Ingen norske herrelag blant de ti beste i fjor – jakter revansje i Tiomila.  

Fjorårets Tiomila i smålandske Eksjö ble en nedtur for de norske lagene på herresiden. Ingen norske lag blant de 10 beste, og Halden SK som beste på 11. plass. Deretter var det som perler på en snor med 12.-, 13.- og 14. plass til henholdsvis Lillomarka OL, Kristiansand OK og Tyrving. Her finner en også de norske favorittene i år, med størst kryss i margen for klubben fra grensebyen i Østfold.

- Vi ønsker å være med å kjempe om seieren underveis, med mål om å vinne, sier Tore Sandvik når han blir utfordret på hva som er Haldens mål.

halden_herrrer.jpg

Med 8 seire er Sandvik tidenes mestvinnende i Tiomilasammenheng. Men nå har Halden-veteranen tonet ned egne ambisjoner til fordel for laglederoppgaver rundt klubbens førsteoppstilling. Både Sandvik og hele Halden-miljøet vet hva det handler om.

- Alle i laget kjenner sin oppgave, og er trygg på det, sier Sandvik, og fortsetter:

- Årets lag er solid, uten svake punkt. Og alle er gode nok til å «regjere» på sine etapper. Men det gjelder å gjøre jobben.

Fjoråret ble en nedtur for Halden med 11. plass, og Sandvik legger ikke skjul på at de ønsker å revansjere seg.

- I år har vi hatt større konkurranse om plassene på laget, noe som hever nivået. I tillegg er vi bedre forberedt, sier Sandvik.

I fjor måtte en langt ut på sisteetappe før Halden SK passerte den store positive norske overraskelsen, Lillomarka OL, som slo til med ny klubbrekord og 12. plass.

- Vi har ambisjoner om ny klubbrekord i år igjen. Alle på laget er ett år eldre og bedre. Det er også flere som har tatt store steg i sin utvikling. Om en ser løper for løper, så er vi på papiret sterkere enn i fjor. Men samtidig er det ikke til å legge skjul på at vi hadde god flyt og mange faktorer på vår side under stafetten i fjor, sier landslagsmannen Gaute Hallan Steiwer som selv har fått ansvar for 5. etappe.

- Det var en stund snakk om at jeg skulle løpe sisteetappe. Men nå blir det 5. etappe på meg. Håper å gjøre en god etappe, som i fjor. Og veksle ut nestemann i teten.

Kristiansand OK og IL Tyrving, som var nærmest Lillomarka OL i fjor, flagger ikke like høye ambisjoner i forkant.

- Vi har et mål om å løpe 10 gode stafettetapper, og da vet vi at det kan rekke langt, uten at vi fokuserer på resultat, sier Mats Dahlen.

Mannen som er «spillende trener» for Kristiansand OK kommer selv til å ta seg av en nattetappe i de tidlige morgentimene søndag.

Nattetappe blir det også på Tyrvings VM-løper Bjørn Ekeberg.

- Vi skal løpe god stafettorientering. Det er vårt fokus, så får se hva det holder til, sier han foran årets Tiomila.

Selv uten den fotrappe svensken Martin Johansson har Ekeberg troen på NM-vinnerne i stafett fra i fjor skal løfte seg fra fjorårets 14. plass i Tiomila.

- Tror vi kan løpe minst like bra i år. Det var ikke stang inn hele veien i fjor.

Så gjenstår det å se hvilke av de norske lagene som har ferdigheter og marginer med seg under årets Tiomila.

Det er også verdt å nevne at de to trønderklubbene NTNUI og Frol IL, som ble nummer henholdsvis nummer 18 og 27 i fjor, også har et sterke lag i årets stafett.

Spesielt Frol IL blir spennende å følge, da de har forsterket laget foran årets sesong med en av vårens store navn Martin Vister og landslagsmannen Jo Forsseth Indgaard.

Starten i herrestafetten går lørdag kveld klokken 21:30. Beregnet målgang for vinnerlaget er søndag morgen klokken 07:31.

Halden, Nydalens og Fredrikstad blir alle å regne på damestafetten under Tiomila.

Halden SK var 8. lag i mål på damestafetten under Tiomila i fjor. Etter seierskamp og 2. plass året før var det en nedtur for Mari Fasting og hennes lagvenninner.

- Vi har bedre lag, samtidig er vi også litt bedre forberedt enn i fjor. Er gjort en god jobb i Halden, både på herre og damesiden, i vinter, sier Fasting selv.

En svale gjør ingen sommer, og for landslagsløperen på sisteetappe for Halden SK er hun prisgitt de forutsetningene hun får servert av sine lagvenninner på etappene foran.

- Håper jeg kommer ut ganske langt fremme, gjerne sammen med noen andre lag som jeg kan fighte med, og at jeg kan klarer å gjennomføre på en god måte.

Hva kan det holde til for dere?
- Å vinne blir nok litt tøft, det må vi erkjenne. Hadde vært moro å komme på pallen, men det er mange gode lag, sier hun og legger til:

- Artig at det i år er 3 sterke norske lag. Tror alle de lagene kan løpe seg inn i hvert fall blant de 10 beste.

Fasting tenker da på Fredrikstad SK og Nydalens SK i tillegg sin egen klubb, Halden. Førstnevnte har en formsterk Kamilla Olaussen i sine rekker.

- Vi gleder oss veldig til Tiomila. Første gang vi kan stille med så sterkt lag, så det blir veldig gøy, sier jenta som vant langdistansen under uttaksløpene til verdenscupen.

Under Kvist Kvaset – stafetten 1. mai gjorde Fredrikstad SK generalprøve over 3 etapper i herreklassen til mer enn godkjent og 5. plass. Da var det, i tillegg til Kamilla Olaussen, de to landslagsløperne Emma Johansson og Heidi Østlid Bagstevold som utgjorde laget. Denne helgen kompletteres de med lillesøster Olaussen, junioren Marie, og tidligere landslagsløper Marianne Riddervold Kahrs.

- Tiomila er noe helt annet enn Kvist Kvas – stafetten. Men det var en god bekreftelse, smiler Olaussen, og fortsetter:

- Vi fokuserer på gode gjennomføringer, men samtidig vet vi at det kan bli topp 10 plassering om det går bra. Topp 6 om det går veldig bra, og topp 3 om vi har full klaff.

-Men vi er klar over at det blir tøft, spesielt på de to siste etappene.

En som har stått stødig i tøffe tak på slutten av store stafetter tidligere er veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg. Hun gjør det i år også. Denne gang på sisteetappe for Nydalens SK.

- Det blir spennende . Vi har et bra lag, men det er det også mange andre som har. Kanskje spesielt de svenske klubbene, sier hun.

Etter en vinter med nye tilvekster i form av meritterte navn som Marte Narum og Elise Egseth, må også klubben som vant damestafetten i 2006 å nærme seg gamle høyder, uten at ankerkvinnen lar seg rive med i snakk om toppresultat.

marte_narum.jpg
- Vi har ikke snakket noe særlig om målsetning. Ble nummer 22 i fjor, og vi bør være litt bedre enn det i år.

Kan vi få tre norske damelag topp 10?
- Det kan vi få. Tidligere tror jeg det til og med har vært fem norske lag blant de ti beste. Men vi må ha klart for oss at det skal konkurreres i flatt Stockholmsterreng, hvor de svenske klubbene er gode, og at det er en lang stafett, med 4 timer orientering hvor mye kan skje.

Starten i damestafetten går lørdag klokken 14:30. Beregnet målgang for vinnerlaget er lørdag kveld klokken 18:29.

Kilde: Norsk orientering/orientering.no

10 mila