Ingressbilde og foto som ikke er påført fotograf: Foto Christoffer Grande

Det 8,1 km lange Fjellseterløpet med 420 m stigning gikk rett vestover fra Lerkendal Stadion til Skistua i Bymarka, mens vinden og regnet kom mot oss fra vest. I utendørsidrett må vi takle det været vi får og som motbakkeløper/fjelløper har jeg ingenting imot litt «rufse» vær.

Jeg trives godt ute når det er "mye vær" og fikk en herlig løpsopplevelse i en av det aller mest lettløpte motbakkeløypene jeg har løpt med kun 5 % stigning fra start til mål og ble belønnet med klasseseier i eldste klasse M60+

Været er likt for alle, men arrangøren fikk litt for mye vær.  Regnvær i kombinasjon med kraftig vindkast ble tøft for div arrangørtelt  både ved start og mål. Arrangør NTNUI Friidrett fikk problemer med både laseren og videoen som brukes til tidtakingen og måtte dermed sette opp resultatlisten manuelt ved å bruke mye tid på å gå igjennom videoer.  Arrangøren informerte om at de benyttet et halvautomatisk tidtakersystem «Systemet skulle fungere slik: Lasere fanger opp tider, kamera fanger opp startnummer, vi slår sammen informasjonen».  1. utgaven av resultatlisten ble først publisert 2 dager etter løpet og har siden vært ajourført. Pga ovennevnte kommer min Kondis.no-reportasje denne gang litt på etterskudd. Se også min forhåndsreportasje på Kondis.no  som ble publisert 14. april

640_Klassevinnere Fjellseterløpet 2015.jpg

 

640_3 raskeste  kvinner og menn.jpg

Se fullstendig resultatliste  på løpets hjemmeside www.fjellseterlopet.no

I dameklassen ble det favorittseier til 42-åringen Anne Nevin; Strindheim IL som har vunnet løpet flere ganger . Anne satte i fjor løyperekord i dameklassen i den løypen som ble løpt på onsdag med 34.28. Onsdag var hun 1 min og 13 sek bak rekordtiden, og motvinden må nok ta litt av "skylden" for det.

I herreklassen stilte flere topp internasjonale langrennsløpere opp og den beste av de vart Anders Tettli Rennmo, Leksvik Elite på 2. plass 16 sek. bak vinneren Ola Sakshaug, Selsbakk IF som vant på 31.13.  Fjoråsvinner Helge Langen , Rindal IL kom på 3 plass 23. sek bak vinnneren. Helge var 20 sek bak vinnertiden fra i fjor. Årets vinner Ola Sakshaug var 1 min 20sek bak løyperekorden i dagens løype. Løyperekorden på 29.53 er fra 2009 og tilhører Håvard Fjærli.

Etter målpassering ble det nok større interesse for denne karen enn vinnerne. Petter Northug og broren Tomas deltok og kom i mål på 34.09 og 34.15 og ble med det akkurat blant de 30 beste totalt på 28 og 29 plass.

640_PetterNorthug_i_Maal_FotoChristofferGrande.jpg

Nedenfor er Anne Nevin ( i rød overdel) akkurat kommet i mål i det sure været som vinner i dameklassen og får sin blomsterbukett av arrangøren. Det var mange klissbløte og hutrende løpere på Skistua i temperatur så vidt på plussiden.

640a_AnneNevin_Blomster.jpg

Da smakte det godt med pizza:

640_Pizza etter målpassering.jpg

Tilbake til starten på løpet:

640_Oppvafrming i styrtregn frisk vind og 4 grader.jpg

Før start ble det mye prat om påkledning. Under oppvarmingen høljet det ned og blåste friskt, og temperaturten var bare 4-5 grader med ned mot 0 i målområdet. Jeg valgte lang tights, lang superoverdel og Skåla Opp-buffen og angret ikke på det. Da jeg kom inn i startfeltet ble jeg overrasket over at flere av toppløperne løp i kortbukse / kort tights og singlett. Fjorårsvinner Helge Langen sa det slik. "Er det plussgrader så løper jeg i kortbukse og singlett"

640_Christian_Startfelt_FotoChristofferG.jpg

Midt på bildet står Kondis' "utskremte" som både skal løpe og lage reportasje for Kondis.no. Da er det vanskelig å få tatt bilder av de som løper. Jeg hadde lenge sett fram til dette tradisjonsrike motbakkeløpet som ble arrangert av NTNUI Friidrett for 29. gang. I det bildet blir tatt er jeg nok mer bekymret for hvordan denne fellesstarten skal gå når 408 løpere skal kjempe om startposisjonene på en 2,5m bred gangvei. Skulle jeg bruke hurtigheten min og klinke til med en 200 m på 28 sek i starten eller skulle jeg inn i trengselen. Jeg valgte en fornuftig mellomløsning.

I det startskuddet smeller står jeg omtrent i linje 4 og de to foran meg går rett på trynet. Jeg hopper hinder over og kommer meg avgårde helskinnet og uten fall og finner kjappt en passe "marsjfart" til topps.

Jeg oppdager raskt at i dette løpet er det et meget høyt nivå og svært få veteranløpere sammenlignet med det vi har i de store motbakkeløpene på Vestlandet. Kanskje er klasseinndelingen en forklaring med alle mellom 40 og 59 i en klasse. Her burde det vært 5-års veteranklasser. I min klasse M60+ var det 10 deltakere. Fjellseterløpet burde passe alle kategorier løpere med sin "snille" høydeprofil og lettløpte løype:

640_Høydeprofil_mKomm_ChrPre.jpg

 

640_2015_HelgeLangen_Foto_ChristofferGrande.jpg

Fjorårsvinner Helge Langen løp i år i mål til 3. plass i samme antrekket som i fjor.

640_Stemingsbilde_Maal_10min etter målpassering_FotoChrPrestegaard.jpg

Foto Christian Prestegård. Ca. 10 minutter etter at jeg kom i mål med stivfrosne fingre fikk jeg tatt dette stemningsbildet fra målområdet ved Skistua på "Fjellsetra", men den var dessverre ikke åpen. Denne dagen hadde det nok vært en opptur for både løpere og arrangør å kunne benytte dette store bygget.

For meg vart dette en positiv og minnerik idretts-sosial løpsopplevelse som gav mersmak.            Været tar jeg med godt humør uansett og jeg ble imponert over hvordan deltakerne taklet været og de problemer det skapte for arrangøren. Jeg setter allerede opp Fjellseterløpet 2016 i løpsmenyen min med mål om å forbedre tiden fra i år. Kanskje er det da også puljestart og i alle fall et bedre tidtakingssystem.