Veien til roen

Er du nysgjerrig på hvordan livet kunne vært om du hadde brutt opp og flyttet ut i en lavvo i skogen for å leve på noen få hundrelapper i måneden? Eller lurer du ganske enkelt på hva som får folk til å gjøre nettopp dette, og hvordan livet arter seg for dem der ute i ingenmannsland? I begge tilfellene kan du nok ha stor glede av å lese boka «Løperens hjerte» av Markus Torgeby. Er du i tillegg glad i å løpe, er du midt i kjernemålgruppa.

Her får du lese om slit, frost, mygg, sult, men også hvor deilig det kan være kun å konsentrere seg om å sove, løpe, spise og sanke ved. Det er lett å se nytelsen i det livet Torgeby skildrer:
«Jeg tenner noen varmelys og går ned til elva, kan ane det myke lyset fra lavvoen mens jeg vasker meg ren. 

Jeg rister av meg mesteparten av vannet på veien opp igjen og kryper hutrende ned i soveposen. Så blåser jeg ut lysene og venter på at søvnen skal kommer. 

Pokker, så bra livet er.»

I løpet av de 200 sidene boka fyller, får vi følge Markus Torgeby gjennom både barndom og voksenliv, på en ti ukers tur i India, på en 130 km lang skitur langs hele den svenske fjellkjeden fra sør til nord, på halvt års løpetrening i Tanzania sammen med et afrikansk lag som slo laget til Markus i St. Olavsloppet med én time, og gjennom flere år med fast bopel i en lavvo i skogen. Det siste er stedet han kaller hjem. Det er lavvoen han kommer «hjem» til etter hver tur. 

Her er det mye godt stoff til mange bøker. Selv kunne jeg tenkt meg at han forkortet ned på det som ikke var vesentlig for hovedessensen i boka, og heller utbroderte og skildret mer de andre opplevelsene han hadde. Selv synes jeg for eksempel at det var unødvendig å bruke fire sider i boka på India-turen, mens jeg gjerne kunne tenkt meg mer enn fire og en halv side på skituren på 130 km som det tok 60 dager å fullføre. 

Språket er litt stikkordpreget og kort: «Dagene blir lengre, snart er det april. Vi har vært ute i 45 dager og har ikke lenge igjen. Etter Torneträsk forsvinner fjellene bak oss, og terrenget blir flatere. Lett å gå, ingen anstrengelse. Vi går lengre dagsetapper, og den skarpe vårsola brenner nesene våre røde når vi raster.»
Markus Torgeby beskriver i boka en indre uro han har hatt i kroppen gjennom hele livet. Kanskje er det også en del av denne uroen vi finner igjen i det litt hektiske språket som aldri hviler særlig lenge på hver hendelse.

Alt i alt er dette en svært leservennlig bok for enhver som er glad i å løpe både fort og langt, som trives i naturen og som er nysgjerrig på hvor enkelt og godt livet faktisk kan være. 

Av: Marianne Røhme

Sitat: 
«Det er som med penger – det spiller ingen rolle hvor høy lønn man har, hvis man sløser bort alt man tjener» Markus Torgeby om viktigheten av riktig løpeteknikk. 

Forside_loperens hjerte.jpg
 
Løperens hjerte
Forfatter: Markus Torgeby
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Sider: 200
Pris: 349 kr 

Kondismedlemmer får rabattert pris, se Kondisbutikken