Det finnes mange online treningsdagbøker, og antageligvis er Garmin Connect (connect.garmin.com) og Strava (www.strava.com) blant de største. Felles for de fleste er at alt man behøver er en smarttelefon eller en GPS-klokke/-computer, og helst også et pulsbelte.

Strava vokser
Hos Strava ble det i 2013 logget over 53 millioner økter verden over mot 37 millioner økter i 2012. Det tilsvarer en vekst på over 40 % på ett år. Hvis man antar at hver utøver logger 3-5 økter ukentlig, så lå antall brukere på 10-15 millioner i 2013.

Strava vil ikke fortelle hvor mange brukere (eller nordmenn) som bruker tjenestene deres, men vi er nok godt representert blant Stravas brukere - og antallet øker. Strava er i alle fall nesten å regne som syklistenes Facebook, og det ser ut som løpere også begynner å få øynene opp for tjesten.

Stravafunksjoner
Strava har en rekke funksjoner som kondisjonsutøvere setter pris på;. I tillegg til å logge økter så kan man analysere egne økter, holde oversikt over personlig statistikk, se andres treningsøkter, kommentere dem, delta i forskjellige utfordringer og konkurranser (for eksempel løpe lengst i en gitt måned, sykle flest høydemeter i en tidsperiode, osv.), lage egne treningsløyper som overføres til GPS-enheter og være med i forskjellige grupper.

Den mest kjente Strava-funksjonen, som skiller Strava fra andre treningsdagbøker, er nok segmenter: Ved å definere et start- og sluttpunkt, så vil Strava automatisk finne ut hvilke tider hver eneste person som sykler/løper/beveger seg på det segmentet, og holde oversikt over hvem som har rekorden (omtalt som “King of mountain”, eller bare “KOM”) på segmentet. Å sprite opp treningsøkta si ved å lage sine egne segmenter, svinge innom noen segmenter for å sette ny pers eller havne på topp 10, er som oftest inspirerende!
 

Noen  interessante segmenter : Sykkel
Tour de Finans-strekningen (http://www.strava.com/segments/726304), som går langs Frognerkilen fra Bygdøy mot Oslo, er populær blant pendlere og Strava-brukere: Den er blitt syklet 25.630 ganger av 2.438 personer, og raskeste mann er Jørund Houg med 1:41, mens raskeste kvinne er Irene Arnestad med 2:12.

Klatringen Tryvann (http://www.strava.com/segments/1942901) har blitt syklet opp 8.773 ganger av 1.600 personer. Bestemann er ikke ukjente Lars Petter Nordhaug med utrolige 14:04, mens raskeste dame er Line Marie Gulliksen med 17:42.

Et par interessante segmmenter: Løp 
På segmentet Sognsvann Rundt (http://www.strava.com/segments/657002) så har Bjørn Ekeberg løpt de 3,2 km raskest med 9:59, mens Hilde Bakkeli er raskeste kvinne med 13:06. Totalt har 488 personer løpt Sognsvann Rundt-segmentet 2.511 ganger.

Opp Stoltzen i Bergen (http://www.strava.com/segments/4442458) er Torstein Stokkenes raskeste mann opp på 8:13, mens raskeste kvinne er Elisabeth Vik med 11:54. Totalt har 587 personer løpt opp Stoltzen 2.115 ganger.

Kondis på Strava
Vi har opprettet to grupper på Strava for Kondis: Kondis Sykkel (http://www.strava.com/clubs/kondissykkel) og Kondis Løp (http://www.strava.com/clubs/kondislop).

Her kan man se hvordan man ligger an treningsmessig sammenliknet med de andre i gruppene, og kanskje man blir inspirert til å trene når sofaen frister mer…

Jo flere som melder seg inn i gruppa, jo morsommere blir det!

Grafisk informasjon fra Strava. Trykk på bildet for mer.

Strava_infographic_ite_utsnitt.png