Det ble mange gode norske som prøver lykken i Berlin. Det kan fort bli flere gode tider enn det var i maraton-NM i Oslo forrige helg. Der var det to norske som løp under 2.30.

I Berlin stiller blant annet Kristian Ulriksen, Ola Sakshaug, Risa-brødrene og John Henry Strupstad, som også løp maraton i Oslo for åtte dager siden. Han ble da nr. 5 i NM med 2.32.13, og tror det skal gå enda fortere i Berlin. Det er noen ganske få som klarer å restituere seg så fort.

Den meste merriterte løperen kommer fra Kristiansand. Det er vinneren av Oslo Maraton i 2014 og 2015, Taye Babeker, som også har bestetida på maraton i Oslo med 2.20.49 siden løpet ble startet opp igjen i 2004. Han rapporteres i form, men vil trolig ikke komme på statistikken over norske løpere.

Abraham Syum, som løp så godt i Berlin i fjor med 2.20,40 var i kjempeform i august da han pådro seg en hjernerystelse. Han er på bedringens vei og stiller på startstreken, men planen er å gi seg tidlig slik at hjernerystelsen ikke skal forverre seg.


Mandal_Oslo_Joerpeland_olympiske_ringer_AZ3T3161.jpg
Olympiastadion: Vi ser i bakgrunnen inngangspartiet til det mektige stadionanlegget som Hitler fikk bygget  til de olympiske sommerlekekene i 1936. (Foto: Kjell Vigestad)

Vi har samlet en gjeng norske løpere som er klar for morgendagens Berlin Marathon:

Foran fra venstre: Hadi Moradi, Mandal, Anja Vaskinn, Oslo, Lillian Haldorsen, Jørpeland. Bak fra venstre: Thor Sverre Pedersen, Tvedestrand, Kristen Bue, Øyslebø, Nils Rune Bue, Mandal, Kalle Glomsaker, Mandal, Arne Stensland, Mandal og Trond Omme, Oslo.

Blant disse har to løpere et helt spesielt forhold til Berlin Marathon. Det er Kalle Glomsaker, som i år løper for 33. gang, og Thor Sverre Pedersen, som løper for 29. gang. Årets løp er det 43. i rekken for Berlin Marathon. Kun 22 tyskere har løpt flere ganger Berlin Marathon enn Kalle, så han er snart æresmedlem i den eksklusive jubileumsklubben til Berlin Marathon. Der kan du bli medlem etter å ha deltatt 10 ganger.

For nøyaktig 30 år siden og noen flere kilo siden løp Kalle maraton på 2.37. Nå klarer han makstiden med litt margin. Maratonbussen fra Mandal er blitt et begrep. I år har Kalle med seg 40 løpere i bussen hvor han styrer det meste inklusive rattet og gasspedallen.

Høydepunktet i OL i 1936 var Jesse Owens fantastiske sprint og tre OL-gull. Hitler fikk oppleve at en farget løper var de hvite helt overlegen, noe Hitler ikke var det minste glad for, - han som ville dyrke den ariske rase som overmennesker.

Norges landslagskaptein i fotball, Per Ciljan Skjelbred, tjener til livets opphold ved å spille hjemmekamper på Olympiastadion for Heartha Berlin, en stadion som har hele 75000 sitteplasser. Den gang vålerengatrener Kjetil Rekdal var norsk landslagskaptein, spilte han også for Heartha Berlin.


Glostrup_Skiclub_AZ3T3195.jpg
Dansker overalt: Med over 2400 påmeldte dansker ble det veldig rød-hvitt under frokosten på og ved Olympiastadion. Og de stilte gjerne opp på bilde for Kondis, men så snart de var klar for fotografering så fant alle i nærheten fram mobilen eller kompaktkameraet og skulle ha sitt bilde. Og de ville også være med på bildet, så Kondis-fotografen måtte til slutt rømme unna for løpere fra fjerne nasjoner som også ville være med på bildet. (Foto: Kjell Vigestad)

Tysk_dame_med_bolle_AZ3T3170.jpg
Karbolading: Fristende kremkaker hørte med til frokosten. Her har en berlinerdame blitt med på festen som stort sett besto av tilreisende utlendinger med famlie. (Foto: Kjell Vigestad)



Fra startnummerutdelingen

Adidasstand_A20G7101.jpg
Som i Oslo Maraton: Det er BMW som er tittelsponsor og Adidas som er utstyrssponsor. (Foto: Kjell Vigestad)

Navnevegg_evig_eies_kun_det_forevigede_A20G7106.jpg
Fotoeksplosjon: Facebook og instagram gjør at folk tar bilde av alt og alle. Vi må kanskje skrive om et Ibsen-sitat; Evig eies kun det forevigede. Her fra navneveggen til Adidas. (Foto: Kjell Vigestad)

Lathans_A20G7107.jpg
Lathans: Han bærer sin kjære så hun kan finne ledig plass til å skrive navnet hans på veggen. Det er etternavnet hans som er Lathans, og han hadde fått vite hva det betyr på norsk selv om han er tysk. Bildet er tatt på første dagen for startnummerutdelingen, men kjempeveggen er likevel i ferd med å fylles av navn. (Foto: Kjell Vigestad)

Startnummerprint_A20G7099.jpg
Startnummer printes: I Tyskland får du skrevet ut startnummeret der og da når du skal hente det. Et stort antall printere er på plass, og du kan til enhver tid stille deg i korteste køen og få ditt startnummer rykende ferskt. Vi så ingen papircrash. Men det er neppe en ide for resten av verden. Vi vil heller ha engangschip på starrtnummeret enn å betale 6 euro hvert år for å leie en chip. Og så få regning i posten på 25 euro om man glemmer å levere chippen ved målgang. (Foto: Kjell Vigestad)


Alt fra Berlin Marathon 2016 på kondis.no:

Nesten verdensrekord og mye god norsk løping i Berlin
Maraton på under én time - jovisst er det mulig - i Berlin      
Maratonduell mellom Kenenisa Bekele og Wilson Kipsang i Berlin
786 norske til Berlin Marathon - Aberu Kebede er damefavoritt
Mange norske løp Frokostløpet til Olympiastadion og fikk mye karbo