Bjørn Johannessen (42) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.


Vignett-kondiskommentaren.jpgFor en tid tilbake fikk jeg spørsmål fra en ikke-løper om jeg er mye skadet på grunn av all løpingen min. Siden jeg løper absolutt hver dag hele året, så sier det seg selv at jeg sjelden pleier å være alvorlig skadet (i alle fall ikke fysisk), men jeg måtte ærlig innrømme at jeg døgnet rundt har smerter ett eller flere steder i kroppen.

Likevel kunne jeg kjapt tilføye at jeg, uten å ha bevis for det, er temmelig sikker på at de fleste av mine plager ikke kommer av at jeg løper et par timer om dagen, men av at jeg stort sett sitter stille alle de øvrige timene - fortrinnsvis foran en PC.

Det var trolig ikke dette svaret ikke-løperen hadde ønsket seg, så han kom ikke med noe oppfølgingsspørsmål.

Den farlige stillesittingen

Som sagt har jeg ingen beviser for denne påstanden. Jeg har heller ingen fagkunnskap på området. Derimot har jeg mange års praktisk erfaring og har på egen kropp kjent at i perioder der jeg er i mer bevegelse, så har jeg også mindre fysiske plager. Og vice versa.

En ytterligere indikasjon er at den kroniske plagen som har fulgt meg gjennom flest år, som en trofast uvenn, begynte jeg å merke allerede som student i en periode da jeg trente ganske lite, men satt desto mere i ro. 

Vi har i alle år blitt anbefalt minst 30 minutter daglig fysisk aktivitet (eller trening), og kan stadig vekk lese om alle fordelene det gir å trene. De siste par årene har det derimot blitt en dreining mot hvor farlig det er å sitte stille. «Stillesitting er like farlig som røyking», kunne vi lese i blant annet Aftenposten. «Du blir ikke kvitt helsefaren selv om du trener», stod det videre.

Anbefaling av daglig fysisk aktivitet har altså blitt til advarsel mot for mye stillesitting. Dette sier ganske mye om samfunnsutviklingen og lover ikke spesielt godt for den framtidige folkehelsa.

Årets nyttårsforsett

Personlig føler jeg meg sterkt delaktig i denne negative utviklingen med altfor mye stillesitting. Jeg skal ikke påstå at vi er født til å løpe, slik andre har påstått før meg, men det er definitivt ikke meningen at vi skal sitte. I alle fall ikke i så stor grad som mange av oss gjør (meg selv inkludert).

Trøsten får være at måneden vi nå befinner oss i er høysesong for nyttårsforsetter. Nyttårsforsettet mitt blir derfor ikke å trener mer, men derimot å sitte mindre

Her kan du lese flere Kondiskommentarer.