Olsokløpet arrangeres 1. august for 35. gang. Distansen er halvmaraton. Løpet tok seg i fjor opp fra å ha hatt noen få deltakere  til å få hele 23 løpere på startstreken, skrev Tommy Støa i sin reportasje fra løpet. Vi  minner om Sørkedalsløpet som gikk fra rundt 50 deltakere på midten av 2000-tallet til over 1000 deltakere de siste årene.

Løpet har start på Selteveien i Hole, og det er et naturskjønt landskap det løpes igjennom før en når målet på kirkevangen på Bønsnes. Deltakerne kan parkere i målområdet, og så blir det busstransport til start som er klokka 09.00. Det er premiering til alle i år, forteller Fred Harald Nilssen.

Det var langrennsgruppa i IL Holeværingen som i sin tid lanserte løpet under den første joggebølgen på 1980-tallet. De siste årene er det Ribbunglauget som har holdt løpet i live

En kan løpe løpet alene eller organisere det som en stafett.

Det var løpere fra Norderhov UIL som dominerte  fjorårets løp. Gro Strande og Thomas Engenes tok første napp i vandrepokalene som går til løperne som har best sammenlagttid over tre år.
--Løpet burde være ei fin oppkjøring til Ringeriksmaraton, sier løpsleder Fred Harald Nilssen og løpsbetjent Sjur Tandberg.

Forvekslet med storløper
Undertegnede hadde sjøl gleden av å delta i denne klassikeren på 80-tallet. Jeg husker at løpet gikk i skikkelig fin sommertemeperatur, minst 25 grader, og strålende sol. Sjøl var jeg tidlig i min løpskarriere og løp  på rundt 1.25 (?), derfor ble jeg nok bra overrasket da en lokal journalist spurte meg om det var jeg som hadde vunnet. Jeg måtte fortelle journalisten at jeg ikke hadde vunnet, og siden var det aldri noen som tok meg for vinneren av noe løp. Vinneren var en løper fra Oppegård: Bjørn Nordheggen.

På siden "History of running" til Hans Werp kan vi lese om Nordheggen:

Han kom fra intet og var plutselig i Norgestoppen.Nordheggen var født i 1961 og fra Oppegård,  men det var en del skogsløp som inngikk i karuselleserie på Ringerike hvor løperen, som i 1984 hadde slengt seg med i noen bedriftsløp, skulle bli oppdaget som en meget talentfull løper. I Ringerikskarusellen deltok det en del brukbare løpere, og i Mosjøløpet på Ringkollen 15. september var til og med Oddvar Brå med. Brå'ern var ikke lett å skubbe seg på i skogsløp, han var norsk mester i øvelsen, et mesterskap som nå har gått ut. 

Store ord begynte å gå om Nordheggen. Kunne dette være en ny norsk langdistansekonge, en som kunne ta opp arven etter Knut Kvalheim?

Nordheggen ble innlemmet i landslaget, som på den tiden var meget bra. Her var løpere som John Halvorsen og Are Nakkim. Perioden 1985-1990 er egentlig den siste norske løperperioden, om vi unntar Marius Bakken, som var ensom om prestasjonene.

nordheggen.JPG
Lanslagstrener i langdistanse, Johan Kaggestad, gratulerer Bjørn Nordheggen med seier i Mosjøløpet i Åsbygda på Ringerike den 15. september 1985.  Nordheggen løp fra Oddvar Brå i dette løpet og Johan var til stede for å kikke nærmere på dette talentet. Ingrid Kristiansen deltok forøvrig også i løpet og banket selvsagt de fleste av gutta.

Store ting ble ventet av Nordheggen, men noen ny Knut Kvalheim ble han ikke. Kanskje var vi forvent den gangen, John Halvorsen løp 12 ganger under 28.30 på 10 000 meter og fire ganger under 28. Are Nakkim tok sølv under EM i Split 1990 på 10 000 meter.

Nordheggen kom ned på gode 13.36.95 i Byrkjelo den 12. august 1988. Det ble hans beste tid på 5000 meter. På 10 000 meter kom han ned på 28.37.7, i Hechtel, Belgia den 7. juli 1990. På 1500 hadde han 3.44.4. (1989)

Nordheggens beste løp er antagelig hans 1.02.58 på halvmaraton i Oslo 3. september 1988. Løypa der var tung og Nordheggen ligger med den tida på 8. plass på all-time-lista i Norge.


Les hele artikkelen : HER

 

Forsiktig med bading i iskalde vann etter løping i sterk varme

Vi må ta med en annen historie fra Osokløpet  jeg deltok i på 80-tallet. Som sagt var dette en smellvarm dag med høy temperatur og en steikende sol. Målgangen var ikke langt fra Tyrifjorden og mange av oss gikk ned å badet. Vannet var ikke spesielt varmt, men det var deilig å få kjølet seg ned. Tllbake ved målgang ventet vi på premieutdeling da en løper gikk ned for telling i noe som lignet på et epileptisk anfall. Det ble tilkalt lege og ganske snart kom det luftanbulanse og fløy løperen vekk.

Året etter fortalte arrangøren at en burde være forsiktig med kombinasjonen langt løp i sterk varme og deretter bading i iskaldt vann. Det hadde gått bra med løperen, som forøvrig var i god form og en rask løper da dette skjedde. Men det var svært alvorlig og kunne gått ille.

 

Og for de som lurer:

Olsok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Olsok (fra norrøntólafsvaka) er feiringen av Olav Den Helliges dødsdag 29. juli.

Olsok betyr – tilsvarende som for jonsok (sankthans 23. juni til minne om Johanvnes Døperen) – egentlig høytidsaftenen før Olavsdagen. Olav den hellige falt på Stiklestad 29. juli 1030, og dermed skulle olsok være 28. juli om kvelden (og natt til 29. juli). Men olsok har etter hvert kommet til å bli brukt om selve Olavsdagen den 29. juli. Dagen er markert med en øks på primstaven.

Før reformasjonen var dette en av de viktigste helgenfester i Norge, og på grunn av Olavs spesielle posisjon i norsk historie ble den bevart som en nasjonal festdag også etter reformasjonen.

I moderne tid har dagen i Den katolske kirke i Norge status som høytid, det vil si en dag hvor det er obligatorisk å feire messe for Olav den hellige. I andre land feires samme dag festen for Marta av Betania. Dagen feires også av ortodokse kirker i Norge.

Olsok feires også med Olsokdagene på StiklestadOlavsfestdagene i Trondheim og Olavsdagene i SarpsborgSpelet om Heilag Olav, et historisk friluftsteater som siden 1954 har blitt spilt under Olsok-dagene på Stiklestad, har også blitt kalt Olsok-spelet. Nordland Musikkfestuke ble fra 1980 fram til 1989 kalt Olsokdagene i Bodø.

 

 Løypekart