30 fartsholdere: Kondis stiller i år med 30 fartsholdere i løpet. Her er en del av fartsholderene på maratondistansen klar for innsats i fjor.  Foto: Bjørn Hytjanstorp

Lørdag 24. september og søndag 25.september går Fokus Bank Oslo maraton av stabelen, med hel- og halvmaraton på programmet på søndagen.

Kondis har satt sammen et team på tilsammen 30 motiverende og inspirerende fartsholdere. Disse har som sin eneste oppgave å hjelpe løperne på halv- og hel-maraton å nå sine tidsmål, enten det er å sette personlig rekord eller å løpe jevnt og ha det greit underveis. Dette er rutinerte løpere som kommer til å løpe helt jevnt gjennom hele løpet, eksakt på oppsatt tid. Det er to fartsholdere på flere av de største gruppene, fordelt på flere puljer - slik at alle skal ha mulighet til å finne riktig fartsholder.

Maraton: Startfeltet er fordelt på 2 puljer
I pulje 1 er det fartsholdere på følgende tider: 3:00, 3:15, 3:30, 3:45 (2 stk.), 4:00. I pulje 2 er det fartsholdere på følgende tider: 4.00, 4:15 (2 stk.), 4:30, 4:45, 5:00 og 5:30.

Halvmaraton: Startfeltet er fordelt på 5 puljer.
I pulje 1 er det fartsholdere på følgende tider: 1:30, 1:40 (2 stk.), 1:45. I pulje 2 er det fartsholdere på følgende tider: 1:45, 1:50 (2 stk), 1:55. I pulje 3 er det fartsholdere på følgende tider: 1.55, 2:00, 2:05. I pulje 4 er det fartsholdere på følgende tider: 2:00, 2:05, 2:10. I pulje 5 er det fartsholdere på følgende tider: 2:15, 2:20 og 2:30.

Fartsholderne kommer til å være lett synlige. De er utstyrt med store, orange ballonger der sluttiden er påført og i tillegg et mindre skilt på en pinne. De har også et "startnummer" foran og bak som viser sluttida. Ballongen blir brukt i startfeltet og på de første kilometerne.


Lett synlig: Andreas Hompland er bitteliten, men likevel lett synlig når han er fartsholder. Ballongen har han med seg de første kilometrene. I tillegg har han "startnummer" foran og bak på ryggen som viser hvilken tid han skal lede løperne inn til mål på,. I tillegg har han et skilt som stikker høyt nok opp til at du lett finner han igjen om du må i et nødvendig ærend på sidelinjen. Kjempeballongene blir også lett synlig i startfeltet. Still opp i din pulje i startfeltet og rett bak fartsholderen for din ønskede sluttid. (Foto: Kjell Vigestad)


 Frode Klevstul sprinter som en gal de siste hundre metrene  i Drammensmaraton
 for å nå målet sitt: Under 1.30. Det holdt med 5 sekunder. 1.29.55   Nå skal han sjøl
hjelpe folk å komme under 1.55 i Oslo Maraton på søndag. Foto: Heming Leira

Frode Klevstul:
Min løpsdebut var under Sognsvann Rundt Medsols en mørk oktoberkveld i 2008. Dette gav mersmak. Året etter løp jeg halvmaraton for første gang, under nettopp Oslo Maraton. Mitt store mål var å komme under 1:30 på distansen. Første gang var jeg noen minutter unna. I fjor forsøkte jeg på nytt men ble 33 sekunder for sen. I tredje forsøk, under halvmaraton i Drammen for to uker siden, klarte jeg endelig å komme under min "magiske" grense. I utgangspunktet skulle jeg også forsøke å sette ny rekord under halvmaraton i Oslo, men da sesongens mål er nådd, bestemte jeg meg for å løpe 3 km konkurranse på lørdagen og å hjelpe til som fartsholder på søndagen.

Det blir en ny opplevelse for meg. Vanligvis liker jeg å løpe rolig i starten, for så å øke tempoet utover i løpet. På søndag skal imidlertid tempoet være så jevnt som mulig, fra start til mål. Jeg, sammen med Espen Ringom, er fartsholdere for tiden 1:55 som gir ca 5:27 pr kilometer. Håper vi får en bra gruppe med oss på turen. Vi lover å gjøre vårt beste for å motivere og å få flest mulig med oss fra start til mål.