Nyttårstrimmen er på vei tilbake mot gamle høyder.
Med sitt 45.arrangement er Nyttårstrimmen mellom Porsgrunn og Skien et av landets eldste trimløp. Og trimaspektet er noe som arrangørene Gjerpen og Herkules velger å framheve med store bokstaver og hevet fane. Her skal terskelen for å delta være ikke eksisterende med tilbud for barn i barnevogn med spaserende familie og opp til støvets alder noe i sin tid trimmens eldste deltaker gjennom tidene beviste med sine 87 år.

- Her er absolutt alle velkomne. I vårt lokale trimløp har uendelig mange veddemål og utfordringer mellom venner, kollegaer, naboer osv blitt avgjort og mangt et vorspill til nyttårskveldens senere selskaplighet blitt påbegynt, men forhåpentligvis ikke avsluttet slik at trimmen også har fått en svært høy sosial profil med god stemning både før, under og etter løpet, sier Tor Sanderød hos arrangøren.

Det var Gjerpen friidrettsgruppe som startet trimløpet i 1975, da med 62 deltakere. Dette antallet økte til 2275 i 1991 da løpet var på sitt mest omfangsrike. På den tiden var også fridrettsgruppa i Herkules kommet med på arrangørsiden for siden å ha blitt der.

Jens_Kortner_640.jpg
Deltagelsen i Nyttårstrimmen er på vei tilbake til gamle høyder. Her fra løpet i 201. (Foto: Arrangøren)

Opp og nedturer, og et utsatt løp
- Etter noen gode år med svært høy deltakelse fulgte noen år med dårligere tider for vår lokale trim med bunnen nådd rundt årtusenskiftet. Dette skyldes bl.a.  forhold som kalde nyttårskvelder, og økende konkurranse fra lignende arrangement i våre nabofylker. At trimmen vår hadde en trofast kjerne ble bevist da vi måtte avlyse arrangementet på grunn av hele 23 minusgrader i 2002. Da fikk vi nemlig oppfordringer fra et par dusin joggeentusiaster som pent ba om et ekstraløp som vi da arrangerte et par uker senere. Dette ønsket forannevnte gruppe for å få en uavbrutt rekke med deltakelse i vår da allerede tradisjonsrike trim, forteller Sanderød og forteller videre om en spsiell episode fra 1976:

- I løpets barndom 1976 gikk jernbanebommen på toglinjen mellom Porsgrunn og Skien ned midt i feltet med joggere. Noen tok sjansen på å passere under bommen mens andre ikke var så dristige. Komiteen som forberedte løpet hadde nok tenkt på det meste, men ikke å lese togtabellen med passeringer mellom Skien og Porsgrunn. Resultatet var dog at trimmen for evig og alltid ble flyttet over til vestsiden av Porsgrunn/Skienselva.

De siste årene har deltagelsen ligget på rundt 1000, med en ny topp i fjor med hele 1073 trimmere hvorav ca.2/3 er joggere mens resten tar trimmen som en spasertur. Dette er den høyeste deltagelsen siden 1995, og i år håper og tror arrangøren på enda flere deltagere.

Trimmere_2_640.jpg
Blide trimmere i snødrevet i et tidligere arrangement. (Foto: Arrangøren)

Det har vært totalt 35 018 deltagere i de 44 første utgavene av Nyttårstrimmen. Deltagerstatistikk og alle vinnere finner du på løpets hjemmeside. Der er litt kuriøst å se på deltagelsen i f.eks. 1976, da var kun 2 av 123 deltagere kvinner. 

Løypa er en kontrollmålt 10 km, senest målt av Kondis i mai 2018.
Begge løyperekordene i dagens løype ble satt i 2016, ved Simen Halle Haugen fra Runar Friidrett på 31.31 og Marianne Roe fra  Skarphedin med 35.13. I fjor vant  Abdalla Targan Yousif fra arrangørklubben Herkules på 33.38 og Ine Halle Haugen fra Runar Friidrett på 37.56.

Simen_Halle_Haugen_640.jpg
Simen Halle Haugen har løyperekorden. Her fra seiersløpet i 2017. (Foto: Arrangøren)

PÅMELDING

Løpets hjemmeside
Nyttårstrimmen på facebook

Nyttårstrimmen 2016:
Roe og Halle Haugen vant Nyttårstrimmen Porsgrunn-Skien
Nyttårstrimmen 2017: 
Mariann og Simen innfridde og vant Nyttårstrimmen som i fjor
Nyttårstrimmen 2018: 
1020 fullførte Nyttårstrimmen Skien
 

Løypekart