- Først og fremst gleder vi oss til å møte et morsomt og krevende terreng. Så satser vi på å sette et godt punktum på en lang verdenscupsesong for Norsk Orientering, sier landslagssjef Kenneth Buch.

Han er på farten mot den avsluttende verdenscuprunden i Sveits.

Det er gått nøyaktig 9 måneder siden ha tok sesongens første verdenscupreise, til innledningen i på Tasmania de første dagene i januar. Og nå skal det altså avgjøres i sammendraget.

- Regner med at alle de uttatte løperne, både dem som har muligheter til å avansere sammenlagt og de som er litt ferskere i verdenscupsammenheng, er motivert og innstilt på å prestere.

Blant den sistnevnte kategorien finner vi også to debutanter i verdenscupsammenheng.

Lone Brochmann og Linn Hokholt trer A-landslagsdrakten over hodet for første gang på fredag.

- Moro om de griper sjansen, kommenterer landslagssjefen.

Og med konkurranseterreng som strekker seg helt opp mot 2 000 meter over havet, er det ikke bare debutantene som stiller på startstrek med ekstra høy hvilepuls.

- Vi vet at når en konkurranser såpass høyt over havet vil redusere prestasjonene. Men det er forutsetninger som er like for alle, selv om det er individuelt hvor mye det påvirker den enkelte. Vi har uansett fokus på at alle skal prestere sitt beste.

De norske utøverne angriper dette på to måter.

- Halvparten gjør en ordentlig tilvenning, ved å være i høyden en uke i forkant. Resten drar rett opp til konkurransene på torsdag. Dette er de to metodene vi er trygg på.

Den halvparten som har vært på tilvenning kan vise til en uke med trening og hvile i italienske Livingo, mens de resterende 7 løperne altså ankommer rett til Arosa i morgen.

Fredag venter en tøff og krevende langdistanse på 12,8 kilometer med over 700 meter stigning for gutta. Jentene skal gjennom 8,8 kilometer med 525 meter stigning.

Lørdag er den faktiske verdenscupfinalen hvor det står doble verdenscuppoeng på spill, før det hele avsluttes med sprintstafett søndag.

- Først handler det om gode individuelle prestasjoner de to første dagene. Når det gjelder sprintstafetten, er vi innstilt på å forsvare 3. plassen vi har sammenlagt i verdenscupen før finalen.

- Skal vi klare det, bør vi slå Sveits på søndag, noe som er en morsom utfordring.

Norge stiller med 3 lag i søndagens stafett, og de blir tatt ut etter lørdagens mellomdistanse.

Når det gjelder den sammenlagte verdenscupen individuelt er det Olav Lundanes, Magne Dæhli og Mari Fasting som ligger best plassert i sammendraget av de norske løperne, med Lundanes på 5. plass og de to sistnevnte på 7. plass. Det er likevel gode muligheter til å avansere i sammendraget ved gode prestasjoner i helgen.

Kilde: Norsk orientering

Verdensup finale 2015