VM – gull til herrene etter oppvisning i stafettløping.
- Det er deilig å endelig lykkes med å ta VM-gullet, jublet Carl Godager Kaas.

Han serverte på førsteetappe under sin 7. VM-stafett. Og etter 4 VM-sølv lyktes det endelig for Kaas og Norge å gå helt til topps.

- I år er også første gang jeg virkelig leverer på min etappe, smilte Kaas.

5. mann fra langdistansen på torsdag var i dag i en klasse for seg på førsteetappe, og sendte ut VM-vinneren fra torsdag, Olav Lundanes, ensom i tet.

- Jeg vet at det er en slik posisjon Olav ønsket seg, sa Kaas like etter sin etappe.

Og Lundanes var sulten på mer gull etter både sølv og gull fra henholdsvis mellom- og langdistanse tidligere i uka.

- Jeg gjorde et veldig bra løp, slev om det var litt «småskummelt» i det lysegrønne, kommenterte han etter å ha økt forspranget til nesten 2 minutter for ankermann Magne Dæhli.

- Dette kommer til å holde, lovet Lundanes på vegne av lagkameraten.

Og Dæhli lot ikke sjansen gå i fra seg, selv om han tapte noe til jagende Matthias Kyburz og Sveits på første meldepost.

- Veldig glad og lykkelig over å kunne løpe laget inn til seier, sa han smilende etter å ha satt prikken under utropstegnet for det som må kunne betegnes som oppvisning i stafettløping.

Foran 8 000 tilskuere utenfor Strömstad fikk de tre norske verdensmesterne velfortjent jubel etter første norske VM-gullet i stafett for herrer siden i Japan i 2005.. Til slutt var det nesten to minutter ned til Sveits på sølvplass. Sverige ble nummer 3.

Skuffende 6. plass til damene på VM-stafetten.

- Vi hadde troen på forhånd, men en må gjøre jobben, sa Heidi Østlid Bagstevold etter VM-stafetten for damer.

- Grunnarbeid og nøyaktighet var stikkordene, og det sviktet på det førstnevnte for oss i dag, fortsatte dama som var den eneste som kunne si seg fornøyd med egen gjennomføring under dagens avsluttende stafett.

Sølvvinneren fra mellomdistansen var inne i tetklynga etter førsteetappe. Og sendte ut Mari Fasting på medaljejakt.

- Jeg løper tidvis bra, men så skjærer det seg et par ganger. Jeg prøver å være offensiv i orienteringen, men er ikke nøyaktig nok. Og da ble det for dårlig av meg, sa den norske andreetappeløperen som måtte gi noen minutter til lederlagene på sin etappe.

- Det er alltid utrolig irriterende å gjøre tekniske feil, fortsatte den norske andreetappeløperen, og la til at hun likevel hadde troen på at Anne Margrethe Hausken Nordberg skulle løpe dem oppover resultatlistene til en mulig medalje.Slik gikk det imidlertid ikke.

- Jeg løper utrolig dårlig, sa den norske veteranen etter å ha studert kartet ved målgang.

Hun hadde da løpt inn til 6. plass, med over fem minutter opp til Russland på toppen av pallen. De vant foran regjerende mester Danmark og europamester Finland.Men fjorårets sølvvinnere, Norge, ble altså bare 6. best ved denne korsvei.

- Vi får glede oss over guttas gull i dag, sa Bagstevold.

Hun kan i tillegg ta med seg et individuelt sølv fra det som hun har annonsert er sitt siste VM . For Norge blir det to gull, to sølv og en bronse under mesterskapet i Sverige, med Olav Lundanes som den store forgrunnsfiguren i troppen med to gull og ett sølv.

Kilde: Norsk orientering

O-VM 2016