Toppbildet: Karoline Bjerkeli Grøvdal leder seniorfeltet i fjorårets EM i Beograd. Etter en tøff åpning hvor hun lenge hadde en klar ledelse, ble det etter hvert litt for tøft. Men da hun ble tatt igjen, så holdt hun likevel godt følge inn mot mål og sikret seg en femteplass. Det er tidenes beste plassering i EM i terrengløp for en norsk seniorløper. (Foto: Kjell Vigestad)

Danmark stiller med 18 løpere i EM, Sverige med 14 løpere og Norge med 13. I nordisk mesterskap i Finland 8. november var Norge suverent beste nasjon med tre av fire individuelle gull og enten sølv eller gull i lagkonkurransene. Sånn sett kunne vi kanskje forventet en litt større tropp fra Norge. Men alle som kan forvente en god plassering enten individuelt eller som lag, er tatt ut. Men en juniordame til må på plass for at det skal stemme.

Forøvrig ønsker det europeiske friidrettsforbundet at alle nasjoner stiller lag, og dekker derfor opphold (inklusive måltider) for fire løpere på alle lag i alle klasser. Det med andre kun reiseutgiftene norsk friidrett må betale for å sende et helt lag til terreng-EM. Det er en billig måte å gi norske løpere internasjonal erfaring og en stor opplevelse.

Det ble vurdert om Norge skulle stille lag i menn senior. Både Sindre Buraas og Henrik Ingebrigtsen var aktuelle. Sammen med vår nybakte nordiske mester, Hans Kristian Fløystad, og Sondre Nordstad Moen kunne det blitt et usedvanlig sterkt lag. Men av forkjellige grunner ble det ikke slik.

Veronika Blom, SK Vidar

Når det gjelder en løper nr. 4 i klassen kvinner junior for å kunne stille lag, så peker Christina Ellefsen Hopland seg helt klar ut. 17-åringen fra Varegg har hatt en sterk sommer og høst med 16.54 på 5 km i Frikarusellen, og for ei uke siden løp hun 10 km på 35.44 i Vinterkarusellen i Bergen. Hun løp også sterkt både i NM i terrengløp og i nordisk mesterskap i Finland for drøye tre uker siden.

Det norske juniorlaget ble i fjor nr. 8 av 17 land som stilte lag. Tre av jentene fra fjorårets lag, Heidi Mårtensson, Live Solheimdal og Elisabeth Angell Bergh, holder junioralder også i år, og alle tre er med på årets lag. De har forbedret seg mye siden i fjor. Med  hele 107 jenter i feltet i fjor var det veldig tett mellom løperne, og med bare noen få sekunder bedre tid, avanserte man mange plasser opp på resultatlista. Live Solmheimdal ble i fjor nr. 38. Men bare 10 sekunder bedre tid ville hun vært nr. 24.

Live vant nylig et løp i Nederland på en tid som var 30 sekunder bedre enn året før mens forholdene var omtrent de samme begge årene. Bare en slik forbedring alene ville ført Norge opp til femteplass i fjor. Sverige tok sølv i Beograd i fjor med plassiffer 75. Det er nok i overkant av hva Norge kan klare i år. Tyskland tok bronse med 95 i plassiffer. Det er fullt mulig for Norge om vi stiller lag. Men da må friidrettsforbundet skynde seg å ta ut Christina Ellefsen Hopland. Påmeldingsfristen er 4. desember.

Beste norske: Heidi Mårtensson ble i fjor nordisk juniormester, men ble syk etterpå og var ikke sin beste form under EM i Beograd fire uker seinere og endte på 20. plass. (Foto: Kjell Vigestad)

Norge stiller også med lag i klasse U20 for menn. De tok laggull i nordisk mesterskap for tre uker siden og stiller med vår nordiske mester individuelt, Kristian Tjørnhom, i spissen. Hvis han da kommer seg fort etter et overtråkk han pådro seg forrige søndag i Warandecros i Nederland. Konkurransen er tøffere blant juniorguttene enn jentene, men de kan likevel ha sjanse på en plassering rundt nr. 5-6.

Norske medaljekandidater
Individuelt har vi tre sterke kandidater: Marius Vedvik i klasse U23, og Sondre Nordstad Moen og Karoline Bjerkeli Grøvdal i seniorklassen. Disse tre er blant favorittene i sin klasse. Og om de ikke er så langt unna  formen fra i sommer, så kan de snuse på en medalje.

Men terrengmesterskapene er kanskje den EM-konkurransen hvor det er aller vanskeligst å oppnå en topplassering. I EM på bane spres løperne på mange distanser fra 3000 m hinder til maraton. I terreng-EM samles alle i samme klasse sammen med en del terrengløpsspesialister. Så selv en 10. plass er en glimrende plassering.

Og det er bare Karoline Bjerkeli Grøvdal som har klart det i seniorklassen noensinne. Gunhild Halle Haugen har en 11. plass, mens Urige Butas 24.  plass er den beste på herresiden. Sindre Buraas ble nr. 27 i fjor. Da har vi nevnt Norges de to beste kvinner og menn i løpet av 20 første gangene det har vært arrangert terreng-EM. Det første mesterskapet gikk i 1994.

EM i høyden: Terrengløpsarenaen i Bulgaria er ved skilandsbyen Borovets på 1300 meters høyde. Svenskene planlegger å reise tidlig  for å akklimatisere seg. Men det bli neppe snø på arenaen under EM. Det er i Rilafjellene like ved det er stabilt med snø. Innen en omkrets på få mil er det 32 topper som er høyere enn Galdhøpiggen. Den høyeste er på 2925 moh.

Hotell Rila: Her skal løperne bo under oppholdet.