Toppbildet: Juniorjentene under lørdagens trening. Først Elisabeth Angell Bergh, så Heidi Mårtensson og sist Live Solheimdal. 

Tekst og foto: Kjell Vigestad

Når NRK nå har valgt å sende direkte fra damenes terrengløp er det ekstra synd at heller ikke Veronika Blom kan stille opp. Hun har hatt en vanskelig sesong, men er kommet i kjempeform langt ut på høsten. I nordisk mesterskap for fem uker siden var hun i sitt livs form og utklasset løpere som har bedre pers enn henne på 10 km. Hva NRK nå gjør med sitt sendeskjema når det ikke er norske jenter på startstreken, det vet vi ikke.

Norge stiller bedre rustet i klassen for menn senior med Sondre Nordstad Moen og Hans Kristian Fløystad som aktører. Hans Kristian ble klar vinner i det nordiske mesterskapet i Finland for fem uker siden mens Sondre var i USA på høydetrening i Flagstaff. Treningsoppholdet i USA ga Sondre god formstigning, men han har hatt litt småproblemer etter han kom tilbake til Norge og er ikke fullt i samme form nå.

- Men formen er stigende igjen, sa Sondre til Kondis fredag kveld. Han og Marius Vedvik og tre fra det norske U20-laget har vært i Borovets siden tirsdag og fått litt akklimatisering til å løpe i 1300 meters høyde i søndagens mesterskap.

NRK sender fra EM
NRK 1 sender direkte 30 minutter fra kl. 12.15 og 35 minutter fra kl. 12.55, begge deler norsk tid. Det kommer også et kvarters oppsummering på NRK 2 kl. 16.55. Det betyr at NRK sender direkte fra kvinner og menn senior. Det er derfor ekstra synd at Karoline Bjerkeli Grøvdal er småskadet og ikke stiller, men til gjengjeld har Veronika Blom funnet formen. Hun var helt suveren i nordisk mesterskap, men om det er nok til  til å holde følge med løpere som har over to minutter bedre pers enn Veronika på 10 km gateløp, er likevel tvilsomt.

TV-sendingen kan også sees via internett på European Athletics nettsider. Kondis.no vil oppdatere med resultater fra mesterskapet fortløpende og kommer med stor reportasje i etterkant.

Hvordan blir forholdene i løypa
Natt til lørdag var det åtte minusgrader, og da treningen startet kl. 10 lørdag formiddag var det meste av den bløte snøen i løypa og alle gjørma fra fredagens varme vær frosset. Men men det tinte fort ettersom sola fikk tak og temperaturen krøp opp til 8 plussgrader i skyggen.

Natt til søndag skal det også være kaldt, men bare 3 minus. Mens juniorjentene, som starter 10.30 lokal tid, trolig vil ha fast underlag gjennom nesten hele løypa, vil menn senior, som starter kl. 13.58 lokal tid, få det langt tøffere med bløtt og gjørmete underlag gjennom deler av løypa. Men det blir ikke så ille som først antatt fordi løypa er dels lagt om og deler av den er forbedret med drenering og påfylling av sand.. 


Program søndag 14. desember (norsk tid)
(Bulgaria ligger en time foran Norge)

TIMETABLE Opening Ceremony

09:15

Junior Women (4158 m)

09:30

Junior Men (6223 m)

Junior Women Victory Ceremony – Individual

Junior Women Victory Ceremony – Team

09:48

10:14

10:19

U23 Women (6223 m)

Junior Men Victory Ceremony - Individual

Junior Men Victory Ceremony – Team

10:32

10:58

11:03

U23 Men (7913 m)

U23 Women Victory Ceremony - Individual

U23 Women Victory Ceremony – Team

11:16

11:48

11:53

Senior Women (7913 m)

U23 Men Victory Ceremony - Individual

U23 Men Victory Ceremony – Team

12:06

12:40

12:45

Senior Men  (9987 m)

Senior Women Victory Ceremony - Individual

Senior Women Victory Ceremony – Team

Senior Men Victory Ceremony - Individual

Senior Men Victory Ceremony – Team

12:58

13:37

13:42

13:55

14:00

Closing Ceremony – Flag Handover

14:13


Menn_senior_U23_Sondre_NM_Hans KF_MariusV_A20G6640.jpg
Løypebefaring - fra venstre: Våre to seniorer: Sondre Nordstad Moen og Hans Kristian Fløystad og til høyre: vårt håp i klasse 20.22 år: Marius Vedvik.

