Bjørn Johannessen (43) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.

Vignett-kondiskommentaren.jpg

Vi vet alle hvor livets mål er. Det er ikke om å gjøre å komme først i mål, men å ha en flott, meningsfull og opplevelsesrik tur underveis. For noen er livets løp langt, for andre kort. Plutselig, og uten forvarsel, kan målseilet dukke opp rundt neste sving. Da er det for sent å snu. Det du da ikke har fått med deg underveis, har du dessverre gått glipp av. Hardt og brutalt, men sånn er livet.

Delmål
I livets løp bør man ikke ha det travelt. Det haster jo ikke å komme i mål. Det kan ofte være best å gå, kanskje til og med ta seg tid til å stoppe helt opp. Ta seg tid til å tenke og få med seg livets mange små og vakre detaljer underveis. Nyt hver meter og hver dag i livets løp.

Delmål er viktig, sies det. Det er vel ikke i noen annen sammenheng der dette stemmer bedre enn i livets løp. Hovedmålet har det jo uansett ikke noe hast med å komme fram til, og nettopp derfor blir det ekstra viktig at vi alle har noe fint og meningsfullt vi ønsker å oppleve underveis. 

Blindvei
Til tider opplever vi alle at livet kan virke som en labyrint. Det er vanskelig å finne fram, og vi er usikre på hvilke veier vi skal velge. Noen ganger kommer vi på villspor og havner i blindveier. Det er viktig å innse at vi har havnet i en blindvei, slik at vi ikke blir stående for lenge og stange hodet mot veggen. Det er nemlig lite hensiktsmessig, og ikke særlig behagelig heller.

Noen ganger kan det være ekstra vanskelig og tungt å komme seg ut og tilbake på rett vei igjen. Likevel er det viktig å utforske og prøve nye, ukjente veier. Det er ikke alltid de mest trafikkerte og lett tilgjengelige veiene som er de riktige og beste. Å prøve ut veier som er små, bortgjemte og vanskelige er minst like viktig. Det kan vise seg at det er nettopp disse veiene som er de mest spennende. Kanskje er det nettopp der lykken ligger og venter, og da er det vel dumt om du ikke tok sjansen på å utforske denne veien?

Dersom det viser seg at veien du valgte var en blindvei, er det bare å snu igjen. Gå tilbake og gjør et nytt forsøk. Nye valg. Med en gang kan det virke bortkastet å ha brukt tid på en blindvei, men med tiden viser det seg ofte at du fikk en nyttig erfaring som du kan bruke senere i livets løp.

Utfordringen er å praktisere teorien og gjennomføre det vi har planlagt. Dessverre viser det seg at vi ikke alltid er så flinke til dette, men vi bør i alle fall gjøre et helhjertet forsøk. Da får man mer ut av livets løpetur, og turen blir mer tilfredsstillende.

Artikkelen stod på trykk første gang i Kondis nr. 1 - 2006