Tim Bennett (49) har vært styremedlem i Kondis siden 2003, og organisasjonens president siden 2009. I det sivile er han ansatt som applikasjonsforvalter på IT-avdelingen i TDC AS. Som idrettsutøver er han både allsidig og svært aktiv med deltagelse i sykling, triatlon og løping på alle mulige distanser.


Vignett-kondiskommentaren.jpgJeg er ikke en gammel grinebiter som mener at forbund er djevelen selv. Jeg er derimot en mosjonist som også er leder av KONDIS!

Og som leder av Kondis, så skal jeg være opptatt av å tenke mosjonistens sak. Ergo så bør ingen på den ”andre siden” rynke på nesen over at jeg fra tid til annen tar opp temaet lisens. For forbundet jobber jo på sin side med å overbevise alle om at lisens er riktig. Vi gjør faktisk samme sak – bare med forskjellig utganger!

Norsk Friidrett har i alle år konsentrert seg om det som skjer på bane. Mosjonsløp har aldri vært interessant, derfor ble Kondis kontaktpunktet når det gjaldt mosjonsløping. For forbundet var det helt ok - for da slapp de å involvere seg i noe som ikke var interessant..Hvilket forsåvidt er helt greit. Kondis er jo til for alle som driver med mosjonsløping bla.  Og vi kunne samarbeide på en helt grei måte. 

Men så ser forbundet at pengestrømmen inn ikke vokser som den har gjort de siste årene - samtidig som mosjonsløp bare øker og øker! Resten er sånn sett historie:) Men Kondis har terminlisten som er best i Norge, hvorfor skal da forbundet mene de at må lage en egen for penger de egentlig ikke har - er jo litt rart. Vi har alltid sagt at vår terminliste selvsagt kan brukes av NFIF. NFIF kunne strengt tatt også kommet til oss - og vi kunnet ha laget løsninger ganske enkelt, hvis det var behov for det! Påmeldingsløsninger finnes det også nok av fra før, som er noe av det forbundet tilbyr arrangørene.

Så det hele handler om å penger fra mosjonistene. Penger som klubbene faktisk må betale til forbundet. Penger som i mange tilfeller betyr overskudd som blir borte. Jeg har sett at det er sagt at det er bare å legge på startkontigenten, så er den forskjellen utlignet.

Jeg mener at det å løpe mosjonsløp per i dag er veldig nære en øvre grense i forhold til pris - da rimer det dårlig med en økning i startkontigent. Og alle disse pengene forbundet kan "tjene" på lisens nå, hvordan blir det den dagen løpebølgen stopper opp? Skal forbundet da fortsatt kreve like mye penger av klubbene? Noe som betyr enda mindre penger til klubbene...Vil da forbundet ta livet av sine egne klubber? For løpebølgen vil ikke bare vokse og vokse, på et tidspunkt kan det bli ny bølgedal. Sånn er det bare. Vil forbundet da frivillig gi slipp på lisensordningen – eller vil den bare justeres ned?  Og hvis den justeres ned eller bortfaller – ja da er vi der vi var FØR lisensordningen.

Å betale forsikring for å løpe et løp er helt bak mål. Du får uansett ikke dekket noe som helst så lenge ikke skaden er akutt. Og akutt skade blir vel å brekke beinet? Løping er sånn sett det tryggeste som finnes. Fartsaspektet er borte, det meste går på veier uten trafikk - eller i skogen/terrenget. Forbundet har sagt at motbakkeløp og flere terreng/fjelløp medfører en viss fare - ja kanskje det. Men samtidig er det vel slik at norske fjell brukes veldig mye til andre ting også. Og det er ikke akkurat et skred av skader sånn sett?

Stort sett alle løp i Norge arrangeres av ideelle aktører som løpeklubber, bedriftsidrettslag og friidrettsklubber. Friidrettsforbundets generalsekretær snakket i en Dagsnytt 18-debatt om et skille mellom friidrettsklubbenes løp og de kommersielle løpene. Og da var Holmestrand Maraton det kommersielle løpet som de ville advare mot, et løp som ble dratt i gang av løpsentusiaster og hvor hele overskuddet går til Aktiv mot kreft.

