Ron Clarke og Arne Kvalheim på Bislett i 1968. (Foto: Fra Tjalvisten)

Av Arne Kvalheim

Den australske langdistanseløperen Ron Clarke døde natt til 17. juni. Ron Clarke satte 17 verdensrekorder i sitt liv over løp på 5.000 meter eller lengre. På Idrettsklubben Tjalves 75-årsjubileum i 1965 forbedret han verdensrekorden på 10.000 met 34 sekunder og løp på 27,39 på Bisletts løse grusbane.

Ron løp hele 10 løp på Bislett og vant alle bortsett fra ett. Jeg hadde gleden av å løpe mot han i tre løp på Bislett, og kan bare si at Ron var en meget tøff konkurrent. Han kunne rykke et felt i stykker med brutale fartsøkninger, eller han kunne male feltet i stykker med sin jamne harde fart.

Ron Clarke var en pioner i overganger fra intervalltrening til mengdetrening. Han smadret alle rekorder satt av intervall-trente løpere, og med sine 200 km+ i uka var han en av de fremste eksponenter for hard langkjøring. Tider som 13,16 og 27,39 med store seiersmarginer på grusbaner sier sitt om en stor løper.

Dessverre fikk han aldri vunnet OL-gull. Det som ville blitt hans store OL ble holdt 2400 meter over havet i Mexico City og lavlandsbeboere som Ron var sjanseløse mot afrikanerne. Men det er grunn til å merke seg at i lavlandet samme året knuste Ron alle konkurrenter. Ingen var i nærheten av han.

Vi i Bislett Alliansen takker han for at han var med på å gi oss en så god start. Uten hans fenomenale løping og popularitet er det ikke sikkert Bislett-Alliansen hadde kunnet feire sitt 50-årsjubileum i så god form.