Våre to seniorer setter lista høyt. I terreng-EMs 21-årige historie er Urige Butas 24. plass fra 2011 den beste plasseringen noen mannlig norsk senior har oppnådd. Sindre Buraas ble nr. 27 i fjor og Karl Johan Rasmussen har en 28. plass fra 1998 som best. Asbjørn Ellefsen Persen klarte 31. plass i 2012. Jim Svenøy klarte aldri bedre 40. plass, som han oppnådde året etter han var i OL-finalen på 3000 meter hinder.

Hans Kristian Fløystad forstår ikke at det skal være så vanskelig å komme litt høyere på resultatlista og satser på en historisk god norsk plassering. Han var på Norges vinnerlag i klasse U23 i 2011, mens han året etter ble nr 48 i seniorklassen etter å ha vært nr. 3 etter to km. Vi tipper at Sondre Nordstad Moen blir første norske med en topp-ti-plassering og at Han Kristian klarer å slå Uriges 24. plass.

Forøvrig har kvinnene en litt bedre statistikk med Karoline Bjerkeli Grøvdals 5. plass i fjor som den beste gjennom tidene.

Norge gjort det godt i U23-klassen de siste tre årene. I fjor tok Ørjan Grønnevig 6. plass og Henrik Ingebrigtsen ble nr. 10. Marius Vedvik kan også klare en topp-ti-plassering. Og er formen like god som i sommer, kan han kanskje også kjempe om en medalje. Men han er nok trolig et stykke unna formen han hadde da han løp 10.000 m på 28.48..

U20menn2_Stian_Bekkevold_Kristian_Tjoernhom_Magnus_Hannevig_Pettersen_A20G6685.jpgMenn junior: Dette er eneste klassen hvor Norge stiller lag. Her er tre av dem på dagens trening, fra venstre: Stian Bekkevold (født 1995), Kristian Tjørnhom (født 1995) og Magnus Hannevig Pettersen (født 1995).

U20menn_Thomas_J_Byrkjeland_tv_Sigurd_Ruud_Skjeseth_th_A20G6744.jpg
Resten av juniorlaget: Lagets benjamin, Thomas J Byrkjeland, som er født i 1998 og har tre år igjen i klassen, og Sigurd Ruud Skjeseth (født 1996), som også kan delta neste år.

De norske juniorene gjorde nesten rent bord i nordisk mesterskap i Finland med både laggull og individuell seier. Det gir visse forventninger, men junior-19-klassen har aller størst deltakelse av de seks klassene i EM med hele 113 deltakere fra 28 nasjoner, Det blir ikke lett å hevde seg helt i toppen. Det er tvilsomt om Norge kan ta medalje verken individuelt eller som lag, men det kan bli en god plassering lagmessig.

U20jenter_HeidiM_LiveS_ElisabethAB_oppstilt_A20G6789.jpg
Norges juniorjenter: Heidi Mårtensson (1995), Live Solhemdal (1996) og Elisabeth Angell Bergh (1996).

Vårt jentelag i klasse U20 lå i posisjon til å gjøre som Sverige gjorde i fjor i denne klassen, å vinne medalje i lagkonkurransen. Men nå ble det bare tre jenter med til Bulgaria, og det må være minimum fire for å være stille lag, så det får vi ta igjen neste år. Både Live og Elisabeth holder alderen også da.

I fjor ble Heidi nr. 20, Live nr. 38 og Elisabeth nr. 84 av 107 jenter som kom i mål. Alle jentene har forbedret seg betydelig fra i fjor. Heidi var heller ikke i sin beste form etter en sykdomsperiode. Vi gjetter at Elisabeth forbedrer seg med minst 50 plasser, Live med 15 og Heidi kan kanskje komme inn blant de 10 beste. Men mye avhenger at høyden ikke spiller dem et puss. Alle tre ankom seint fredag kveld og har ingen akklimatisering for å løpe i 1300 meters høyde. Åpner man litt for fort, så blir man ekstra hardt straffet i høyden.

