- Det var veivalgsorientering, med en del provisoriske gjerder. Men jeg klarte meg veldig bra. Det var bare et par steder jeg tapte litt tid, sier Kasper Fosser nøkternt.

Han snakker om dagens sprint under ungdoms-EM i Polen, og det er ingen tvil om at prestasjonene i bygatene i Jarsolaw var langt mer ubeskjedne for den norske unggutten.

For når Kasper klarer seg med tilnærmet feilfri orientering, holder det til å hente hjem seieren i gutteklassen i dag.

- Utrolig godt å gripe den siste sjansen her nede. Jeg var litt småirritert på meg selv etter uttaksløpene til junior-VM, og i tillegg fikk jeg ikke viste meg frem som jeg ønsket på langdistansen her nede i Polen. Da er det veldig godt å «ta» den siste sjansen, sier en fornøyd Heming-løper, som kan dra hjem med medalje som bevis på at han kan prestere når det gjelder.

- Det føles veldig bra, smiler han.

Med en slik avslutning på ungdoms-EM, må en også kunne løfte blikket mot større utfordringer, og neste år er det junior-VM i Finland.

- Det er absolutt et mål, og jeg føler meg ganske trygg i finsk terreng. I tillegg viser jeg i dag at jeg også kan prestere bra internasjonalt på sprint, så jeg tror det kan bli moro.

I dag var nok Kasper en av dem som hadde det mest moro med sitt vinnerløp. Men også de andre norske fikk vist at de både har kraft i frasparket og kan finne frem på kart i stor målestokk.

- Det er bra løping av gutta i dag. Men det er mange løpere, også noen av våre, som blir overrasket over at det er provisoriske gjerder i løypen, sier den norske laglederen Eivind Tonna.

- Selvfølgelig stikker Kaspers løp seg frem, men også Håvard Eidsmo (14) løper bra lenge og Vegard Guldbrandsen (15) presterer igjen solid. I tillegg gjør de tre jentene Tilla Farnes Hennum (9), Ragnhild Eide (10) og Synne Strand (16) bra løp, fortsetter han.

Etter 3 konkurransedagen, kan en ta med seg en bronse fra langdistansen (Tilla Farnes Hennum), ett stafettsølv (Baklid, Eidsmo, Gulbrandsen) og et sprintgull (Fosser), sammen med mye god læring.

- Alle løperne har løpt bra, i hvert fall i deler av løpene, selv om ikke alle har klart å sette det sammen til gode løp.

Og med avreise hjem først i morgen, gjelder det å benytte all den tid en har til å få en bredere erfaringsbase.

- I ettermiddag blir det en økt i langdistanseterrenget, før vi avslutter med en økt på sprintkartet mandag formiddag, forteller den norske laglederen og understreker at ungdoms-EM i første rekke er en læringsarena for de yngste juniorene.

I tillegg til de nevnte norske løperne var i dag Jørgen Baklid og Malin Sandstad henholdsvis nummer 41 og 69 i dag.

Kilde: Norsk orientering

Resultater


Gutter:
1-Kasper Fosser   Norge  11.03
2-Henrik Johannesson  Sverige  11.10
3-Akseli Ruohola  Finland  11.16
4-Simon Larsson   Sverige  11.17
5-Tuomas Heikkilä  Finland  11.24
6-Alvar Palmen   Finland  11.30
Øvrige norske:
14-Håvard Eidsmo  Norge  11.43
15-Vegard Gulbrandsen  Norge  11.45
41-Jørgen Baklid  Norge  12.33
 
Jenter:
1-Kinga Krolik   Polen  11.46
2-Tereza JAnosikova  Tsjekkia 12.05
3-Agnes-Rebeka Neda  Romania  12.27
4-Zsofia Sarkozy  Ungarn  12.40
5-Vilma von Krusenstierna Sverige  12.52
6-Tereza Miklusova  Slovakia 12.59
Norske:
9-Tilla Farnes Hennum  Norge  13.20
10-Ragnhild Eide  Norge  13.25
16-Synne Strand   Norge  13.32
69-Malin Sandstad  Norge  16.02