Toppbildet: En glad Pia Camilla etter fullført IronMan Kalmar i augsut 2014.


Løping som terapi
Pia Camilla Tømmernes mistet mannen sin i en alvorlig ulykke. Hun overlevde selv, men etter ulykken slet hun med å få sove, og for å takle den traumatiske opplevelsen, ble fysisk aktivitet viktig. Hun følte at hun ble dratt mot løpeskoene i gangen; hun ville ut å løpe. Støttende venninner stilte opp på de første løpeturene. Løpetur var ikke det de hadde sett for seg da de ville stille opp i tiden etter ulykken, og de hadde vel heller sett for seg barnepass og husarbeid. Likevel så løp Pia Camilla og venninnene 10 km denne første turen, og løpingen ble den ventilen Pia Camilla trengte for å slippe ut sorg, redsel, sinne og frustrasjon.

Løp seg videre i livet
Den første 10 kilometeren var begynnelsen på et maratoneventyr for Pia Camilla. Hun fant glede i løpingen, og etter hvert dukket det opp behov for å utfordre seg selv. Pia Camilla og venninnene bestemte seg for at de ville løpe Berlin Maraton. Pia Camilla forteller selv at hun er evig takknemlig for at hun valgte å løpe seg videre i livet.

Barna løper bortover gatene og blir borte bak høye bygninger, men etter hvert kommer
de løpende gjennom  Brandenburger Tor (bare det er jo fantastisk). Ti tusen barn er
veldig mye, så jeg stirrer inn i massen og håper at jeg ser barna mine.  Vi må vente bak
et høyt gjerde, før vi kan gjenforenes med våre barn. Lykkelige, slitne, overveldet
kommer de mot meg med verdens fineste medalje rundt halsen. De har også løpt i
Berlin, og i morgen passerer mammaen deres samme mållinjen.
Pia Camilla.

Det ble viktig for Pia Camilla å inkludere barna i løpegleden. Når hun skulle delta i Berlin Marathon for første gang, var barna med. Dagen før løpet er det Barnas Maraton i Berlin, et løp som er 10 % av maratondistansen, og i deler av den samme traseen. Det var med klump i halsen Pia Camilla sendte barna alene ut i Berlins gater, sammen med 10 000 andre barn. Sikkerheten rundt løpet er heldigvis på topp, så hun kunne lettet ta i mot to lykkelige barn etter fullført løp.

21 maraton, IronMan, Bislett 24-timers
Første maraton i Berlin ble også en opptur for Pia Camilla og venninnene. Pia Camilla hadde på forhånd sydd på et norsk flagg på t-skjorten, og var klar for å delta i folkefesten. Hun koste seg gjennom hele løpet, og greide å nyte opplevelsen og Berlins severdigheter. Selv om det ble slitsomt og kreftene tok slutt, krysset Pia Camilla, og venninnene fra den aller første løpeturen, mållinjen i Berlin. Etterpå følte de en enorm mestring, og glede over at de hadde greid det. Berlin Maraton var den første av en rekke maratonløp for Pia Camilla, og i 2014 kan hun skilte med en imponerende liste. Hun har løpt 21 maraton, fullført Iron Man og deltatt på en rekke triatlonløp.

DSC_0021 (640x640).jpg
Pia Camilla sammen med barna Erik Justus og Helene en times tid før starten på Bislett 24-timers
(Foto: Anita Øy)

Barna som støtteapparat
Selv om treningen er viktig for Pia Camilla, er det likevel familie og venner som er det viktigste i livet. Under Bislett 24 får vi se akkurat hvor viktig barna er for Pia Camilla. Før løpet ble oppmerksomheten rettet mot en liten familie som satt for seg selv, det var Pia Camilla og barna Erik Justus Grunert og Helene Grunert. Jenta flettet morens lange lyse hår i en nydelig flette, mens storebror smilende ser på. Barna skal være sammen med moren sin på Bislett i 24 timer. Det er barna som skal være støtteapparatet. 

Det går mot natt, og Bislett 24 har vart i 12 timer. Foran speakerbordet står det en 14 år gammel gutt med en boks med is, det er Erik. Han heier frem alle løpere som kommer forbi. Han omtaler alle med fornavn, han får alle til å føle seg spesielle, og han gir løperne positiv energi. Natten kommer krypende, men gutten holder det gående i timesvis. Det hele var magisk. I ettertid har Erik fått mye skryt for dette, og mange har takket han for hjelpen og støtten når de trengte det som mest.

På forhånd hadde Pia Camilla satt seg et mål om å løpe 130 kilometer. Det er mer enn dobbelt så langt som hun har løpt i strekk noen gang. Da var det godt å ha barna med som kunne heie henne frem. Og etter nesten 24 timer kunne jublende barn løpe ved siden av moren sin i det hun nådde 130 kilometer. For oss som var til stede var det godt å se ekte idrettsglede, i ett av mange magiske øyeblikk, under Bislett 24.

Bergens Tidende har også fanget opp denne historien, les mer HER :

DSC_0403_mål_Pia (640x441).jpg
Idrettsglede!! Pia Camilla rett før sluttsignalet på Bislett 24-timers, datteren Helene heier fra sidelinja
(foto: Anita Øy)

Isbiter (640x480).jpg
Pia Camillas sønn, Erik Justus, var en svært populær gutt på Bislett 24-timers: Han heier frem alle løpere som kommer forbi. Han omtaler alle med fornavn, han får alle til å føle seg spesielle, og han gir løperne positiv energi (foto: Bjørn Hytjanstorp).