IMG_2934_Mor_datter.jpg

Sharon Broadwell og datteren Tilda er to sentrale personer når ultraløperne skal få i seg nok næring under Bislett 24-timers. Mellom dem ser vi svenske Kent Sjølund som kom fra Sverige for å hjelpe til med løperservicen.  (foto: Olav Engen)

Dette er først og fremst en hyllest til de som sørget for mat og næring til ultraløperne på Bislett 24-timers, men det er også en hyllest til, og påminnelse om, de mange frivillige som bidrar på alle mulige kondisjonsarrangementer for at løperne skal få en best mulig opplevelse. Uten disse ildsjelene hadde det ikke vært mange løps- eller andre mosjonsarrangementer i Norge.

Kokkene_A20G7019.jpg

Sharon (i midten) hadde forberedt mat i to uker, likevel var det masse jobb på kjøkkenet med klargjøring før maten ble bragt ut på løpernes servicebord. Her er hun sammen med de som var mest sammen med henne på kjøkkenet; Tilda Bratsberg (Sharons datter) og Wenche Dørum (foto. Kjell Vigestad)

Sharon
Sharon Broadwell er løpsleder med spesielt ansvar for matserveringen til løperne under Bislett 24-timers. Hun er også ultraløper og ville kanskje helst løpt selv. Sharon begynte med matlaging 5 november. De siste 2 ukene før løpet trente hun bare 3 ganger, ellers var det jobb og matlaging. (...men jeg klarte jo å se på netflix på kjøkkenet mens jeg lagde mat, sier hun).

Hvorfor gjør du dette, Sharon?
- Matlaging og ultraløp er to ting jeg jeg trives veldig godt med. Det er dette jeg liker å bruke tida mi på, så enkelt er det, sier Sharon. Et par dager etter løpet røper hun likevel; - jeg er ikke restituert ennå. Jeg er dødstrøtt og hjernen slår seg av alt for ofte. Jeg bruker lenger tid på å restituere meg etter denne jobben enn om jeg skulle løpt selv. Løp selv gjorde hun blant annet i 2007 da hun satte norsk rekord med 211,347 km - en rekord som står fortsatt.

- Det å arrangere Bislett 24-timers er litt som når man løper en lengre ultra selv. Jeg vet at jeg kommer til å bruke masse tid, men å telle timer, eller tenke på alt som jeg må gjøre/har gjort er nytteløst.. Jeg tar en kveld på gangen, sier hun - og det er snakk om veldig mange dager med klargjøring av mat. Lite er overlatt til tilfeldighetene, og det meste som serveres til løperne er "hjemmelaget" næringsrik og riktig kosthold for en ultraløper.

Mat-Helge.jpg

Hege Reinholdt har fått pasta og koser deg med den mens har går/jogger en runde. Ingen tvil om at han er fornøyd med serveringa (foto: Anders Tøsse).

Vi har hørt noe om en tomatsuppeepisode...
Ja, du vet det. Søndagen før løpet lagde jeg tomatsuppe, og mens jeg overførte suppa til fryseposer sprakk en av posene i bunnen. Suppe fosset ut mens jeg løp fram og tilbake to ganger for å finne noe å samle opp suppa i. Hunden fikk suppe på hodet mens han slikket opp alt som lå på gulvet. Jeg mistet 1.5 liter overalt på kjøkkenet, men fikk heldigvis samlet opp fem liter. Det jeg ikke innrømmet da jeg fortalte deg om dette tidligere var at noen timer senere mistet jeg de siste fem literne da jeg veltet plastbollen med et lokk som ikke var tett. Jeg grein ikke, bannet ikke heller. Som med livet ellers, var det bare å fortsette framover uten å tenke for mye over det tapte, og vite at om noen dager ville dette være en god historie, kanskje noe å le av. 

Handling underveis
Det er utrolig hvor mye "bare" 117 løpere klarer å spise/drikke i løpet av et døgn. Riktignok forbrenner de mye der de samlet løper ca 20 000 kilometer - men det går alltid mer mat enn beregnet. Sharon forteller: Geir og Liv (red.anm.:løpsleder Geir Frykholm og hans kone) handlet veldig mye torsdag kveld, med de handlet mange ganger også på lørdag. Frykhom selv supplerer: - Når det gjelder hvor mye som ble handlet og hvor mange ganger så kan jeg si at det ble handlet mange ganger, og det ble handlet mye hver gang! Jeg tror vi sleit ut to ekspeditører på Coop'en.

IMG_2928_Rosagjengen1.jpg

IMG_292_Rosagjengen2.jpg

"Rosagjengen" er klar, løpet har nettopp startet, matfesten starter snart. Vi ser fra venstre Reima Hartikainen, Kent Sjølund, Tom Larsen, Kjetil Raaen og Kåre Finstad Lona (foto: Olav Engen)
 

Hva ble servert?
Jeg hadde skrevet i e-postene som gikk ut til alle at vi skulle begynne med servering av varm mat kl 16. Folk begynte å etterspørre varm mat kl 13. Så da var det bare å sette i gang, sier Sharon.

kl 14:30 serverte vi pastasaus/kjøttdeig/pasta/ris. Alt ble borte i løpet av 8 min.

kl 15:30 serverte vi 12 liter storfesuppe med ris

kl 19:00 serverte vi kyllingsuppe med ris og pasta

kl 20:00 - 12 liter tomatsuppe (ikke inkludert den jeg mistet i suppeepisoden)

kl 22:00 - is

kl 23:00 - wraps med hjemmelagede bønner og guacamole, kjøttdeig, kylling, ost og salsa

kl 02:00 - 23 liter kyllingsuppe med pasta (kjøtt fra 6 kyllinger)

kl 04:00 - vafler

kl 07:00 - havregrøt

I tillegg til dette var det kontinuerlig servering av brødmat med forskjellig pålegg, smågodt (!), frukt, snacks, kaker og mye annet. På toppen kommer enorme mengder sportdrikk, vann, cola, kaffe, te og annen drikke.

Mat-Lars.jpg

Lars Dørum, superveteranen som ble nummer fire i løpet, får varm mat servert av sin egen kone; Wenche (foto: Anders Tøsse)

Servitørene på Norges lengste julebord
Det var mange involverte i matserveringen på Bislett. Faktisk flere enn i resten av de øvrige  funksjonene til sammen. På bildene ser dere en del av dem, men siden vi ikke har bilder eller navnene på alle de som hjalp til kaller vi dem bare "Servitørene på Norges lengste julebord". En fantastisk gjeng som sto på gjennom hele døgnet og ikke bare serverte, men heiet og oppmuntret og go'pratet med løperne kontinuerlig.

Reima-mat.jpg

Reima Hartikainen og Trond Johannesen blander sportdrikk (foto: Anders Tøsse).

Mat-BT.jpg

Uten mat og drikke duger helten ikke. Bjørn Tore Taranger får drikke underveis i sitt flotte seiersløp.

Marit_Bjerknes_tar_mat_A20G7142.jpg

Tidligere Kondispresident Marit Bjerknes satser på frukt på denne runden.... om 546 meter er det nye muligheter (foto: Kjell Vigestad)

Mat-bordet.jpg

Pasta/kjøttdeig klargjøres og forsvinner like fort som det blir satt fram. Kent Sjølund sjekker at Harald Sverdrup-Thygeson får ønsket tilbehør til pastaen. Det var ris til de som heller ville ha det (foto: Anders Tøsse).

...og slik fortsatte det dagen-kvelden-natten-morgenen lang...