Ultra-Trail du Mont-Blanc med sin lange og spektakulære trasé drar så mange løpere til seg at det ikke blir plass til alle. Derfor vil det bli loddtrekking blant de påmeldte når påmeldingsperioden er omme. 

Men før en kan melde seg på, må en ha sikra seg et visst antall kvalifiseringspoeng som en oppnår ved å løpe andre lange fjelløp som har status som kvalifiseringsløp for Ultra-Trail du Mont-Blanc. Det betyr at en må planlegge deltakelse i dette løpet over flere år. Først må en skaffe seg poenga, og så må en være heldig og bli trukket ut. 

Dette gjelder i særlig grad hoveddistansen, UTMB, på 170 km med 10 000 høydemeter opp og ned, men også CCC på 100 km og 6000 høydemeter bruker å bli overbooka. Så langt har alle brukt å få plass på "mellomdistansen", TDS, med 119 km og 7250 hm, men om det vil skje i år, gjenstår å se. 

Smutthullet kan være den korte distansen, OCC, som ble innført i år. Den er på bare 53 km med 3300 hm, og for å delta der trengs det heller ikke kvalifiseringspoeng. 

Hvert år bruker Norge å være representert, og det vil nok være en god gjeng nordmenn som drar til Chamonix også i august 2015. 

66 norske påmeldt Mont Blanc Marathon
Tidligere på sommeren går Mont Blanc Marathon i noen av de samme fjella rundt Chamonix. Her er påmeldinga avslutta, og også her ble de fleste distansene fulltegna. 28 prosent av de påmeldte fikk ikke plass, og bare på 10 kilometeren og barneløpet er det ennå ledige plasser. 

30 prosent av de påmeldte kommer fra andre land enn Frankrike, og vi finner hele 66 norske løpere på startlistene til de fire distansene. 19 er påmeldt både det 42 km lange maratonløpet og den 23 km lange Cross-løypa. 18 har meldt seg på Vertical Kilometer, 8 vil prøve seg på 80 kilometeren og 2 nøyer seg med 10 kilometeren. 

Så mange norske deltakere blir det neppe i de enda mer krevende løypene i Ultra-trailen, men det er gjerne slik at de som først prøver seg i Mont Blanc Marathon får lyst til å gi seg i kast med den lange turen rundt Mont Blanc-massivet etter hvert. 

Felt_og_fjell_IMG_9803.jpgBåde 23 og 42 kilometeren i Mont Blanc Marathon starter nede i dalen og har målgang oppe i fjellsida, 1000 m høyere. (Foto: Runar Gilberg)