I en studie utført av Leif Inge Tjelta, dosent ved Universitetet i Stavanger og kjent trenerskikkelse, kommer det fram noe vi vel egetlig vet - men som er kjekt å få bekreftet: Mosjonister kan trene etter de samme prinsippene som eliteutøverne, med samme fordeling mellom intervalltrening og rolig trening - men med mye mindre mengde.

Studien er omtalt på forskning.no som 11. juni la ut følgende nyhetssak:
Dette kan du lære av de beste distanseløperne

Vi har sakset litt fra artikkelen nedenfor.
(foto: Asbjørn Jensen/Universitetet i Stavanger)

Mindre mengde, men samme prinsipper:
Tjelta så at vellykkede distanseløpere som konkurrerte på distanser mellom 1500 meter til maraton, løp mellom 120 til 260 kilometer per uke.

Tjelta understreker at disse treningsmengdene er mest aktuelle for de som ligger på toppnivå. Altså trenger du ikke å sitte med dårlig samvittighet selv om du ikke har løpt fram og tilbake mellom Oslo og Sandefjord hver uke.

Men noe kan du lære fra Tjeltas observasjoner.

Jeg har trent en del med hverdagsmosjonister, hvor målet var å trene seg opp til en halvmaraton (omtrent 21 kilometer journ.anm). Da trente vi etter akkurat de samme prinsippene som de proffe.

Vi hadde den samme fordelingen mellom intervalltrening og rolig trening – på samme måte som for eksempel Henrik Ingebrigtsen, forklarer Tjelta.

Vi trente bare mye mindre, tilføyer han.  

Her kan du lese mer om Tjeltas treningsprogram som hjalp utrente mosjonister å fullføre halvmaraton.

Tredemølle_tegning.jpgLes hele artikkelen på forskning.no her: Dette kan du lære av de beste distanseløperne
Se også spesielt avsnittet om å unngå overtrening.

 

Kondis har omtalt deler av studien tidligere