietten, sonedietten og GI-dietten. For ikke å snakke om en rekke pulverdietter som skal gi fantastiske resultater på rekordtid. 

Jeg har for lengst sluttet å la meg overraske over alle de kreative metodene som lanseres for at vi skal gå ned i vekt. Jeg vil tro at produktene og kostholdsregimene selger godt, ellers hadde det vært kroken på døra for dem for lenge siden. 

Om vidunderkurene virker er en helt annen sak. Statistikken tyder ikke akkurat på det. Halvparten av alle nordmenn er nå overvektige (BMI over 25), mens 20 prosent har fedmeproblemer (BMI over 30). I tillegg slår VG fast at "Halve jordens befolkning vil være overvektige i 2030". Avisa skriver at fedmen vil koste verdenssamfunnet mer enn både røyking og væpnede konflikter.
 
Nylig forvillet jeg meg inn på en annen artikkel der VG kunne berette at det nå forskes på mat og drikke som skal ha samme effekt som trening. VG presenterer det med følgende ingress: "Forskere jobber nå med å oppfylle alle sofagrisers drøm – å kunne bli bedre trent – uten å trene."

Selve artikkelens innhold, og forskernes formål, viser seg å være litt mer nyansert enn tabloidframstillingen VG varter opp med i starten, men avisoppslaget viser en tydelig trend i samfunnet:
Vi skal helst spise oss både slanke og i toppform, men unngå å trene. 

For det virker rett og slett ikke som det er grenser for hva vi er villige til å utsette oss selv for i den hensikt å gå ned i vekt, komme i form og få drømmekroppen, bortsett fra det åpenlyst mest effektive: trening

Og hvis vi til slutt må krype til korset og innse at trening er det som skal til, så skal treningen helst være unnagjort på noen få minutter. Gjerne med et "tv-shop-apparat" der 5 minutter daglig trening i 2-3 uker er alt som skal til for å gi deg drømmekroppen, om vi skal tro reklamene og fotomodellene som promoterer treningsvidundrene. 

Det sies at det er bedre å være tykk og i god form enn slank og utrent. For å komme i god form er det ingen vei utenom treningen. En bieffekt av å trene er at man samtidig går ned i vekt. Trener vi nok, kan vi (innen rimelighetens grenser) nesten spise hva vi vil. 

Kombinasjonen trening og kosthold er selvfølgelig det beste, men jeg er overbevist om at det må legges desidert størst vekt på treningen. En motsatt prioritering er sjeldent holdbart i lengden. Å skulle leve etter fastsatte kostholdsregimer vil i lengden være psykisk slitsomt og vanskelig gjennomførbart. Finn heller en fysisk aktivitet du liker, og suppler dette med et normalt sunt kosthold. 

Om valget står mellom å måtte leve på en evigvarende diett eller ta en daglig løpetur, er det liten tvil om at jeg foretrekker sistnevnte. 

Her kan du lese flere Kondiskommentarer.