Noen kommersielle aktører er på vei inn i Norge.Det amerikanske selskapet Competitor Group med Rock'n Roll Marathon prøvde seg to år i Norge, forøvrig godt hjulpet av Friidrettsforbundet, men ble begge årene avlyst fordi det var for få påmeldte. Den store aktøren Warrior Dash prøvde seg i fjor med sitt hinderløp, men avlyste også på grunn av for få deltakere. Viking Race, som arrangerer tilsvarende løp, har hatt fått fotefeste og blir en varig del av løpsfloraen i Norge. Color me Rad, et mosjonsløp uten tidtaking i Holmenkollen, fikk mange deltakere i år.

Vi har også løp som KK-mila og iForm-løpet som arrangeres av bladene, men har tekniske arrangører blant friidrettsklubbene (og betaler lisens til NFIF). 

Kommersielle løp kontra løp arrangert av friidrettsklubber, mener jeg ikke er noe problem i Norge. En stor kommersiell arrangør har problemer i Norge fordi markedet er for lite. Og de kommersielle arrangørene vi har i dag, tjener fint lite. Det finnes foreløpig ikke noen som putter penger i sin egen lomme og ler hele veien til banken! Mangfoldet av løp i Norge er positivt for mosjons-Norge. Løping er bra mosjon.

Faktum er at det fortsatt er et mindretall i Norge som driver med trening. Vi er fortsatt et land med ganske mange som mener at mosjon og ikke minst løping, er helt meningsløst. Derfor mener jeg at startkontingenter ikke må bli dyrere - og selvom 50 kroner i lisens ikke isolert sett er mye, så er det altså et påslag på en kontigent som allerede er høy nok i mange løp!

Tim-snakker-direkte-til Hildeskor_foto_bjoern_hytjanstorp.jpg
Tim Bennett snakker direkte til Kjetil Hildeskor i Friidrettsforbundet under årets Kondis-landsmøte der lisenssaken var et hett tema (foto: Bjørn Hytjanstorp).

Vi lever i et av verdens beste land, det er det liten tvil om. Vi har det faktisk veldig bra!  Men det betyr ikke at alt bare skal være dyrt for det. Er det ikke viktigere at flere kommer seg i aktivitet? Jeg mener det! Og derfor mener jeg at en engangslisens er en bremsekloss sånn sett. Jo flere som kommer i aktivitet, jo større er sjansen for at klubbene også får en oppblomstring. Som igjen fører til flere medlemmer. Og flere medlemmer til idrettslagene gjør at forbundet også får mer penger fra NIF.

Jeg mener det er helt feil å "ta" penger fra en mosjonsløper! Hvorfor skal en mosjonsløper være med å sponse NFIF? Og særlig siden pengene i hvert fall ikke går tilbake til klubbene! Det som er synd for oss i Kondis, er at vi ikke kan gjøre noe særlig annet enn å mane klubber til å støtte et forslag MOT fortsatt engangslisens. To slike forslag er allerede sendt til Friidrettsforbundet og blir behandlet på Friidrettstinget i Ålesund den 21. og 22. mars. Det er klubbene selv som må skjønne at dette regnestykket tilslutt IKKE gangner klubbene. Det er en vanskelig jobb - siden NFIF selvsagt har et stort apparat og mennesker som er overbevist om at NFIF alltid har rett. Jeg forstår at mange i dette apparatet er tro mot sine idealer, men det er noe med å se litt fremover og se hva fremtiden vil bringe.

Det å innføre en engangslisens vil ikke redde verken baneidrett eller friidrett, for jo mer forbundet setter i gang, jo større apparat trenger de og jo mer penger forsvinner i et dragsug som INGEN har glede av! I Sverige er det innført en frivillig forsikringsordning, hvor løperen selv bestemmer om han eller hun - trenger en engangsforsikring. Det kunne jeg ha levd med i Norge også. Men altså ikke en tvungen forsikring! Når det er sagt, så "støtter" jeg forbundet til en viss grad - gjennom at jeg har løst en såkalt helårslisens. Den har jeg ingenting i mot, ikke Kondis heller. Den ordningen har livets rett og er et bra alternativ for oss som deltar aktivt i friidrett og løper mye.

Jeg ønsker også at friidretten i Norge skal ha gode kår, men jeg mener klart at det IKKE oppnås med å fortsette med ordningen med engangslisens!

Hildeskor_foto_Bjoern_Hytjanstorp_ingressbilde.jpg

Kjetil Hildeskor fra Friidrettsforbundet var på Kondis sitt landsmøte ved Gardermoen tidligere i år der han forsvarte engangslisensen (foto: Bjørn Hytjanstorp).