Fotograf for ingressbildet og forøvrig hvor fotograf ikke er oppgitt:  Anne Jenny Dvergsdal.


Den 2. mars skrev jeg en forhåndsomtale på Kondis.no med tittelen EcoTrail de Paris - den grønne veien til Eiffeltårnet  og 19 dager senere ble mine forventinger mer enn innfridd. Av de tre hovedistansene 30 km, 50 km og 80 km valgte jeg 30 km-løypen som hadde den største deltakelsen med 2.777 fullførende av totalt 5.883 på de tre distanse. Det var en praktfull variert terrengløype med ca. 600 høydemeter stigning og 520 hm unnabakker vekslende mellom skogsterreng med stier/turveier, parker og asfalt/brostein.
 

640_Vinnere_Fullførende_ETP.jpg

Denne reportasjen er basert på min egen deltakelse i løpet, og den gav mersmak både når det gjelder lysten til å løpe samme løpet neste år og ikke minst å delta i tilsvarende løpskonsept i Ecotrail Oslo 23. mai i år.  Skal du kunne beskrive et løp må du ha kjent det på kroppen. Det fikk jeg tilgangs i Paris, men mer om det nedenfor.

Først tilbake til ingressbildet. Ecotrail de Paris er det mest miljøfokuserte løpsarrangementet jeg har deltatt på. Det handler om å følge, vise hensyn og respektere de 10 punktene på løpskartet. Arrangøren tar et overordnet samfunnsansvar med en helhetlig tanke med høy miljøprofil for å bidra til å "berge jorden". Like før start møtte jeg en entusiastisk predikant for Ecotrail-konseptet som står sammen med meg på ingressbildet.

Deltakerne forplikter seg bl.a.til å ikke kaste fra seg noe søppel underveis. Alle må bla. ha med seg drikkekrus og flaske til påfyll på de få drikkestasjonene ( kun hver 20 km).  Når søppel kastes skal det kastes kildesortert.  Videre er det fokus på å respektere alle deltakere, funksjonærer og oppføre seg høflig og løpe med glede !  Les mer på http/traildeparis.com/. Også toalettene inkl pissoaret var ECO med sagflis som alle brukere måtte strø på etter bruk:

640_Tredoer_Sagflis_FotoAJD.jpg

640_Trepissoar_Bøtter.FotoAJD.jpg

Like før start med 2.800 i en fellesstart på 30 km:

640_Likeførstrart.FotoAJD.jpg

640_Tetenetterstart_FotoAJD.jpg

300 m etter start er de to i tet som skulle kjempe om seieren i en tøff spurtduell ved Eiffeltårnet. Begge har neon-gul T-skjorte. Til venstre vinneren Moritz Auf Der Heide , Tyskland (startnr. 6073) og til høyre Regis Durand, Frankrike (Startnr 7023) Durand. Durand ledet inn på oppløpet men ble slått med kun ett sekund.

640_Nr1M_30Km.Foto_AJD.jpg

640_VinnerM30km_Eiffeltårnet.FotoAJD.jpg

640_Nr1_dame30km.FotoAJD.jpg

Vinneren av dameklassen slapp å spurte for å vinne. Malika Coutant, Frankrike vant på tiden 2.08.35 ca 4 min. foran nr. 2

Tilbake til min egen løpsopplevelse. På bildet nedenfor snur jeg meg tilbake på veg ut i et flott skogsterreng ca 700 m etter start, og det går så lett.....

640_Utinaturen.FotoAJD.jpg

Jeg hadde planlagt å ta bilder med IPhone underveis i løpet, men etter ca. 6 km klarte jeg å tryne skikkelig i en utforbakke og slo meg så kraftig i høyrearmen at den ble satt ut av funksjon . Videre bristet jeg et ribben, men det merket jeg ikke noe til før etter målpassering. Da jeg falt stoppet løpere opp for å hjelpe meg i samsvar med EcoTrails etiske charter. Jeg kom meg raskt på beina igjen lykkelig over at  de ikke var skadet og løp raskt videre mot mål.

Les også Kondis reportasje fra Eco-Trail 2014:  Banoun nr.10

640_Skadebehandling_Arm, bryst, hofte og kne.jpg.jpg

Her får jeg god behandling etter målpassering og i samsvar med ett av punktene på ingressbildet ovenfor så smiler jeg uansett og takket og bukket for topp service og behandling. I EcoTrail er det viktigste å delta og fullføre :-), men jeg gledet meg likevel over å ha gjennomført som nr 4 av 61 fullførende i min klasse M60 på tiden 2.39.12, kun 3 sek bak nr 3.

