Heming Leira (54) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no
Før det hadde han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24


Illustrasjonsbildet: Sognsvann Rundt Medsols, Heming Leira's løpsbaby, og eksempelpå mosjonsløp lamgt utenfor NFIF-regi. Et ekte mosjonsarangement.


Vignett-kondiskommentaren.jpgProvosert!
Det siste året har jeg som mosjonist, arrangør og ansatt i Kondis blitt provosert av NFIF kontinuerlig. Under tar jeg frem noen få eksempler. 

- Som løper har jeg blitt kraftig provosert av bl.a. at Friidrettsforbundet nå liksom skal være mosjonistenes venn.

Da jeg løp mitt første maratonløp i 1983 ble jeg fort klar over Kondis som den gang kom ut med et lite A5-blad. Jeg skjønte med en gang at dette var organisasjonen for meg som mosjonist. Så 30 år etter når Friidrettsforbundet har funnet ut at det er penger i mosjonssporten skal de liksom være vår venn! Hva har de gjort for oss mosjonistene i alle disse årene?

Friidrettsklubbene og andre har arrangert løp og det setter jeg pris på og unner arrangørene sine inntekter så lenge de ikke blir for grådige. Men friidrettsforbundet er ikke fridrettsklubber og langt fra arrangører. Arrangørene bør sjøl få beholde hva de har fått i stand med masse frivillig arbeid.

- Som arrangør har jeg bl.a. blitt kraftig provosert av at Friidrettsforbundet har sendt brev til samtlige kommuner i landet med denne teksten:

"Vi oppfordrer kommunen til å prioritere arrangementer i regi av/ eller i samarbeid med lag tilsluttet Norges Idrettsforbund". I Oslo arrangeres 77% av løpene utenfor regien til Norges Idrettsforbundet.

- Som ansatt i Kondis har jeg blitt grådig provosert av at alt arbeidet kondis har gjort for mosjonistene nå plutselig skal bli ikke eksisterende, nå skal Friidrettsforbundet inn å hente penger for å gjøre saker som Kondis har gjort gratis i mange tiår.

PROVOSERT av NFIF som vil skattelegge mosjonistene.
Men aller mest provosert har jeg selvfølgelig blitt fordi alle disse argumentene har vært vikarierende argumenter. Det har aldri vært meningen at Friidrettsforbundet skulle bli mosjonistenes venn. For alle som har fulgt lisenssaken har dette vært ganske tydelig. Helt fra  forslaget om å utsette lisenssaken på friidrettstinget ble nedstemt. Den aller siste saken fra NFIF burde fjerne enhver tvil for de som har trodd på NFIFs argumentasjon om å bli mosjonistenes venn.

Med straffen av Skåla Opp som ikke ville betale noen mosjonslisens står Friidrettsforbundet nakne igjen som en rå maktmaskin som vil knabbe med seg penger av det andre har skapt. NFIF hadde på sin side friidrett.no en artikkel om “Rutiner ved uttak til mesterskap i NFIF.” Der kommer det frem at utøvere som er potensielle for representasjonsoppdrag ikke vil bli vurdert om de stiller i konkurranser som  ikke er underlagt IAAF og Norges Idrettsforbund sitt konkurranse-  og dopingregelverk.

Sitat: “Kravet om at  konkurransedeltagelse må skje i  løp arrangert av  klubber som er underlagt gjeldende lover og regelverk for norsk idrett blir derfor et viktig prinsipp å etterleve for utøvere som skal representere med flagget på brystet i 2014. “

Dette ville i så fall bety en kraftig reduksjon av disse utøveres mulighet for deltakelser i konkurranser i Norge. Og det ville gjøre at arrangører som f.eks. har bygd opp motbakkeløpene i Norge (som Skåla Opp) ville kunne miste mange topputøvere og dermed også indirekte kunne tape sponsorinntekter og deltakere. Men raskt kom det frem at neida det handlet ikke om rutiner, det gjaldt kun Skåla Opp. Det eneste prinsippfaste ved NFIF var at de var helt prinsippløse.

Nå gjelder det at arrangørene gjennom sine friidrettsklubber kjenner sin besøkelsestid og stemmer vekk Mosjonsskatten (som NFIF liker å kalle lisensen). Skjer ikke dette vil muren som NFIF har bygd opp det siste året mellom  mange, mange mosjonister og en rekke arrangører bli stående som et monument over ledelsen i Friidrettsforbundet de siste årene.

Det snakkes allerede om  NFIF som en maktorganisasjon på linje med IOC og FIFA som har  rykte som meget udemokratiske organisasjoner.