Marianne Røhme (51) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

Jeg har sittet mye foran TV’n og sett på langløp. Jeg synes prestasjonene til utøverne er utrolige og naturen flott. Jeg koser meg i sofakroken på lørdags- og søndagsmorgenene med tekoppen og fine TV-bilder fra skieldoradoer milevis unna stuevinduet mitt. Jeg skulle så gjerne ha vært der og sett det i virkeligheten. Spesielt fikk jeg et lite sug da rennet i Toblach gikk. Her har jeg selv vært og gått på ski seinest for ett år siden. Minnene jeg sitter igjen med er en flott natur, godt preparerte løyper, mye fint vær og god mat etter lange skiturer. Frister så absolutt til gjentakelse.

TV2s reportasjer i forkant av rennene er interessante. Her blir vi bedre kjent med løperne, løypa og det spekuleres i hvordan favorittene vil klare seg. Intervjuene er mange, om enn noe mannsdominerte.

Ski Classics domineres helt klart av menn både når det gjelder intervjuer og TV-bilder.

Det er færre kvinner som stiller til start enn menn i Ski Classics, men enkeltprestasjonene er gode, og for oss damer er det alltid litt ekstra spennende å se hvordan disse kvinnene klarer å hevde seg, og høre hvilke forventninger og eventuelle strategier de har før rennet.

Det er dessverre ikke så lenge vi får følge dem i TV-ruta.  De får kanskje en halvtime til å vise seg fram på før herrestarten går. Deretter blir vi sittende i time etter time å se på tetgruppa i herreklassen. Etter hvert begynner vi å gynge i takt med dobbelttakene til disse mennene i tetgruppa som staker seg monotont mot mål. 

Mens produsenten følger teten til herrene, kan det skje mye blant damene uten at vi får med oss hva som skjedde før etter at det har skjedd, og da kan plutselig bildet ha endret seg fullstendig.

En kan forsvare den mannsdominerte dekningen med at kvinnene er få sammenlignet med mennene. I Toblach var de kun 15 kvinner som stilte til start. Jeg telte dem selv. Til sammenligning var det så tett mellom mennene at de var umulig å telle gjennom TV-ruta fra min stue i Norge.

Forskjellen i antallet på startstreken kan til en viss grad forsvare at fokuset er mer på menn enn på kvinner, likevel bør det være lov å ønske seg hyppigere veksling mellom de to gruppene i TV-dekningen og enda flere kvinner i forhåndsomtalene. Det ville jeg ha likt. Da ville jeg kanskje også kommet ut av den monotone gyngingen, for noen av disse kvinnene går faktisk god gammeldags diagonalgang, og ære være dem for det.  

Marcialonga_menn.jpg

- Mens produsenten følger teten til herrene, kan det skje mye blant damene uten at vi får med oss hva som skjedde før etter at det har skjedd, og da kan plutselig bildet ha endret seg fullstendig, sier Marianne Røhme (arrangørfoto Marcialonga 2016).