640_AS_Trangt_i_skogen.FotoAndreasSkatvedt.jpgFoto Andreas Skatvedt

Jeg var ikke den eneste som falt. Inne i skogene er det idyllisk , men stiene var dekket av et tykt lag med løv som dekket til steiner, trerøtter og hull. Her må man ha 100% fokus på hvor man setter hvert steg.

640_AS_2løpere_v_vann.foto_AndreasSkatvedt.jpgFoto Andreas Skatvedt.

Her gikk det unna i et idyllisk lettløpt terreng hvor man kunne velge mellom å løpe på jord/gress el asfalt.
 

640_FrodeUgland_likefør start på 50km i Versailles.jpg

Frode Ugland i det grønne ved Versailles like før starten i den 50km lange "grønne løypen" til Eiffeltårnet med ca 1.000 motbakker og unnabakker. Frode fullførte sin lengste løpskonkurranse på vel 6 timer og var i kjempeform på banketten etter løpet. Dette gav mersmak.

640pk_Pernille_Alexander_RYE_ogAndreas_FotoChrP.jpg.jpgFoto Christian Prestegård

Tre andre glade løpere etter målpassering på 30km. Fra venstre Pernille Dørstad (3.02.09) og Alexander Moen (3.06.18) fra SK Rye og Andreas Skatvedt (3.07.04)  EcoTrail Oslo.

 

Les også Kondis reportasje fra Eco-Trail Paris 2013: Flott andreplass til Margrethe Løgavlen

640pk_CHR_Finisher.jpg

Alle som fullførte fikk denne flotte Finisher-T-skjorten

Vi kan ikke avslutte uten å ta med den siste og lengste ultradistansen 80 km. Det blir en lang dags jobb for de journalistene som skal dekke hele arrangementet fra starten på 30 km kl. 10 til siste målgang over midnatt og inn i en ny dag på 80 km. Jeg var i mål kl. 12.40, men drog tilbake til målområdet i/ved Eiffeltårnet  for å få noen inntrykk av målgangen på 80 km kl. 19.30. De som da kom i mål hadde brukt ca 7 timer og 30 min og ca 75 av 1559 fullførende hadde da kommet i mål. Til info løp raskeste mann løp på 5.35.02 og raskeste kvinne på 6.59.39. Se tabellen øverst i reportasjen.

640_80k_LøpermotMål_resultat.FotoCP.jpgFoto Christian Prestegård.

Stemningsfull og storslagen målgang i Eiffeltårnet. 80 km-løperne avsluttet løpet med å løpe opp trappene i Eiffeltårnet til mål i 1. etasje. Det tok ca. 5 min fra de passerte den engasjerte speakeren som skapte rocka stemning for løpere og publikum ved resultattavlen utenfor.

640_80k_tomotmålvtavle_FotoChrP.jpg.jpg

640_Mål i tårnet_Såg dobbelt.Foto_ChrP.jpg.JPGFoto Christian Prestegård.

På veg opp trappene i Eiffeltårnet med mål ca 100 høgdemeter ovenfor på etasje 1.

Les også Kondis reportasje fra Eco-trail Paris 2012: Broadwell og Bratsberg til mål i Paris

640_Eiffeltånet. fotoAJD.jpg.jpg

Det er Ikke mange løpsarrangement i verden som har et like høyt, praktfullt og synlig målseil som Ecotrail de Paris.

Her ble det også arrangert et nytt trappeløp opp Eiffeltårnet fredag kveld 20. mars ( Eiffeltårnet Vertical) med kun 60 inviterte løpere. Løpet hadde en høydeforskjell på 280m. Kondis.no kommer med bilder og resultatlister fra det løpet i en separat artikkel.

640_PinåsogChr_fotoAJD.jpg

Det er ikke mange som slår det positive løps-engasjementet til Tomas Pinås ( til høyre) løpsleder for både EcoTrail Oslo 23. mai og Holmenstrand Maraton 11. april. Slikt er smittsomt. Tomas løp selv 80km i Ecotrail de Paris på 9.55 og kvelden før løpet lovet jeg Tomas å løpe en distanse i Holmenstrand Maraton. Det ser ut til å bli et travelt løpsår med flere nykommere inkl. EcoTrail Oslo og det nye trappeløpet Kollen Opp.

Tidligere reportasjer fra Eco-Trail Paris på kondis.no:

2014:  Banoun nr.10
2013:  Flott andreplass til Margrethe Løgavlen
2012:  Broadwell og Bratsberg til mål i Paris