Vignett-kondiskommentaren.jpgDette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribenten sin mening.


Mens vi venter på vaksine og normal konkurransesesong

Man kan mene mye om konkurransesesongen 2020, men det alle er enige om er at den har vært annerledes enn alle sesonger tidligere.

Først med nedstengningen i mars og deretter med et redusert antall covid19-tilpassede løp fram til en ny nesten total nedstengning fra slutten av oktober.

Når det blir så store endringer i konkurransemulighetene og reisemulighetene får det ikke bare negative konsekvenser. Jeg synes det er lett å finne positive ting å ta tak i.

  • Vi har i år opplevd en oppblomstring av baneløp og kontrollmålte korte løp utenfor bane, som kombinert med nye skomodeller har ført til et enestående rush av sterke løpstider på distanser fra 1500 meter og oppover. Et eksempel er 5 km utenfor bane der 45 herreløpere har løpt under 15 minutter i år mot 18 og 5 de to foregående årene.*
  • Minimal mulighet for å reise til utlandet for å løpe, har også medført en enorm økning i gode tider på f.eks. maraton i norske løp. Et eksempel på dette er Perseløpet på Sand utenfor Jessheim der 37 herreløpere kom under 2:40 på maraton 18. oktober.
  • Den store andelen mosjonister som bare deltar i de store løpene som Oslo Maraton, Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten, har nok blitt mest «skadelidende» - men når vi ser tilstrømmingen av løpere, joggere og gående langs gangveier og i marka, kan det se ut til at mange har fått flotte turopplevelser de kanskje ellers ikke ville fått.
  • Det siste gjelder nok også mange «ikke-konkurranse»-mennesker som i stedet for sol og bading i syden har funnet fram til turmulighetene i eget nærområde. Fulle parkeringsplasser ved utfartsstedene har vært et vanlig syn det meste av året.
  • Mange har også benyttet dette året til å prøve seg på nye distanser og nye treningsopplegg, siden de opprinnelige planene måtte skrinlegges etter hvert som mange konkurranser ble utsatt eller avlyst.
  • Årets store positive nyhet er oppblomstringen av virtuelle løp, og muligheten til å «konkurrere» på alle distanser der du bor, noe som ikke minst har vært flott for de som ikke har all verden av løpstilbud i distriktet der de bor. For tusenvis av løpere har de virtuelle løpene vært et flott alternativ, og jeg tror vi i framtiden vil se mange virtuelle løp selv etter at normal konkurransesesong er gjenopprettet.
  • Avslutningsvis tar jeg med at mange har spart masse penger på at reisene til løp i utlandet har blitt kansellert. Det er kjedelig med reisene/løpene man har gått glipp av, men kanskje har man fått råd til noe man ellers måtte avstått fra.

Det er altså ikke vanskelig å trekke fram positive effekter av en pandemisituasjon som er dramatisk i seg selv, og der det å holde seg frisk og ikke smitte andre har vært – og er - det viktigste.

Med vaksiner på vei er det håp om tilnærmet normale forhold igjen fra sommeren av, men dette er nok ikke siste gang vi opplever en pandemi – og da er det kjekt å vite at ikke alt er håpløst, i alle fall ikke for oss som liker å trimme utendørs i en eller annen form.

Alt tyder jo på at smittefaren i friluft - på tur og trening langs veier og stier – er svært liten, med eller uten munnbind.

Dermed kan du fortsatt med stor grad av trygghet legge treningen utendørs selv på steder der tilstrømningen er større enn noen gang, så jeg ønsker alle en flott julemåned med mange flotte turer utendørs på ski eller med joggesko, eller vintersykling for de som våger det.

Vintersesongen med tanke på skirenn blir også amputert i større eller mindre omfang, men løypene ligger der og frister til fine treningsturer – og kanskje til litt treningseksperimentering fram mot neste vintersesong.

For de rendyrkede løperne vil nok flere enn vanlig trene utendørs så lenge treningssentrene er stengt - eller delvis stengt – med mindre de har egen tredemølle. Dette er jo mest et luksusproblem så lenge løpeskoene fungerer like bra ute som inne.

Ha en fin vinter alle sammen, ta vaksinen når det blir mulighet for det, og lykke til med neste års «after-covid».

Olav

*Det har vært en liten økning i gode tider også for kvinner, men i nesten merkverdig liten grad sammenlignet met herrene. Andelen kvinner til start i de de fleste løp ser også ut til å ligge rundt halvparten eller mindre av vanlig andel, så det er mulig kvinner reserverer seg mer i disse covid19-tider.

 

Olav Engen (70) er for tiden nettredaktør i Kondis. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.


 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957