Les også:
Blom, Fløystad og Tjørnhom ble nordiske mestere i terrengløp
Karoline B Grøvdal i spissen for 13 norske til EM i terrengløp
Karoline Bjerkeli Grøvdal likevel ikke til EM

Reportasje fra EM i terrengløp i Beograd i 2013
EM i terrengløp 2014s nettside
Forhåndsomtaler før fjorårets EM i terrengløp

Loeypeinspeksjon_A20G6500.jpg
Mannsterk med mange kvinner: Den lokale EM-komiteen i Samokov kommune, som Borovets er en del av, inspiserer de vanskelig løypeforholdene. Fredag ble det gjort en masse for å bedre forholdene, og det ser ut som om startfeltet er blitt langt bedre etter at det er pøst må mye sand for å binde gjørma. Det er også gjort endringer i traseen for å finne mer fast underlag.

Hansjoerg_Wirz_president_A20G6813.jpg
Europapresidenten: Sveitseren Hansjörg Wirz, 71 år, har ledet European Ahtletics siden 1999. I 2015 går han av for "aldersgrensen" og kan ikke gjenvelges. Det er mulig at NFIF-president Svein Arne Hansen, 68 år, kan bli den som overtar. Han utfordret Wirz ved forrige valg og klarte nesten å få nok stemmer.

Wirz fortalte på lørdagens pressekonferanse at det er 16 nasjoner som har stått som arrangør av EM i terrengløp hittil, og at Frankrike neste år blir nasjon nr. 17 som er tildelt mesterskapet. Da skal mesterskapet arrangeres langt unna snø og is. Det vil finne sted ved Middelhavets strender ikke langt unna Marseilles. 

Seierspall_U23_topp_IMG_0383.jpg
Norges eneste laggull: Dette er premiepallen i EM i terrengløp i Slovenia i 2011. Fra venstre: Sondre Nordstad Moen, Hans Kristian Fløystad, Ørjan Grønnevig, Lars Erik Malde, Henrik Ingebrigtsen og Sindre Buraas som tok gullet i klasse U23. (Foto: Arne Halvorsen)

Dette er en gyllen generasjon i norsk langdistanseløping. Fem av dem snakket om å stille lag i seniorklassen i år, men det ble til slutt bare de to helt til venstre på pallen som er på plass her i Borovets. Det var litt skader her og der i tillegg til at Ørjan Grønnevig tok seg sesongpause da det var klart at de likevel ikke klarte å stille lag. Dermed ble det ikke gjenforening av våre gullgutter fra 2011. Men siden alle fortsatt er 25 år eller yngre, så kan de få nye sjanser til å bli de som tar Norges første seniorgull i EM i terrengløp noen sinne.

Maria_Karlsson2_A20G6466.jpg
En god erstatning: Vi jaktet fredag på noen av de først ankomne norske løperne til Borovets, men fant bare svensker overalt. Og de fortalt at de norske enten var i spa-avdelingen og tok bobleebad eller spilte bowling. Så vi må nøye oss med et bilde av "søta bror" eller enda riktigere "en svensk søster" i dette tilfellet. 

Nesten hele det svenske laget har vært i skilandsbyen siden tirsdag utenom Maria Larsson (bildet) som kom fredag direkte fra høydetrening i Sør-Afrika. I år er hun klar for å kjempe om medaljer i klasse U23, mens hun i fjor fikk beste svenske plassering med en 7. plass i juniorklassen og var en viktig årsak til at det svenske jentelaget tok sølvmedalje i klasse U20. Her sitter hun i solveggen med en alpinbakke rett foran som ender opp bare få meter fra hotellet.

