Det er hele fire internasjonale ultramesterskap i år, og først ut er EM 100 km i Belves Frankrike 27.april. Troppen på fem løpere og tre ledere landet i Frankrike torsdag ettermiddag, og lørdag er det klart for et mesterskap der den norske troppen har store forventninger.

OPPDATERING 26.4.14:00 TØFF LØYPE
Sharon Broadwell har nå kjørt gjennom hele EM løpet, og sier følgende:
Jeg er ganske sikker at tidsmålene til våre løpere må justeres. Løypa er TØFF! Det starter greit nok med en kronglete 2km runde gjennom Belvès og så 1.5 km nedover, deretter ca 30 km fin asfalt på en ganske flat  vei. Men så svinger løperne skarp til venstre og starter klatringen; fra km 32-65 er det kupert, ikke småkupert - men smale, svingete veier som går hovedsakelig oppover til 50 km, så mest nedover fra 50-70. Det er også to kneiker på ca 100 meter hver hvor jeg tipper minst 30% av løperne kommer til å gå oppover.
Løypa er utrolig vakker, men tøff. Herrerekorden er visnok 6:17 av Sunada, som har verdensrekorden på 6:13:13, altså ikke så ikke så langt bak, men han er veldig sterk. Kvinnerekorden er 7:53. Jeg har fortsatt storre forventinger til laget, men tidene til alle kommer til å blir saktere enn målene.


John Henry Strupstad skriver da også på sin Facebookprofil: Ingen rekordløype likevel. Her blir det taktikk.

Arrangementets hjemmeside

Tidligere omtale av uttaket
Opprinnelig var det 7 løpere som ble tatt ut til EM 100 km, men to av disse ble også tatt ut til VM 24-timers som arrangeres bare to uker etter EM 100 km. Begge disse, Bjørn Tore Kronen Taranger og Gjermund Sørstad, vurderte plasseringsmulighetene som bedre på 24-timers - og valgte derfor å satse på det mesterskapet.

En debutant
De som løper i Belves er dermed: Jarle Risa, John Henry Strupstad, Didrik Hermansen, Per Olav Bøyum og Rita Nordsveen. Didrik - tidligere topphåndballspiller - er debutant i ultramesterskap.

Vi mangler nok den absolutte toppløperen som kan vinne, men vi har en jevn og sterk tropp. For de fire herreløperne er det en uttalt målsetting at de skal kjempe om medaljeplass i lagkonkurransen (tre løpere). Det betyr en plass opp fra fjorårets mesterskap der de norske herrene løp inn til 4.plass i EM (5 i VM) og der Jarle Risa kom på 9,lass (14 i VM) individuelt. Dersom løpsforholdene blir gode ser vi ikke bort fra at både Jarle Risa og John Henry Strupstad kan snuse på den norske rekorden.

Reportasjer på kondis.no fra EM/VM 100km i 2012:
Jarle Risa nr 14 i VM 100 km, herrelaget nr 5 i VM!
Forventningene innfridd i VM (med mange bilder)

Hovedleder Tommy Kristiansen snakket litt med løperne om målsettingene deres på bussen til Belves torsdag ettermiddag:

Jarle Risa, Undheim IL
Pers 7:01:39 EM/VM 2012

Jeg har trent bra og med mer mengde enn tidligere. Formen er bra og oppladningen som tidligere, sier Jarle, som sist høst satte en fantastisk norsk rekord på 6-timers med 88,100 km (tilsvarer 6:48 på 100 km). Jarle fortsetter: Planen er å åpne i 4:00-4:05/km sammen med John og se hvor lenge det holder. Målsettingen er medalje for lag og topp 10 individuelt. Det betyr antagelig at Jarle må under 7 timer selv om hans egen debut på distansen på 7:01:39 holdt til 8.plass i fjor. Løypa ser fint ut, men jeg er litt spent på hvordan mat/drikekstasjinene fungerer, avslutter Jarle.

John Henry Strupstad
Pers 7:10:00 EM/VM 2012

John Henry har trent kjempebra i hele vinter. Jeg trente med - og lærte mye av Jonas Buud (2 i VM) i fjor sommer. Formen er spisset og på topp, sier John som har samme plan som Jarle med tanke på åpningsfart. Målsettingen er å løpe under Helge Hafsås'  norske rekord (red anm 6:50:15 Bergen 2006), sier John. Han gleder seg veldig og tror på norsk medalje i lagkonkurransen.
 

 

Didrik Hermansen
Pers 7:22:33 Bergen Ultra 2012 
Jeg har trent etter planen, og nesten doblet mengden sammenlignet med før NM i Malm i fjor, sier Didrik som vant NM gullet foran Bjørn Tore Taranger. Naprapaten har etter nyttår gått ned til 4 dagers uke, og satser friskt på ultraløp framover. Didrik sier at han har trent med km.tid 4:18 i hodet, så planen er jevn 4:18-fart og under 7:10 i sluttid. B-mål er ny pers og bli blant de tre beste fra Norge. Ellers vil jeg nyte løpet og det å løpe i større felt. Han synes det blir ekstra spennende å løpe ei løype som er en enkel runde - og dermed ikke vite hva som kommer. Vanligvis går jo 100 km i løyper med flere runder.

Per Olav Bøyum
Pers 7:10:55 EM/VM 2012

Dette blir første gang jeg løper full runde, så jeg gleder meg veldig, sier Per Olav. Jeg er litt spent på formen, har trent bra med mer mengde enn noen gang i vinter, så grunnlaget er på plass. Planen er å løpe i jevnt 4:17-tempo og ende ned mot egen pers. Han forteller at drømmen er å løpe under 7:10 og også bidra til en bra lagplassering. Jeg tenker ikke på plasseringen individuelt, kun tid, sier Per Olav.

 

Rita Nordsveen
Pers 8:20:33 EM/VM 2011

Rita er også veldig optimistisk. Tester viser bedre form enn noen gang. Jeg sliter litt med smerter i hoften i perioder, så det har blitt begrenset med lengre økter, sier Rita. Om kroppen er på lag satser jeg på topp 10 plassering og tid ned på 8:00, sier hun - og utdyper at det er en tid hun mener hun er god nok for. Jeg vil gå ut litt raskere enn snittfart til 8 timer for å ha litt i "banken" når løpet nærmer seg slutten, sier troppens eneste kvinnelige løper denne gangen. Hun løper også hel løype for første gang og synes det blir spennende.