Fra Pål Skyrud har Kondis mottatt følgende løpsrapport fra North Pole Marathon som i år ble arrangert natt til 9. april:

North Pole Marathon ble også i år arrangert med Svalbard som base. Fredag 7. april var avsatt til briefing i Longyearbyen. I mangfoldige uker i forkant var yr.no blitt sjekket om værforhold og værutsikter for akkurat denne helgen for å kunne fullføre North Pole Marathon. 54 deltakere var klare til å rykke ut på kort varsel for å løpe verdens kaldeste maraton. En erfaring vi fikk oppleve til det fulle. Deltakere kom fra hele verden; Australia, Argentina, Sør Afrika, Nepal - og jeg som eneste representant fra Norge. Været slo til med finvær dagene før og lite vind. Er det mulig å slå til med en bedre Jackpot?

Camp-Barneo.jpgCamp Barneo som var plassen der maratonløpet ble arrangert

Klarsignal ble gitt for avreise til Barneo. Barneo? Dette er jo ikke Nordpolen? Barneo er en camp som blir laget av the Russian Geographical Society, bygget for ca. 3 ukers bruk i april hvert år. Et fly blir sendt til Nordpolen, hvor man finner et egnet sted på et stort isflak for å bygge en 1200 meter lang flystripe og en liten camp. Flyet slipper ut russiske fallskjermsoldater, traktor og drivstoff. Flystripe og camp blir laget.

Hvert år blir campen opprettet så nærme polpunket som mulig, men med tanke på at man er på en isflak og i kontinuerlig bevegelse, flytter campen seg hver dag. Da vi var der, flyttet campen seg 8 meter i timen.

Det tar 2,5 time med fly fra Longyearbyen til Barneo. Vi ankom Barneo på kvelden 8. april og jeg skal si spenningen var til å ta og føle på da vi landet. Her oppe var det allerede midnattsol, og en bitende kulde med 31 kuldegrader. Etter et kort måltid var det bare å utnytte de gode forholdene. Maratonløpet startet kl 22:30.

Løpet gikk i midnattsol og hele natten. Ingen tidbegrensinger. Løpet startet i effektiv 32 kuldegrader og i løpet av natten krøp kvikksølvet ned til effektiv 44 kuldegrader.

Loepere-ute3.jpg
Løpet gikk på natta i midnattsol. Midt på bildet skimter vi en ensom løper. 

Løpet gikk delvis på den 1200 meter lange flystripen og deretter i en stor bue tilbake til start med tilgang til varme og mat i et telt. Her hadde man mulighet til å drikke, korrigere løpeutstyr eller skifte klær. Utfordringen ved å løpe var rett og slett overopphetning. Varmen fra kroppen skal ut, og med ekstrem kulde blir det isdannelse. Jeg holdt varmen bra, men den største utfordring var briller og ansikt. I kulde ned til -44 grader, tar det ikke mer tid enn 5-10 minutter før huden er eksponert for frostskader. En snøscootermaske kjøpt på Svalbard gjorde jobben for største del av ansiktet, men utfordringen var å holde slalombriller duggfrie og holde varmen var nese/munn vekk fra kinn- og øyepartier. Så det ble av og på med håpløse slalombriller og fjerne isdannelser med votter som var stive som ispinner. Både jakke og votter måtte regelrett "brekkes" løs med jevne mellomrom.

maal3.jpgStart- og målområdet hvor løperne passerte på siden 13 runder for å oppnå maratondistansen i North Pole Marathon. 

Løpet gikk 13 runder for å oppnå full maraton. Ute i løypa stod vakter med rifle for å følge med deltakernes tilstand og observere etter mulige isbjørner på jakt etter mat. 

Å løpe i slik ekstremkulde er noe man vil huske for alltid. Den utrolige "hule" lyden av hvert skritt man tar på snøen i midnattsolens rike. 

Det blir sagt at skal man bare løpe ett maratonløp i livet, da må det bli i New York, Bosten eller en annen storby. Helt feil. North Pole Marathon er løpet!

Maalgang2.jpg
Pål Skyrud med medaljen som et synlig bevis på at han har løpt North Pole Marathon. 

Raskeste deltaker, Piotr Suchenia fra Polen, løp på 4:06.34, mens franske Frederique Laurent vant kvinneklassen på 6:21.03. Løpets eldste deltaker var 75 år, fra Sør Afrika og løp på 10:52.34.

De 5 best løperne totalt:
1. Piotr Suchenia (POL) 4:06.34 hrs
2. Bhim Gurung (NEP) 4:18.50 hrs
3. Samir Tamang (NEP) 4:31.23 hrs
4. Ka Ho Chan (HKG) 4:57.47 hrs
5. Pål Skyrud (NOR) 5:06.18 hrs

Arrangementets hjemmeside

Reportasje på Reuters.com, med video

Garmin-track.jpg
GPS-trackingen fra klokka til Pål Skyrud viser hvordan isen drev mens de løp rundene i maratonløpet. Klokka stoppet etterhvert på grunn av kulda, så løpsdistanse og tid er ikke korrekt.