Her er det norske EM-laget:

Menn senior (9987 m)
Sondre Nordstad Moen, SK Vidar
Hans Kristian Fløystad, Tjalve

Kvinner senior (7913 m)
Karoline B. Grøvdal, SK Vidar (skadet)
Veronika Blom, SK Vidar (syk)

Menn U23 (7913 m)
Marius Vedvik, Gular

Menn U20 (6223 m)
Kristian Tjørnhom, Kristiansand Løpeklubb
Thomas J Byrkjeland, Tjalve
Magnus H Pettersen, Sturla IF
Stian Bekkevold, Kristiansand Løpeklubb
Sigurd Ruud Skjeseth, FIK Orion

Kvinner U20 (4158 m)
Heidi Mårtensson, Modum
Live Solheimdal, Steinkjer FIK
Elisabeth Angell Bergh, Haugesund


5000-kv-Meraf-Bahta-seiersgest_D4N9660.jpg
Europamester: Meraf Bahta vant noe overraskende 5000 m for damer i Zürich. Hun stiller nå for første gang i seniorklassen i EM i terrengløp og er en av favorittene. Hun er trolig den eneste svenske løperen som har mulighet til å kjempe om en topplassering. (Foto: Bjørn Johannessen)

Det svenske laget:

Menn senior (10 km)
Mikael Ekvall 89 Strömstad LK

Kvinner aenior (8 km)
Meraf Bahta 89 Hälle IF

Menn U23 (8 km)
Alexander Palm 93 Spårvägens FK
Napoleon Solomon 94 Fredrikshofs FIF
Elmar Engholm 92 Hässelby SK
John Kingstedt 92 Huddinge AIS

Kvinner U23 (6 km)
Maria Larsson 94 Örgryte IS
Agnes Sjöström 94 Hässelby SK

Menn U20 (6 km)
Vidar Johansson 96 Sävedalens AIK
Andreas Jansson 96 Hässelby SK
Emil Danielsson 97 Dala-Järna IK
Gabriel Steffensen 96 Sävedalens AIK
William Levay 96 Spårvägens FK

Hakim_Ulad_maal_A20G3504.jpg
Unge lovende dansker: 23 år gamle Abdi Hakin Ulad er Danmarks sterkeste kort i EM ved siden av deres unge U20-lag for damer, som slo Norge i nordisk mesterskap i Finland for drøye fire uker siden. Her er han fotografet i VM i halvmaraton i København i vår, et mesterskap som har gitt danskene blod på tann når det gjelder langdistanseløping. Ulad løp da på glimrende 1.02.23 og ble beste nordiske løper. (Foto: Kjell Vigestad)

Det danske laget:

Menn senior (10 km)
Jesper Faurschou (Herning LK)
Henrik Them (Sparta)
Michael Nielsen (Sparta)
Abdi Hakin Ulad (Korsør AM)

Kvinner senior (8 km)
Simone Glad (OA/OGF)
Sara Sig Møller (Sparta)
Louise Langelund Batting (Aarhus 1900)
Anna Holm Baumeister (Viking)
 
Menn U23 (8 km)
Thijs Nijhuis (Viborg AM)

Menn U20 (6 km)
Jacob Simonsen (AGF)
Joachim W. Rosbo (Bagsværd AC)
Kristian Holm Jensen (Esbjerg AM)
Emil Holm (Sparta)
 
Kvinner U203 (4 km)
Maria Larsen (KIF)
Josefine Thestrup (Sparta)
Anna Emilie Møller (Blovstrød)
Alberte Kjær Pedersen (Fredericia Tri)
Louise Rode (Blovstrød)


Start_og_maalseil_A20G6442.jpg
Start- og mål: Startburene til venstre og mål til høyre på bildet. 

Vinterføre med søle og snø i Bulgaria foran søndagens EM i terrengløp
Det blir tøft for de 493 deltakerne i EM i terrengløp i Borovets i Bulgaria. Mesterskapet går på Bulgarias mest kjente skisted 1300 moh, og da må man kanskje forvente at det kan komme snø i desember. Men det har tydeligvis ikke arrangørene. Årets første snø falt da heller ikke før for et par dager siden. 10 cm. kram nysnø har omgjort terrengløypa til en leirvelling.

Ved ankomst til Borovets i gå ble jeg møtt av 10 cm kram nysnø som hang vakkert på de høyreiste trærne rundt hotellet. På vei ned til gressletta, som skal være arena for søndagens EM i terrengløp, var det ikke like vakkert. Snøen var i ferd med å smelte i den varme sola og omforme gresset til gjørme. Jeg møtte den britiske laglederen på vei tilbake fra stadion som strålte i kapp med sola.

