Ingressfoto: Det norske lagbildet Sahara Marathon 2014. Willy, Elsebet, Jo, Håvard, Einar, Håkon, Bjørg og Lone møter utfordringen med smil, eventyrlyst og overskudd. Foto: Privat
 

Ytterpunktene er å fullføre en maraton på 42 km og en 5 km walk & celebration. I mellom der har vi 21 km (halvmaraton) og 10 km. Supportere som nekter å løpe, er det også god plass til. Hvis du ikke liker å løpe, men ønsker å bli med, er du velkommen til å gå i stedet.

Her deltar folk fra fem verdensdeler. Dette har stor betydning for det okkuperte Vest-Sahara, og gir opplevelser og mye moro, samt ikke minst innsikt for deltakerne. Løpet har 15-årsjubileum på nasjonaldagen 24. februar 2015. Reisa varer ei uke. Mange europeere, mange fra England, og særlig mange fra Italia og Spania er med. Og iblant er det betydelig deltakelse fra Skandinavia også. Etter signaler undertegnede har fra interesserte, kan neste års tropp fra Norge  bli stor. Dette kan bli det sjuende besøk til flyktningleirene og sjette gang til Sahara Maraton. Her er opplevelsen alle burde ha en gang i livet.

I den langvarige konflikten i det saharawiske hjemland, Vest-Sahara, “Afrikas siste koloni”, ble flertallet av befolkningen til flyktninger i 1975. Etter Marokkos okkupasjon er nær 200 000 på flukt i tøffe ørkenleirer sør-vest i Algerie. De er avhengig av internasjonal hjelp for å overleve.

map1.jpg

Film 1 

Sahara Marathon

Sahara Marathon finner sted i det algeriske Sahara i de saharawiske flyktningleirene i nærheten av Tindouf. Løpet er organisert av flyktninger og frivillige fra hele verden. Arrangementet ble skapt ut fra et ønske om å finne en måte for å øke synligheten av saharawienes vanskelige situasjon, samt skaffe midler til prosjekter for å gi langsiktige flyktninger et bedre liv. Sahara Marathon må ikke forveksles med Marathon des Sables, i Marokko.

Den første Sahara Marathon fant sted i 2001, og antall deltakere har årlig økt fra hele verden. Siden 2005 har en rekke nordmenn og skandinaver deltatt i Sahara Marathon. Her løpes det i selskap med løpere fra 20 land og 5 verdensdeler. Rundt 400 deltakere løper i felleskap med Saharawiene. Gjennom vårt besøk opplever flyktningene å bli sett, og at de har kontakt med verden der ute.

SaharaProsjekt2006_138.jpg

Sahara Marathon prosjekt 2006. Slik var prosjektet tegnet ut da vi ankom Sahara Marathon 2006.

SaharaMarathon_project_2007.jpg

Slik var virkeligheten når undertegnede kom på besøk sommeren 2006. Foto: Oddvar Røsten

Løper for frihet

Salah Hmatou Amaidan , en saharawi som vokste opp under den marokkanske okkupasjonen, er den lokale stjernen som årlig konkurrerer i 5 og 10 km-løp. Han vant tre gullmedaljer for Marokko, men i 2003 ble han politisk flyktning i Frankrike og har markert seg i kampen for frihet til sitt hjemland siden den gang.

Han deltok i Oslo Maraton, 10 km, i 2013 og Midnight Sun Marathon, 10 km, Tromsø i 2014. Han kom inn til andreplass i begge løp. En film om livet hans som heter The Runner, er laget av britisk-baserte filmskaperen Saeed Taji Farouky. Filmen er tilgjengelig for visning ved forespørsel til Director & Co-Founder Saeed Taji Farouky på email films(at)touristwithatypewriter(dot)com

IMG_8154%2B%28630x750%29.jpg

Salah Hmatou Amaidan ser mållinja under Oslo Maratons 10 km i 2013. Foto: Oddvar Røsten

Her er filmens trailer http://vimeo.com/14377482

Du kan lese mer om filmen her

 

Deltaker-info

Flyreisen

Et fly fra Air Algerie er chartret for å transportere deltakere fra Madrid til Tindouf. Avreise er lørdag 21. februar og retur lørdag 28. februar.

Dersom mindre enn 100 deltakere registrer seg for å ta chartret fly, kan det være nødvendig å gå tilbake til rutefly krever et flybytte i Alger.

Møtestedet vil være i skranken til Air Algerie i den nye Terminal T-4 på Barajas flyplass i Madrid, hvor du er nødt til å være kl 16.00.

Flyet er booket for:

Madrid-Tindouf: Lørdag 21. februar 2015 kl. 18.00

Tindouf-Madrid: Lørdag 28. februar 2015 kl. 19.15 (ankomst i Madrid: kl. 22.15)

Denne planen vil ikke være offisielt før Air Algeries bekreftelse.
 

Visum

Visum søkes kollektivt fra Spania, og organiseres av Sahara Marathons reiseleder i Madrid. Ikke glem passet og sjekk utløpsdato (må være gyldig i 6 måneder i forkant av reisedato).

