Bronse til Lundanes
Olav Lundanes viste i dag nok en gang at han er en av verdens absolutt beste løpere på langdistansen.

På den over 16 kilometer lange VM-løypen med nesten 900 meter stigning i italienske Lavarone løp nordmannen inn til bronsemedalje.

- Vi er selvfølgelig veldig godt fornøyd med dagen. Bronsemedalje til Olav Lundanes, og mange andre som også løper opp mot sitt aller beste er bra. At Hans Gunnar Omdal og Magne Dæhli har mer inne, og om gutta hadde levert helt optimalt kunne laginnsatsen vært som hos damene. Men når vi som lag, med både herrer og damer, står med 3.-, 4.-, 5.- og 7. plass etter dagens konkurranse må vi være fornøyd, sa landslagssjef Kenneth Buch.

- Jeg likte terrenget og løypen i dag, og det var godt at jeg fikk med meg en medalje. Men jeg kunne gjerne ønsket at kroppen svarte bedre, sa Lundanes selv etter en ny medalje på langdistansen.

pallen_lang_herrer.jpg

Sølv, bare 19 sekunder bak Daniel Hubmann på EM-langdistanse i påsken, ble til bronse bak Thierry Gueorgiou og nevnte Hubmann i dag.

Dermed har den nevnte trioen tatt seg av samtlige VM-gull på langdistanse siden Daniel Hubmann vant sitt første i 2008, med to gull hver til Hubmann og Lundanes, mens Gueorgiou i dag ble førstemann til tre.

- Jeg var godt forberedt på det som ventet i dag, men problemet var at det ikke var nok «trøkk» i beina. Det er på mange måter en bekreftelse på at det trengs mer enn 5 måneder med god trening i løpet av siste 18 måneders periode for å vinne en langdistanse under VM. Og da jeg møtte Thierry Gueorgiou underveis i løypen skjønte jeg at han ledet litt på meg.

Til slutt ble det 2.24 fra Gueorgiou på toppen av pallen til Lundanes på bronseplass, men det er bare et par dager til det blir ny medaljemulighet for Norges beste o-løper, da på mellomdistansen.

- Fredag blir det sannsynligvis mer teknisk krevende. Dermed kan jeg ha en mulighet, sier perfeksjonisten fra Halden SK som i dag altså ikke var helt fornøyd med bronsemedalje.

For de to andre norske herreløperne på dagens VM-langdistanse, Magne Dæhli og Hans Gunnar Omdal, var dette eneste VM-mulighet i år, og det endte med henholdsvis 11.- og 16. plass.


4.- , 5.- og 7. plass til Fasting, Sund og Wigemyr på VM-langdistanse. 
- Jeg er veldig fornøyd med plasseringen, men selve løpet var ikke helt topp, sa Mari Fasting da hun kom i mål til 4. plass på dagens langdistanse under VM i orientering i Lavarone i Italia.

Fasting følte seg litt tung i kroppen og manglet også noe flyt i orienteringen, men likevel toppet Halden-løperen den sterke norske laginnsatsen med sin 4. plass. 

Norges beste kvinne i dag var halvannet minutt bak bronsen. Og samtlige tre norske damer plasserte seg innenfor halvminuttet etter drøye 80 minutters løping.

- Det er veldig artig å være en del av det norske laget på en dag som denne, sa hun og inkluderte da også Gøril Rønning Sund og Tone Wigemyr som ble henholdsvis nummer 5 og 7 på dagens kraftprøve i regnbygene i de italienske fjellene.

pallen_lang_damer.jpg

- Jeg har gjort et jevnt og sikkert løp uten noen feil. Utrolig moro å lykkes så bra under VM, strålte Gøril Rønning Sund etter sin 5. plass.

Wigemyr, som var bare noen sekunder dårligere enn Sund i løypen, var like blid som landslagskollegaen etter sin 7. plass.

- Dette var veldig moro. Jeg var utrolig sprek og har løpt nesten uten tidstap, sa hun.

Svetlana Mironova fra Russland var best og vant gull under dagens VM-langdistanse. Sølvet gikk til Tove Alexandersson fra Sverige og bronsemedaljen gikk til europamesteren på distansen, Judith Wyder.

Kilde: Norsk Orientering

O-VM

Resultater

Kvinner
1-Svetlana Mironova, Russland – 79.44
2-Tove Alexandersson, Sverige – 80.15
3-Judith Wyder, Sveits-80.34
4-Mari Fasting, Norge-82.06
5-Gøril Rønning Sund, Norge-82.38
6-Annika Billstam, Sverige-82.40
7-Tone Wigemyr, Norge-82.41
8-Sarina Jenzer, Sveits-82.43

Herrer
1-Thierry Gueorgiou, Frankrike 94.45
2-Daniel Hubmann, Sveits 96.12
3-Olav Lundanes, Norge 97.09
4-Fabian Hertner, Sveits 98.39
5-Matthias Kyburz, Sveits 100.12
6-Fredrik Johansson, Sverige 100.16 

Øvrige norske:
11-Magne Dæhli, Norge 102.27
16-Hans Gunnar Omdal, Norge 104.59