Marianne Røhme (51) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

Jeg har alltid ment at skiløyper er for skiløpere, og har irritert meg grenseløst når noen har gått eller enda verre ridd i skisporene.  At noen går i mellom sporene når sålen er hard og de ikke gjør skade, går til nød, men når de sleiver til og setter foten i sporene, kjenner jeg at irritasjonen begynner å bygge seg opp.

Jeg er i min fulle rett til å irritere meg. Det står faktisk skrevet i allemannsretten at jeg kan gjøre det. Her står det at en skal ferdes hensynsfullt og ikke på steder hvor en kan skade terrenget. Det å ri om kapp i skiløypa eller gå og løpe i sporene er ikke hensynsfullt. Det er det heller ikke å ferdes med sykkel, sladde i svingene, og sykle i en slik hastighet at en skremmer vettet av andre treningskompiser som er ute for å teste langrennsformen.

Slik hensynsløshet har gitt meg økt blodtrykk i mange år. Jeg har imidlertid merket at blodtrykket har begynt å synke, og at jeg begynner å kjenne en viss forståelse for at det kan være andre som har behov for å bruke de samme løypene som det jeg gjør når jeg langer ut i klassisk skigang.

Jeg tror endringen skjedde da jeg fikk vondt i et kne og ble avhengig av å bruke sykkelen som et treningsalternativ. Å gå på ski går greit for kneet mitt, men det er hyggelig å kunne variere med annen trening også. Når jeg ikke kan løpe, har sykkelen blitt en god venn, og nå kjenner jeg at jeg har fått økt nysgjerrighet for det der med fatbike. Denne rare og trege sykkelen med de alt for tykke dekkene som kan ta seg fram i all slags terreng både med og uten snø.

Kanskje jeg skal kjøpe meg fatbike i vinter?

Hvis jeg skal gå til innkjøp av en slik sykkel, vil jeg stå i fare for å bli en av dem jeg har irritert meg over tidligere. Det finnes mange steder i skogen ved der jeg bor hvor det er lagt til rette for sykling, men på noen steder hadde det også vært hyggelig å kunne følge skiløypa en strekning for å få utvidet turen til nytt terreng.

Jeg kjenner at mens jeg tidligere tenkte at sykkel gjør for mye skade til at den kan aksepteres i skiløypa, merker jeg nå at jeg begynner å vurdere hvor mye skade den egentlig gjør. Kanskje er det ikke så ille likevel? I fjor vinter så jeg innimellom spor etter fatbikes i løypene. Jeg traff også innimellom noen sykelister som så ut til å tråkke svært så intensivt i forhold til den farten de klarte å få opp, men jeg kan ikke huske at de gjorde noe særlig skade annet enn på min psyke og mitt blodtrykk.

Kanskje har jeg irritert meg for mye? Kanskje har jeg vært for egoistisk til å akseptere at vi må dele på godene? Det gjør vondt å innrømme det, men jeg tror faktisk jeg bør jekkes ned noen hakk. Jeg bør bli mer tolerant og akseptere at vi er mange mennesker med ulike behov, og at allemannsretten er laget for at vi alle skal få kunne bruke de godene naturen har å by på. Så lenge vi bruker sunn fornuft og opptrer hensynsfullt så tror jeg det bør være plass til både skiløpere, gående, løpende og syklende i skiløypene. Hvis jeg, eller noen andre lik meg selv, får problemer med blodtrykket av å se at andre som er forskjellig fra oss, bruke naturen på en annen måte enn det våre interesser skulle tilsi, ja, så får vi heller gjøre noe med vår egen innstilling. Vi vil alltid sette spor etter oss uansett hvordan vi ferdes i naturen, men så lenge vi ikke ødelegger for hverandre, bør vi kunne leve i fred og harmoni og glede oss over de gode opplevelsene naturen gir oss.

Jeg kommer kanskje aldri til å kjøpe meg fatbike, men jeg kommer iallfall til å se på disse morsomme syklene og deres førere med litt andre øyne i år enn jeg gjorde i fjor.

God jul alle sammen og lykke til med vinterens mange opplevelser!