Sahara_Troppen_2008_DSCN0386.jpg

Den Norske troppen 2008, bak fra venstre: Vera Nystad, Bernt Arne Tvedt, Magne Christiansen, Marte Steffensen, Tonje Flatmark Sødal, Oddvar Røsten. Midten: Helge Nystad, Ola Undheim, Sigurd Erga. Foran: Robert Alnebring, Pål Andreas Bakken, Trond Jensen og Anders Forsmo. Endelig, og for første gang, er det norsk-svenske laget samlet. Med ulike innreiser,og innkvartering hos 4 ulike familier i en leir med 40.000 flyktniger, var det en utfordring å klare å få til et gruppebilde. Foto: Jürgen Federolf

Program

Lørdag: Ved ankomst Smara leir vil deltakerne, 5 i hver gruppe, bli fordelt til lokale familier og vist til sine telt hvor de komme i orden og få anledning til å hvile.

Søndag og mandag: Deltakerne har fri til å utforske leirene og akklimatisere seg. Registering/startnummerutdeling og informasjon gis i Protocolo. På mandag kveld blir det pasta party for alle besøkende.

Tirsdag: Maratonløpet. 4 distanser: Løperne busses til start.

Onsdag: Premieutdeling (stort program)

Torsdag og fredag: Barneløp og sportsbegivenheter, besøk på skoler, sykehus, museer og ut til sanddynene.

Sahara Marathon-organisasjonen og det saharawiske folk vil prøve å sikre at besøkende trives i leirene. Det er imidlertid viktig å forstå at arrangementet også handler om solidaritet. Deltakerene vil være bosatt i en uke under samme forhold som saharawiene har levd med i 39 år. Med dette i bakhodet, er det bedt om at deltakerne besøker leirene med et åpent sinn og en fleksibel holdning.

Alle familier vil få økonomisk hjelp og forsyninger fra organisasjonen. Den saharawiske gjestfriheten er stor og de vil gjøre sitt beste for at du føler deg som en del av familien.

Påmelding

For å registrere sende en mail til norwaymarathon@gmail.com med følgende informasjon:
(Dette er en foreløpig påmelding, selve påmeldingskjema etc. tar vi senere.)

Navn
Adresse
Telefonnummer
E-post
Nasjonalitet
Fødselsår
Tiltenkt distanse (maraton, 21 km, 10 km, 5 km)
Distansen kan endres ved startnummerutdeling.

Påmeldings avgift ligger på EURO 900. Samme pris for deltakere som ikke deltar i løpet.
Dette dekker charter fra Madrid, mat, opphold, startnummer, t-skjorte, medalje og all transport i Sahara. Av dette går noe til finansiering av løpet, noe i lønn til familier som huser oss, noe til Sahara Marathon og prosjekt som har program for utbygging av sportssentre med sportskoler for barn og ungdom. Den internasjonale Røde Halvmåne og Sahara Marathon-organisasjonen vil gi medisinsk støtte på steder langs løypa og firehjulstrekkbiler vil gi mobil hjelp om nødvendig.

I tillegg kommer reisen til Madrid. Etter hva som er mulig kan vi prøve å koordinere reiser fra Norge. Da er det lurt å være tidlig ute. Vi anbefaler påmelding allerede innen september for deretter å sjekke flights til Madrid. Da er også prisene gunstige.

Påmeldingsavgift = bindene påmelding, bør skje innen desember. Så lenge der er ledige plasser, er siste frist 15. januar.
Den_norske_troppen_2005JPG.jpg

Bildet fra 2005. Den første norske deltakertroppen. Nordmenn/kvinne i tid og plasseringer: Silje Bergum Kinsten, Sk. Vidar, 27 år, Oslo, Halvmaraton, 1. pl. 20-39 år 1.50.24. Hans Morten Haugen, KRIK, 33 år, Lilleaker, Maraton 6. pl. 20 -39 år 4.16.36. Ola Undheim, Orre IL, 59 år, Orre på Jæren, Maraton 2. pl. 40 - 59 år 4.09.05. Magne Christiansen, Fredrikstad IF, 65 år, Maraton 7. pl. 60 år +, 5.23.55. Øivind Grenness, Praha Racingclubb, 72 år, Horten, Halvmaraton 2.pl. 3.32.52. Oddvar Røsten, savnet i sandstorm på BBC radio. Mistet traseen etter 2,5 time. Hentet inn blant 5 løpere av Polisario. 20 jeeper var i leteaksjon fra 5. til 8. time etter start. Meget tilfreds mottok vi alle deltakermedalje for gjennomført løp av selveste Presidenten av Republikken Vest - Sahara, Mohamed Abdelaziz. På bildet er vi flankert av vårt heltemodige filmteam Berserk Productions ANS, som består av journalistene Anne Torhild Nilsen og Rådmund Steinsvåg. De fulgte oss under hele oppholdet og ble våre gode venner. Foto: Raba

Film 2

Solnedgang_foto-Rubens-Noviello.jpg

Solnedgang «ingenting bedre, avsluttet en maraton, slappe av på sanddyner med stillheten av solnedgangen i øynene dine ..» Foto: Sahara Marathon/Rubens Noviello

Samleside for Sahara Marathon