Da er det igjen klart for Ask stafett som nå har gått uavbrutt siden 1953. Dette er selve "indrefileten" når det gjelder stafetter for elitelagene. Spesielt at det inviteres et gjestelag for å gi hordalandslagene tøffere kamp om seieren, er populært. Årets gjestelag er Sportsklubben Vidar, men det er "byrivalen" Tjalve som har klasserekorden i Ask-stafetten satt helt tilbake i 1997. 

Siden oppstarten i 1953 har det skjedd mange og omfattende endringer på traseen underveis. Men det har alltid blitt yatt etappetider og det har alltid vært 6 etapper. På 1980 tallet ble start og mål flyttet opp på Hop skole og siden den gang har løypen vært som den er i dag.

Øyvind Fretheim, BFG Fana sin storløper fra midten av 1990 - tallet har den eldste etapperekorden fra 1996 da han løp den 5. etappen på 2.55. Kjetil Måkestad fra Gular tangerte denne i 2012.

Etter hvert skulle det vise seg at flere av kvinnelagene fikk problemer med å fylle opp 6 etapper og dermed ble det besluttet at fra 2002 ble det opprettet en egen stafett med 4 kortere etapper for kvinner.  Men det viste seg til stadighet at det ble veldig trangt i første veksling etter løpte 270 meter og dermed ble førsteetappen forlenget til 390 meter fra 2010 for å løse dette problemet. Derfor er samtlige klasserekorder på "den korte stafetten" fra 2010 eller senere.

Selv om Gular fikk gjeninnført den lengste varianten for kvinner senior i 2012 med tanke på laguttak til Holmenkollstafetten, viste det seg at "stafett-flaggskipet" ikke fikk konkurranse fra andre enn veteraner og superveteraner i herreklassene da de andre kvinnelagene prioriterte den nye korte varianten. Ask besluttet derfor å ta bort dette tilbudet i år slik at alle kvinnelagene igjen er samlet på en distanse.

Antall lag har de siste årene lagt på midten av 40-tallet. Litt færre i år - Ask stafetten må konkurrere med Bergen City Maraton som arrangeres dagen før.

Vi har fått lagoppstillingene til de antatt tre beste lagene. Desverre stiller ikke Norna Salhus seniorlag i år. Merk at Gneist stiller med sitt sterkeste lag i juniorklassen. 

Gular:
Kristoffer Grindedal, Vidar Dahle, Thomas Heggøy, Bjørnar Sandnes Lillefosse, Per Svela og Sondre Dingsør

Vidar:
Ola Kroken, Eirik Gramstad, Sondre Nystrøm, Dadafo Dhaqabi, Johannes Herlofsen og Adam Nizorro

Gneist: (junior)
Anders Bjørndal, Stian Øvergaard Aarvik, Gjert Sjursen, Jens Åstveit,Henrik Irgens Gravdal og Kristoffer Blucher


Fra arrangøren har vi mottatt denne rapporten.

Det begynte i 1953 og denne gangen kan vi ønske velkommen til en stafett som arrangeres for 64. gang.
I tillegg til stafetten kommer barneløpet som de siste årene har hatt cirka 250 deltakere. Disse jentene og guttene skal jo fremover sørge for at Ask forblir en aktiv fridrettsklubb.

Tradisjonen tro har vi et gjestelag på besøk i stafetten. Og denne gangen er det SK Vidar fra Oslo som er en av landets aller beste stafettklubber. Sist de gjestet oss var i 1994 hvor de vant herreklassen. Regner med at konkurransen med Gular kan bli både spennende og hard. Men også Gneist er i sterk fremgang med mange unge lovende løpere på laget.

Haugesund har etter hvert blitt en trofast gjest i stafetten. Denne gang med et kvinnelag i seniorklassen. De holder også alltid bra kvalitet. Her blir nok Gular og juniorlaget til Norna Salhus de argeste konkurrentene.
En nedgang i veteranklassene i år noe som skyldes Bergen City Marathon dagen før. Mange av veteranene løper her og vil ikke da løpe dagen etter. Men alle kretsens beste lag deltar i kvinne- og herreklassene, så her blir det kvalitet som vanlig, og forhåpentlig mange spennende dueller.

Ask-stafetten er fylkets eldste stafett. Da er det ekstra kjekt at Askøys nye ordfører Terje Mathiassen står for åpningen av arrangementet. I tillegg skal han dele ut premier på stafetten, og i barneløpet.
Også ved denne korsvei retter Ask Friidrett en hjertelig takk til klubbene som utgjør selve ryggraden i stafetten vår. Likeledes takker vi trofaste annonsører, bidragsytere og sponsorer samt grunneiere som lar oss legge traseen over deres eiendom.

I håp om at årets utgave av dette populære arrangementet vil bli til glede for tilreisende så vel som fastboende, deltakere, publikum og arrangør – ønsker vi vel møtt til Ask-stafetten 2016!

 

14.00: Åpning ved Askøys ordfører Terje Mathiassen
START KL. 14.05 – 4 etp. Kvinner senior, junior, veteran
START KL. 14.30 – 6 etp. Menn veteran, menn superveteran
START KL. 15.05 – 6 etp. Menn klasse A, klasse B og junior.



