I en dansk undersøkelse som kom i desember i år,  går  det frem at kvinner er  18,69 % bedre enn menn til å løpe kontrollert og med jevn fart på maraton når en sammenligner resultatene for første og siste halvdel i et maratonløp. 

Undersøkelsen viser også at både menn og kvinner taper såpass mye fart utover i løpet at de vil kunne forbedre sine resultater vesentlig ved å åpne forsiktigere.

Undersøkte 1,8 millioner resultater 
Ikke mindre enn 1,8 millioner resultater fra 1,42 millioner løpere i 131 maraton i perioden 2008 - 2014 danner grunnlaget for undersøkelsen.

Det er danske Jens Jakob Andersen som har gått igjennom alle resultatene. I et intervju i Washington Post sier han bl.a. dette om hva han tror er årsaken:
"Jeg tror dette skjer fordi vi mannfolk ofte har urealistiske tanker om hvor gode vi er. Det gjelder andre ting også. Hvis menn ser inn i speilet tenker de: "Jeg er supersprek og sterk." Mens hvis kvinner ser seg i speilet tenker de: "Aj, aj jeg er for tykk".

Kvinner tar også mindre risiko, mener Andersen også. Kort oppsummert: Kvinner er mer fornuftige enn menn!
 
 
Økende maratondeltakelse. Økningen er størst for kvinner
Av andre poenger som kommer frem i undersøkelsen er at deltakelsen i maratonløping er økende. Blant menn økte deltakelsen fra136.846 i den perioden som ble undersøkt til  166.422 (21,61 %). For kvinner økte deltakelsen fra 59.073 til 78.771 deltakere (33,35 %).

Dette vil si at økningen for kvinner var 54,29 % større enn for menn. Spesielt i aldersgruppen 50+ er økningen stor. 54,56% hos menn og hele 89,70 hos kvinner.
 
Du finner undersøkelsen her.

Saken på Washington Post

Målet med undersøkelsen var å analysere maratonresultater og se på eventuelle kjønnsforskjeller. Videre å belyse muligheten for å løpe raskere maratonløp ved å endre fartsstrategien.


 

jens-jakob-andersen.jpgJens Jakob Andersen ledet i undersøkelsen. Jens Jakob  er en 16 minuttersmann på 5 km og statistikker fra København Business School. Han er grunnleggeren av  RunRepeat.com som er en gratis og annonsefri plattform med analyserende omtaler av løpesko. Undersøkelsen var støttet av den polske statistikkeren  Wojciech Fedyszyn og en gruppe av danske og internasjonale løpere bak RunRepeat.