St. Hansgaloppen som arrangeres av Sørbråten idrettslag for 34. gang, er et klassisk løp som enhver løper i Oslo bør ha på sin CV, om du spør undertegnede.

Sjøl om sjarmen var enda større den gang løpet startet like ovenfor Movatn stasjon kl. 23:00 og løperne ble kjørt i buss opp til start enten man løp langløypa eller kortløypa og det satt heiegjenger med bål underveis,
er det fortsatt meget god stemning rundt St. Hansgaloppen.

Mange løpere kommer ekstra tidlig for å suge inn stemningen og luktene og lyset i den fagre Maridal når sommeren er på det grønneste,  før de legger ut på en løype som tar dem rundt Maridalsvannet, for det meste på skogsbilvei, men også noe sti/jorder og litt asfalt.

Litt om løypa
Hovedløypa som de fleste deltar på er på 14,5 km, mens de som skal løpe 8,5 km blir fraktet med buss til starten. Som i Unionsmaratonen i Rømskog er det tradisjon med hagle som "startpistol" før det løpes skogsbilvei og sti ned mot Hammeren hvor en følger skogsbilvei bort til Brekke.

Hovedløypa byr på en saftig stigning opp fra sørsiden av Maridalsavannet, men belønningen er en flott utsikt over vannet høyt oppe. Før man krysser naturbroen over toglinja byr løypa på noen fine opp- og nedoverbakker. Noen km på asfalt blir det også før man løper forbi kirkeruinene og så avslutter med løping over jordet og gjennom gårdslandskap og så en herlig spurt, om det er mer krefter, inne på gressbanen ved Maridalen Skole.

Vaffelgaloppen byr på gratis kaffe og herlige gratis vaffler
Gratis kaffe og gratis vaffler, som er verdensberømte blant de som har løpt før, og som også har gitt løpet kallenavnet Vaffelgaloppen.

HER kan du melde deg på årets St. Hansgalopp (Det går også an å melde seg på på sjølve løpsdagen)

Pallen med tre raske tider løpt av Harald Solhaug Næss, John Chr. Deighan Hanssen og Ulrik Hovig i 2017. Foto: Arrangøren

Sterke tider i fjor
John Chr. Deighan Hanssen satte en solid løyperekord med tiden 49.14, og også Nicoline Baartvedt løp sterkt med 57.45, som er den fjerde beste tiden i den nye løypa som kom i 2004.

Kun Erik Sjöqvist, Svensenga hadde tidligere løpt under 50 minutter da han i 2015 ble førstemann under 50 med 49.47. Harald Solhaug Næss og Ulrik Hovig løp på 50:06 og 50:18 som plasserte dem inne blant topp fem i løypa fra Maridalen skole.

Bilder og reportasjer fra tidligere løp finner du på Samlesiden for St. Hansgaloppen

Glade fjes før start i 2000 da starten gikk rett ovenfor Movatn Stasjon.
Bildet er tatt med under et minutt før start og fotografen rakk dermed å løpe sjøl.