Ørsjødilten fra Aspedammen sør for Halden arrangeres i år for 37. gang søndag 25. september. I fjorårets løp var det 98 startende. 

Kondis 2015: Fine forhold i Ørsjødilten, årets siste løp i Idd Sportsklubbs trippel

Se løpets hjemmeside for info og påmelding: Idd Sportsklubb  

Løypelengder:
Klasse 1 Menn - Aktiv 21 km
Klasse 2 Damer - Aktiv 21 km
Klasse 3 Åpen trim for alle 5-8-21 km
Klasse 4 Jenter / Gutter 13-16 år 5 km
Klasse 5 Jenter / Gutter 11-12 år 2 km
Klasse 6 Jenter / Gutter opptil 10 år 1 km

Ørsjødilten er, uten at det er sjekket grundig, nok distriktets mest tradisjonsrike terrengløp. Det har vært arrangert i 36 år uten avbrudd.

Historien
Løpet startet som et samarbeid mellom Paulsbo IL og Aspedammen IL. Man løp den 19 km lange traseen rundt Ørsjøen fra Prestebakke til Aspedammen det ene året og snudde løpet det andre året. Alt i samarbeidets ånd.

I de første årene var det bare herrene som løp 19 km og kunne ta napp i vandrepokalen. Damene løp 10 km, men dette er selvfølgelig endret slik at også damene nå løper den lengste distansen. Det var også den gang en 10km som startet på Ør og løp henholdsvis mot Aspedammen eller Prestebakke. Kortere mosjonsløyper har det også hele tiden vært slik at alle skulle kunne delta etter egne forutsetninger.

I 2011 gjorde klubben en ganske stor endring i løypetraseene. Vi hadde nå vært èn klubb i en del år etter sammenslåingen av Aspedammen og Paulsbo, som ble til Idd Sportsklubb. Motivet for vekslende start- og målområde var ikke lenger de samme.

Vi hadde gjennom alle år fått god hjelp av bussselskapene og sjåfør Kjell Olsen til å transportere løperne fra Aspedammen til start på Prestebakke, og omvendt alt etter løpsretningen. Vi så for oss at i framtiden ville slik transport bli kostbart og søkte etter nye løyper.

Medlemmer av løypekomiteen fant fram til en god 21 km rundløype med utgangspunkt på Prestebakke. Det er også lagt inn 5 og 8km løyper samt barneløyper fra 0,5 km.

Den nye ordningen ble godt mottatt av løperne etter at noen først hadde utrykt at det var trist å endre en så lang tradisjon. Våre egne løpere har selvsagt deltatt med vekslende resultater i årenes løp. På damesiden har Tove Olsen vunnet vandrepokalen og på herresiden fikk vi den første seieren for Idd Sportsklubb i 2013 da Magnar Wium vant. Vi håper han og andre medlemmer i årene framover vil bidra til flere seiere, men det viktigste for oss som arrangør er at så mange som mulig deltar i distriktets eldste mosjonsløp!

Dette er også avsluttende løp for Haldens eneste trippel som vi har kalt Iddegranitten.

Trippelen består av Monolittløpet, Stenhoggerrittet og Ørsjødilten. Og de må gjennomføres i samme kalenderår. Alle tre blir arrangert av Idd Sportsklubb. Vi har også Iddebautaen i denne trippelen, men da med tidskrav i tillegg til gjennomføring.