- Dette passer utmerket, sa han. - Mye av terrengsesongen vår om vinteren går i slike løyper.

Storbritannia er Europas ledende nasjon i terrengløping, og på "alle tiders-lista" fra EM i terrengløp troner de suverent på toppen av medaljestatistikken med 101 medaljer mot 69 for Frankrike på andreplass. Det er kun for herrer senior at de har flere nasjoner foran seg med 15 medaljer mot Spanias 29.

Norge ligger forøvrig på 14. plass på denne lista som beste nordiske nasjon med totalt 8 medaljer på drøye 20 år. Tre av dem i gull. Ett til Karoline Grøvdal i juniorklassen, ett til Henrik Ingebrigsen i U23-klassen og ett laggull i samme klassen.

Hva_gjoer_vi_naa_A20G6434.jpg
Hva gjør vi nå? Det ser ut til å være det de tenker på disse karene som skal forsøke å gjøre noe med løypa hvor alt fotfeste er i ferd med å forsvinne. Se neste bilde hvordan det egentlig ser ut.

Soerpe_og_vann_A20G6434.jpg
Tett på: Her har vi forstørret forrige bilde. Hva kan arbeidsfolket gjøre med et par trillebårer med sand og noen spader. Sanda skal binde opp grasbakken, som nå går i oppløsning. Men hva monner det når det er ca. 1600 meter med løype og nesten 10.000 kvadratmeter som skal fikses. Det nytter heller ikke å kjøre på med kraftigere arbeidsredskap, for da blir det som på neste bilde.

Vei_i_opploesning_A20G6448.jpg
Bakken ned mot "stadion": Det er bare to hundre meter fra der veien slutter og ned til gressområdet som skal være arena for terrengløpet. Lastebiler med telt og utstyr og TV-trailere som kjørte ned torsdag har gjort midlertidig umulig å kjøre ned bakken, men dumpere fyller på med pukk og småstein, så det problemet blir løst fredag. Men det kan man ikke gjøre i løypa. Så det kommer til å bli ekstremt tungt i løypa og piggskoene som blir brukt søndag, blir aldri mer helt som før.

Som vi ser av værmeldingene, så vil det fryse på om natta. Og de første som løper får kanskje et lite islag som neppe bærer. Og etter kort tid blir det varmegrader og sol. Natt til søndag vil det være minus 4 grader, men innen kl. 11 er det pluss 7. I EM i Budapest i desember for to år siden, hvor Henrik Ingebrigtsen vant U23-klassen, hadde det også snødd på forhånd. Men der var det minusgrader hele tiden og snøen var blitt til is som var lett å løpe på.

Været for i dag, lørdag 13. desember:

Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 23–5 Klarvær -7° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra sørFlau vind, 2 m/s fra sør
kl 5–11 Klarvær -6° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørSvak vind, 2 m/s fra sør
kl 11–17 Klarvær 0 mm Flau vind, 1 m/s fra vest-sørvestFlau vind, 1 m/s fra vest-sørvest
kl 17–23 Klarvær 0 mm Flau vind, 2 m/s fra sør-sørvestFlau vind, 2 m/s fra sør-sørvest


Været for i morgen, søndag 14. desember, hvor EM skal avgjøres:

kl 23–5 Klarvær -4° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørSvak vind, 2 m/s fra sør
kl 5–11 Klarvær -4° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørSvak vind, 2 m/s fra sør
kl 11–17 Klarvær 0 mm Flau vind, 1 m/s fra vestFlau vind, 1 m/s fra vest


Snoe_traer_loeype_TV-kamera_A20G6437.jpg
Idyllisk: Terrengløps-EM avgjøres på en gresslette omkranset av storslått skog på alle kanter. Den består av en kortrunde på 610 meter som på bildet svinger til venstre, og en lang runde på 1455 meter som bildet tar av til høyre og inn i skogen. Vi ser også ett av TV-kameraene som vil dekke arrangementet med direktesending på NRK1 og en oppsummering på NRK 2.