HIL-640.jpg
Haugesund kommer med kvinnelag i år også. (Fotograf Kåre Osnes)

Fra Kåre Osnes har vi fått denne rapporten:


Vi er ikke gjestelag i år. Vi var det i fjor, men det er ikke mange tradisjonsrike stafetter igjen lenger så vi stiller med et kvinnelag i år også siden alle syntes det var en kjekk stafett.

Legger ved et bilde av tre av jentene som skal løpe: Fra venstre Kristine Lande Dommersnes, Vilde Våge Henriksen og Margrete Jørgensen Baustad. Alle er 16 og 17 år og har individuelle medaljer fra diverse UM de siste året, inne, ute og i terrengløp. Fjerde løper på laget, Lena Skaatan Vik, var ikke til stede på treningen her om dagen hvor bildet ble tatt.

Alle var med i fjorårets stafett, men på to forskjellige lag.  I år er de blitt ett år eldre og tror de kan være med å kjempe i teten. Etappefordelingen er ikke helt sikker ennå, mest sannsynlig Baustad, Henriksen, Dommersnes og Vik, men alle er mellomdistanseløpere så det kan fort bli endringer her.



anne dolvik.jpg
Anne Dolvik løper Gular inn til seier i 2015. I år har hun byttet klubb og løper for Gneist. (Fotograf Arne Dag Myking)

gular-herre-640.jpg
Gular "smadret" Norna i fjor. Dessverre blir det ingen revansj for Erik Hovlandsdal og Norna i år fordi de ikke stiller lag i år..

Gneist junior.jpg
Gneist som vant juniorklassen i 2015 topper også juniorlaget i år.

Askstafetten – Påmeldte lag 2016

Kvinner junior

Rekord Gular 6.18/2011 - Anne Hansen, Heidi Ann Bruknapp, Ingeborg Lind og Naomi Vandenbroeck
1 Fri
2 Gular
3 Gneist
4 AKS-77
5 Norna Salhus 1. lag
6 Norna Salhus 2. lag
7 Osterøy 1. lag
8 Osterøy 2. lag
9 Ask

Kvinner senior
_DSC4926.jpg
Rekord BFG Bergen 6.12/2014 - Renate Lie, Martine Eikemo Borge, Monika Benserud og Vilde Lund Bjørnsen (Fotograf Jørgen Pettersen)

11 Haugesund
12 Gneist
13 Gular 1. lag
14 Gular 2. lag
15 Gular 3. lag
16 Varegg 1. lag
17 Varegg 2. lag
18 Ask

Kvinner veteran
Rekord Osterøy 6.53/2010 -  Bente Midtun, Anette Bru,  Britt-Helen Simmenes og Marianne Haukøy.
20 Varegg
21 Ask

Menn veteran
Rekord BFG Fana 15.53/1998 - Rune Dolvik, Jan Fagerheim, Erlend Gjøen, Tom Roger Johansen, Knut Aarbakke og Jarle Thaule
23 Osterøy
24 Varegg
25 Ask

Menn superveteran - 
Rekord Ask 16.38/2002 - Frode Mikkelsen, Stein Nilsen,Rune Andersen, Trond Mikkelsen, Øystein Eriksen og Geirulf Mikkelsen.
27 Varegg 1. lag
28 Varegg 2. lag
29 Ask 1. lag
30 Ask 2. lag

Menn klasse A -
Rekord Tjalve 14.37/1997 - Svenn Haaland, Fredrik Nålsund, Anders Randa, Anders Aukland, Bård Kvalheim og Anders Gullestad
32 Vidar
33 Gular 1. lag
34 Gular 2. lag
35 Gneist
36 Osterøy
37 Varegg

Menn klasse B
Rekord Gular 15.13/2005 - Lars Kr Tveter, Geir S Skaten, Akin Olowo, Tommy B Laitinen,Kjetil Hodnekvam og Raymond Maudal

40 Fri
41 Gular
42 Gneist
43 Varegg 1. lag
44 Varegg 2. lag

Menn junior
gular junior 2009.jpg
Rekord Gular 15.05/2009 - Erik Serigstad, Vidar Dahle, Anders Huun Monsen, Tomas Windheim, Torbjørn Lysne og Steinar v. d. Meeren, bildet. (Fotograf Oddny Ringheim)

46 Gneist
47 Ask

Kondis reportasje Fri stafetten 2016 - Gular-dobbel i Fri stafetten
Kondis reportasje Gneist stafetten 2016 - Gneist stafetten gjorde Come Back etter 30 år

Kondis reportasje Ask stafetten 2015 - Gular banket Norna gul og blå
Kondis reportasje Ask stafetten 2014 - Knepen seier til Tjalve
Kondis reportasje Ask Stafetten 2013 - Den våteste Ask stafetten i manns minne
Kondis Reportasje Ask stafetten 2012 - Solskinn over den 60.Ask stafett

Kondis reportasje Ask stafetten 2011 - Gular vant Ask stafetten
Kondis reportasje Ask stafetten 2010 - Gular dominerte Ask stafetten
Kondis reportasje Ask stafetten 2009 - Gulars juniorer best i Ask stafetten