Norsk 4. plass under damestafetten på VM. 

Norge var regjerende verdensmester ved inngangen til dagens VM-stafett for damer fra skistadion i Campomulo i Italia, og Heidi Østlid Bagstevold åpnet forbilledlig på førsteetappe med en tidlig ledelse ved passering arena etter innledningen.

- Jeg åpnet veldig bra, men fikk en bom på andre post etter at vi passerte arena. Da ble jeg løpt inn av Sveits. I tillegg ble det også noe mer usikkerhet på sisterunden, sa hun selv etter å ha sendt av gårde Tone Wigemyr som 5. jente ut på andreetappe.

Da var det halvannet minutt opp til Sveits i teten, og det ble tøft for Wigemyr å holde jevne steg med lederlagene.

- Jeg synes det var krevende å finne selve postskjermene, dermed har det blitt en god del 10 – 15 sekunders bom, sa Wigemyr etter sin VM-debut for Norge i stafettsammenheng.

Jenta fra Kristiansand sendte ut Mari Fasting som 4. jente på sisteetappe, med nesten 5 minutter opp til lederlaget.

- Nå er 4. plass det realistiske for oss, konstaterte Wigemyr da ankerkvinnen var i gang med sitt løp.

Og Fasting ble løpende i et vakuum bak Sveits, Danmark og Sverige, som gjorde opp om medaljene, inn til nettopp 4. plass.

- Vi visste at en medalje kunne være innenfor rekkevidde om vi gjorde gode gjennomføringer. Men i dag har jeg og Tone Wigemyr for mye feil. Da blir det 4. plass. Men samtidig ser vi at det gjøres feil også i teten, så mulighetene er der, sa Bagstevold.

- En kan gjerne si at vi hadde litt stolpe ut.

Bagstevold og Wigemyr kunne i hvert fall følge spenningen fra arena da Judith Wyder avgjorde kampen om gullet til Sveits fordel på de siste postene. Maja Alm og Danmark tok sølv og Tove Alexandersson løp Sverige inn til bronse


Gutta med 4. plass i VM-stafetten

Like etter at det norske damelaget hadde avsluttet VM med 4. plass gikk starten på herrestafetten, og det ble en tøff reise for den norske trioen med Øystein Kvaal Østerbø, Carl Godager Kaas og Olav Lundanes.

- Jeg gjør mye småfeil og får i tillegg et par bommer på halvminuttet, da blir jeg løpende i en gruppe som «går» seinere enn teten. Fysisk gikk det også tungt, sa Øystein Kvaal Østerbø om sin ferd mellom postene på førsteetappen.

Østerbø sendte ut Carl Godager Kaas som 12. mann, med over 3 minutter opp til Frankrike i teten på andreetappe.

Verdensmesteren på mellomdistansen fra 2010 holdt jevne steg med lederlagene, og løftet med det Norge opp til 5. plass på andreetappen.

Da ble det for Norges ankermann, Olav Lundanes, en kamp mot Finland og Tsjekkia om 4. plassen.

En kamp gårsdagens gullvinner avgjorde til Norges fordel på veien ned fra sistepost til mål.

- En god avslutning, men i starten fikk jeg en bom da jeg rett og slett ikke så posten, kommenterte Lundanes.

pall_herrer.jpg

Sveriges EM-vinnere i stafett var best også i dag, trioen Jonas Leandersson, Fredrik Johansson og Gustav Bergmann, kunne juble også for VM-gull. Sveriges første for herrer siden 2003.

Sveits tok sølv og Frankrike vant bronse.

For Norge ble det med Lundanes’ to individuelle medaljer.

- I dag er vi på en måte ikke med i kampen om medaljene. Det er bare under halve første etappe for damer. Resten av stafettene blir preget av for mye feil. Vi kan leve med 4. plasser om vi er med og kjemper i medaljekampen. Men der er vi ikke per i dag, oppsummerte landslagssjef Kenneth Buch og fortsatte.

- Vi får bare håpe at dette er med på å motivere laget slik at vi kan løfte oss opp på pallen der vi ønsker å være. Men vi må også ta med oss en del positivt fra dagens stafetter. Spesielt Carl Godager Kaas og Mari Fasting leverer gode løp.

Kilde: Norsk orientering Foto: Arrangøren

O-VM

Resultater

Herrer
1-Sverige
2-Sveits
3-Frankrike
4-Norge (Ø. K. Østerbø, C. G. Kaas, O. Lundanes)
5-Finland
6-Tsjekkia

Damer
1-Sveits
2-Danmark
3-Sverige
4-Norge (H. Ø. Bagstevold, T. Wigemyr, M. Fasting)
5-Finland
6-Storbritannia