Njål Johansen: Fra sofa til sykkelsete
Dette er ei bok som gjør deg i godt humør. Dette er ei bok som bør kunne inspirere mange til å begynne å trimme. Og framfor alt, dette er ei bok som utrolig mange mosjonister – og kanskje også aktive utøvere – vil kjenne seg igjen i, enten de nå sykler, løper eller går på ski.

Av Per Lind
Forfatteren, Njål Johansen som er frilansskribent, beskriver seg selv som en feit 40 år gammel sofasliter som gjennom tyve år stort sett hadde begrenset sin fysiske aktivitet til å trykke på fjernkontrollen.

En sommerdag – det må vel ha vært i 1998? – hadde han sett Marco Pantani rykke fra resten av feltet på en av klatreetappene i Tour de France, og dette hadde gjort noe med ham. En liten spire var sådd langt bak i hjernen, en spire som etter hvert vokste seg større, og som endte opp med at han en augustdag i 2003 hentet fram sin gamle og nedstøvede Kilimanjaro-sykkel og syklet til jobben.

Utover i boka forteller han både reflektert og humoristisk om sine bokstavelig talt opp- og nedturer på sykkelsetet. Han forteller åpent og ærlig om hvordan han, sikkert i likhet med utallige andre syklister, ble mer og mer hektet på utstyr – ned til den minste detalj. Utstyret måtte bare være det aller beste.

Han beskriver slitet og smerten når han peser seg oppover de bratte bakkene, og frykten han føler når han kaster seg utfor på den andre siden av toppen. Hans beskrivelse av hvordan han kappkjørte med en tilfeldig medsyklist på vei til jobben, og hvordan han tråkket for livet for å komme først til et eller annet punkt lenger fram på veien, er kostelig. Selvfølgelig vant han spurten, han var jo selveste Petacchi, spurtkanonen fra Italia!

Her kjenner vel de fleste av oss seg igjen, når vi i vår deilige drømmeverden har følt oss som en Armstrong, en Dæhlie eller en Bikila og lagt alle konkurrenter bak oss på våre treningsturer.

Eller forfatterens skildring av sine humørsvingninger under ulike faser av et av de mange turrittene han deltok i, fra dyp depresjon med påfølgende aggresjon mot alt og alle, til den store lykkefølelsen når det likevel gikk bra.

I blant får man en følelse av at sykling, nettopp hans sykling, er det eneste som betyr noe i verden – kjenner vi oss igjen her? Etter at Njål måtte bryte Trondheim - Oslo i 2006, var humøret selvsagt på bunnivå, men etter hvert erkjente han jo at det faktisk var andre ting i verden som var verre enn å bryte et sykkelritt. Ja, det å bryte kom ikke en gang inn på listen over de 50 verste tingene som kunne skje!

Forfatteren har laget en slags ”syklingens ti bud” for det han beskriver som landeveiens cowboyer, de ”barske, snart middelaldrende syklister” som hensynsløst brøyter seg fram på veien. Dette er skikkelig satire!

1. Det finnes ikke andre syklister enn deg
2. Oppnåelse av ditt personlige mål helliger alle midler
10. Hensyn er noe andre skal vise deg

På et punkt er undertegnede ikke enig med forfatteren. Han forteller om en opplevelse han hadde i turrittet Bergen - Voss i 2006. Han hadde gått tom for vann, men fikk ei flaske av en medsyklist.

Njål skriver: ”Jeg tar imot og tenker at det er sånn det skal være. Det er dette som gjør sykkelritt til en langt hyggeligere form for sport enn alle andre.” Han er åpenbart uvitende om at akkurat den samme hjelpsomheten er et av de typiske trekkene også i ultraløp; bare så det er sagt….

Det er ikke vanskelig å se at ”Fra sofa til sykkelsete” er skrevet av en mann som er vant til å skrive. Boka er lettlest og språklig sett glitrende. Ikke bare syklister, men også andre som driver utholdenhetsidrett, vil ha utbytte av å lese boka, og de av dere som har en halvfeit og lat bekjent som snakker om at han kanskje bør begynne å trimme, bør stikke til ham denne boka og be ham lese den. Kanskje det vil gi den nødvendige inspirasjon og motivasjon til å sette i gang? Eller for å si det med forfatteren: ”Kan Njål - kan du!”

Bokhandlerpris: 249 kr
Medlemspris: 220 kr (inkludert porto)


....................................................

Les alle omtaler i KONDIS
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
MAI 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET