- Ubeskrivelig, sa Gunvor Hov Høydal og smilte bredt etter å ha løpt inn til gull på junior-VM langdistanse.

- Dette har vært et mål siden junior-VM i fjor. Etter 6.plass på mellomdistansen i Tsjekkia i fjor skjønte jeg at det kunne være realistisk, og da har jeg hatt dette som mål på hver eneste trening.  Utrolig deilig å lykkes.

I det krevende terrenget, som utfordret løperne både teknisk og fysisk, var Høydal tre sekunder foran gårsdagens gullvinner på sprint Sara Hagström fra Sverige. Finske Emmi Jokela tok bronsen minuttet bak dagens store norske navn.

- Etter junior-VM i fjor fikk gikk det opp for meg at en normalprestasjon er godt nok til å være med i toppen, og i dag gjør jeg nettopp det. Men det er noen småbom underveis. 

Med to samlinger i junior-VM landet under beltet, samt nitide forberedelser med kartstudier, hadde Fossum-løperen god oversikt over hva som ventet.

Og med ett gull i bagasjen, er det lov å håpe på mer fra stortalentet i de gjenstående dagene i Bulgaria.

- Jeg ser på meg selv som en like god mellomdistanseløper. Dermed vil mulighetene være gode også lørdag. Når det gjelder søndagens stafett, har vi et godt lag som jakter revansje etter å ha blitt disket fra gullet i fjor. 

Bevis på det gode norske jentelaget er dagens laginnsats hvor Mathilde Rundhaug (5), Heidi Mårtensson (10) og Ingeborg Eide (12) alle løper inn til plasseringer blant de 12 beste.

- Jeg har en stor bom i dag. Det er selvfølgelig skuffende, men jeg ser at farten min er god nok, og det er to nye sjanser seinere i mesterskapet, sa Mathilde Rundhaug.

Landslagstreneren gir imidlertid både henne og resten av den nevnte kvartetten mer enn godkjent.  

- Jentene imponerer stort igjen, som i går. Gull, 5.-, 10.- og 12. plass er veldig moro og solid. Spesielt imponerende av de unge jentene som starter tidlig og oppnår gode resultat det lover godt for fremtiden, sier Torben Wendler.

- Gutta løper jevnt over litt for dårlig. Her har vi en del å gå på foran de to siste konkurransene. Men som lag treffer vi med vår målsetning om å ha 4 stykker blant de 10 beste.

Best av de norske gutta i dag var Borger Melsom på 8. plass. Men sisteårsjunioren som kan skilte med 4. plass fra denne distansen under fjorårets mesterskap i Tsjekkia, var ikke fornøyd med egen innsats.

- Det blir for mye bom på slutten. 4 minutter til sammen på 3 ulike poster etter passering av arena er for dårlig og utrolig skuffende, sa han.

Blant gutta ble det svensk dobbeltseier med gårsdagens bronsevinner på sprinten, Anton Johansson, foran Assar Hellström. Marek Minár fra Tsjekkia ble nummer 3.

For de øvrige norske gutta ble det plasseringer over 30-tallet med den interne rekkefølgen blant nordmennene; Gaute Friestad (30), Markus Holter (36), Anders Felde Olaussen (54), Andreas Sølberg (57) og Trond Einar Moen Pedersli (111).

Runa Fremstad og Kristine Berglia ble henholdsvis nummer 27 og 48 i dag.

Kilde og Foto: Norsk orientering