Heming Leira (55) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det hadde han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24


Er det plass til flere løp i Oslo?

Vignett-kondiskommentaren.jpgSterk økning i antall løp i Oslo
Det er ikke bare Oslo Maraton og Sentrumsløpet som har økt deltakelsen av løpene i Oslo med omland. En rekke av de andre løpene har passert 1000 deltakere, noe også hverdagsløpene  som Fornebuløpet og Sørkedalsløpet har gjort.

Foruten alle de klassiske løpene har Oslo fått en rekke nye løp de siste årene som Fornebuløpet, Grefsenkollen Opp, Ivar Formos Minneløp, OBIK terrengkarusell, Oslos Bratteste,  Bislett 24-timers, KK-mila, Mærradalen opp, Skjørteløpet, Det Røde Huset Backyard Ultra, Trappeløpet, Vettakollen Opp, Kollen Opp og Bygdøymila (gammelt løp som har kommet tilbake) for å nevne noen.

De to siste årene har det også kommet til en ny kategori løp, nemlig hinderløpene (obstacle races) med Viking Race i spissen. I år kom Winterrun i februar som inngår i en nordisk serie og i mai arrangeres Ecotrail. Aldri har det vært et så stort og bredt utvalg i løpskonkurranser i hovedstaden.

Dette samtidig som en rekke sykkelritt og multisportevenementer i Norge har økt i både omfang og deltakelse. Tar en så også med at at flere og flere deltar i triatlon, ultraløp, maraton og halvmaraton og 10 km i utlandet, skulle en tro at løpsbølgen snart må flate ut i Oslo.

Jeg tror imidlertid at vi kommer til å se vekst i mange år fremover i de største byene. Minst i fem år til. Fem år i våre dager er svært lenge og normalt ville  jeg ikke spå lenger frem enn to år om det meste.

Men Oslo har Europas raskest voksende befolkning og alle prognoser sier at dette vil fortsette i lang tid fremover. Også Akershus vil få et kraftig økt innbyggertall.

Vi vet også at trenden over hele verden er at folk vil bo i by. 2007 ble det første året hvor flere mennesker bodde i byen enn på landet og FN antyder at 66 % kan bo i by i 2050.

Med langt flere innbyggere tror jeg løp i Oslo vil fortsette å øke deltakertallet og at vi får flere løp.

Et annet moment er at det bygges og skal bygges “nye byer” i Oslo.  Ensjøbyen, Lørenbyen, Nydalen, Kverner har allerede kommet. Det største satsingsområdet til Oslo kommune er Hovinbyen. Innenfor området fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest til Breivoll i øst bor det i dag nesten 40.000 innbyggere. Morten Wasstøl, i Plan- og bygningsetaten tror det kan bli over 100.000 her. Det vil tilsvare Norges femte største by i dag, på størrelse med Drammen.  Langs fjorden kommer Fjordbyen.

Drabantbyenes storhetstid
På syttitallet sto drabantbyene i Oslo for noe av det beste innenfor de store hallidrettene håndball og ishockey. I Ishockey tok Manglerud og Furuset flere Norgesmesterskap i tillegg til etablerte lag som Hasle/Løren og Vålerenga. I håndballen yppet Oppsal seg mot europas beste lag i europacupen og også Refstad tok flere norske mesterskap. På begynnelsen av 90-tallet hadde Vålenga Ishockey en hel rekke med spillere (som også var på landslaget) som hadde gått på Vålerenga skole.  Det var den siste krampetrekning av “drabantby/stedstilhørighet” innenfor toppIdretten i Oslo).

Også innenfor løpingen fantes det en rekke lokale løp. Lørenskogløpet finnes ennå, men var mye, mye større. Løp som  Stovnerløpet, Frognerparken Rundt, Engineering Valley i Sandvika (kanskje tidenes raskeste løype) er alle borte.

Med de “nye byene” som nå bygges har igjen Oslo fått store folkegrupper som flytter sammen til “nye” steder.

Hovinringen_640.png

Tidligere i år plukket juryen ut fire vinnere av de 21 deltakerne i idékonkurransen Hovinbyen. Bildet viser en av vinnerutkastene.  Trykk på bildet for STOR utgave som viser at det er tegnet inn et sammenhengende grønn linje på 5.5 km. En vei for sykling, løping og annen fysisk aktivitet. Der den møter på de store bilveiene finnes det idag broer og andre er tegnet inn. 


- Kan det påny vokse frem tilhørighet til “byen” du bor i i Oslo?
- Kan de “nye byene” i Oslo lage løp i lokalmiljøet?  
- Lørenbyen arrangerte et lite løp i 2013, nærmest et borettslagløp, løpet ble ikke gjentatt i 2014.  
- OPPDATERT: Lørenløpet arrangeres i år 6.juni . Arrangør er Lørenparken bolisameie i samarbeid med Løren Handelskvartal og Løren Velforening. Det blir barneløp, 5 og 10km. Se borettslagets hjemmeside
- Fjordbyen arrangerte Barcode Challenge i 2013 og løpet gjentas i år.

- Kan de “nye byene” få flere løp og kan Kondis være en fødselshjelper for slike løp?
- Kan Kondisfolk i de “nye byene” ta initiativ til løp med hjelp fra organisasjonen?  Bør Kondis lage en pakke med kontrollmåling og veiledning fra Kondis sitt meget erfarne arrangørkorps som kan tilbys i en tidlig fase av byggingen?
- Kan Kondis ta initiativet til en egen løpskarusell for “de nye byene” i byen? Kan dette være en god måte å få promotert hva Kondis er og står for?

Les om de fire vinnerne i Hovinbyen

Se plansjer og bilder fra alle de 21 forslagene i Hovinbyen

Jogging_Hovinbyen_640.pngFra et av vinnerutkastene "Hovin Bynatur" i idékonkurransen Hovinbyen.  Jogging var med som en naturlig del av bybildet, både i dette forslaget og mange av de andre forslagene. Trykk på bildet for STOR utgave.