Heming Leira (54) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no
Før det hadde han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgHvordan skal en så telle hvor mange som deltok i et løp?

Påmeldte
Vi har forskjellige benevnelser som brukes. Påmeldte er et greit begrep og brukes for det meste edruelig. Spesielt blant de større arrangementene hvor de fleste har startlister tilgjengelig på nett. Derimot har vi opplevd at noen amerikanske arrangement de siste årene som har hatt startlister
tilgjengelig. Da bør uttalelser fra disse om hvor mange som er påmeldte tas med en stor klype salt, og en bør skrive:  x-antall deltakere er påmeldt, hevder/sier arrangøren.

De fleste er nok enig om at hvis en skal snakke om hvor mange som deltok så kan en ikke bruke antall påmeldte. Dog er det  ikke alltid mediene er så nøye med dette og kommer ut med at x-antall deltok mens det i virkeligheten er antall påmeldte de forteller om. Enkelte arrangører ser heller ikke ut til å  være så ivrige med å korrigere mediene.

Deltakere
Dette er benevningen som brukes av mange arrangører. Her er det  muligheter for tolkninger av hva det betyr. At alle som har kommet i mål har deltatt sier seg sjøl. Men hva med de som brøt et maratonløp etter 2 km?

Fullførte/Fullførte deltakere
Dette er benevnelsen som ikke levner noen tvil om hva det snakkes om. De som har passert mållinja har har fullført, de inngår i tallet for fullførte/fullførte deltakere.. For at tallene mellom de forskjellige arrangementene skal bli mest "rettferdige" er dette også den rikitge benevnelsen å bruke.

La oss ta et eksempel:
Arrangør A hevder å ha hatt 2000 deltakere. De har en resultatliste som inkluderer de 100 som startet men ikke fullførte. Arrangør B hadde 1930 deltakere men opererer med en resultatliste hvor kun de som har kommet i mål er med. For mediene vil det da oppfattes som arrangment A var størst mens virkeligheten var at det var arrangement B som hadde flest i mål og vi vet ikke hvor mange som startet men brøt underveis.  Det eneste tallet en kan bruke til å sammenlige løpene med er antall i mål.

Kondis skal være redelige
Kondis har som målsetting å være redelige. Derfor leser du i Kondis at det var 17626 deltakende i Oslo Maraton i år. Ikke 20 000, ikke 25 000. Hos Kondis får du tallene for hvor mange fullførende deltakere det var. Jeg tror at i en tid hvor alt er mer synlig og de sosiale mediene er med på å gi forbrukerne (i dette tilfellet deltakerene) mer makt enn noengang før, (vi så det da Oslo Maraton ikke hadde noen annet valg enn å legge seg helt flate når det gjaldt lengden på to av distansene  i årets arrangement) at både arrangører og mediene mer enn noensinne er tjent med å oppgi de reelle tallene for hvor mange som deltok.

Med deltakerrekord på 387 påmeldte
I en e-post fra en arrangør fikk kondis denne meldingen. Da er det ganske klart at arrangøren trenger å få ryddet opp i begrepene.  Kondis skal være stedet hvor du får hjelp til nettop det.

Løperne som gikk opp i røk
La oss gjøre et tankeeksperiment for hva det betyr når media skriver at 25 000 deltok i Oslo Maraton, mens det i virkeligheten var 17626. Du sitter å nyter noen glass hvitvin og litt reker på Rådhusplassen. Dagen etterpå leser du i pressen at det var 8000 løpere som deltok i Oslo Maraton med både start og målgang på Rådhusplassen. Du skvetter til å begynner å lure på: Hvor mange glass drakk jeg egentlig? Jeg så da ingen løpere på Rådhusplassen.