Det har vært usedvanlig mye snø i fjellet i år, og med tilhørende sein snøsmelting var det lenge usikkert om Rallarvegsløpet kunne gå i originaltraseen. Men siste rapport fra Hotell Finse 1222 forteller at nå er ikke mer enn 3-4 av de 10 kilometerne mellom Hallingskeid og Fagernut dekka med snø. I tillegg må en regne med en større fonn like før løypas høyeste punkt, etter Fagernut.

Også tidligere år har det vært en god del snø i løypa. På det meste er det blitt talt 31 snøfonner, og hvis de i snitt var på 80 meter, vil det si at det da var 2,5 km med snø. Likevel ble det oppnådd gode tider og løpsopplevelsen ble på ingen måte ødelagt.

Det er en del av utfordringen og opplevelsen ved å løpe fjellultra, at en må være forberedt på variasjon i vær, vind, føre og framkommelighet. Nå er værmeldingen for de to løpsdagene god med 5-8 varmegrader, skiftende skydekke og en fin medvind.

Rekorddeltakelse

81 løpere har meldt seg på årets Rallarvegsløp, og til tross for at 10 stykker har meldt avbud. går det mot rekorddeltakelse i jubileumsutgaven av det 81 km lange to-dagersløpet som starter ved havnivå i Flåm, har delmål på Finse 1222 moh og mål etter to etapper på Haugastøl 1000 moh.

Kan noen henge med Gloria Vindstedt?

Startfeltet inneholder en rekke sterke løpere, og det vil som vanlig bli hard kamp om seieren i både kvinne- og herreklassen. Gloria Vindstedt vant på meget overbevisende vis på ny løyperekord i fjor.

I år kunne hun fått tøff kamp fra Karianne Søfting som er påmeldt, men som antakelig ikke kommer til å stille. Fjorårstoeren Åslaug Golf Kardal er påmeldt, men hun må av familiære omsyn løpe begge etapper sammenhengende og vil derfor ikke komme med på den ordinære resultatlista.

Hardeste motstander for Gloria kan derfor bli Gretel Fortmann fra Australia. Hun har sin styrke på enda lengre og mer teknisk krevende løp og ble nummer ti i fjorårets Ultra-Trail Mont Blanc. Men det skal bli meget spennende å se hva hun kan få til langs den mer lettløpte og idylliske Rallarvegen. Sjøl skriver hun i forhåndsomtalen på sin egen blogg at naturopplevelsen og det sosiale vil stå i sentrum:  

"Løpet nå til helga vil handle om å nyte utsikten og selskapet av de andre løperne samt å teste hvor bra jeg har restituert meg etter eventyret mitt i Dolomittene." 

Bjørn Tore Tarangers tur?

I herreklassen kan det bli minst like spennende. Bjørn Tore Taranger rapporterer på sin blogg om treningsuker på nærmere 300 km og må nok regnes som favoritt. Han deltok for to år siden og ble da nummer sju, men har utvikla seg mye som ultraløper siden den gang. 

En som kan gi Taranger kamp er Per Olav Bøyum som i VM 100 km i vår løp på sterke 7.10.57 og slo Bjørn Tore med 7 minutter. Er han like lettføtt nå til helga, kan det godt være en sogning som kommer først til både Finse og Haugastøl. 

Fjorårsvinner Runar Gilberg sliter med en overtråkksskade i den ene foten og stiller med 97 prosents sannsynlighet ikke til start. Medarrangør Jan Helgesen som har vunnet Rallarvegsløpet hele fem ganger, er ikke i like god form som da han satte løyperekordene, men skal på ingen måte avskrives. 

Andre sterke navn er Tero Paivarinne, Peter Tubaas, Vidar Nilsen og Frode Johansen. Gerard Cornelissen kunne vært med langt framme - om han ikke løp med vogn med sønnen Jiri oppi.

Så kan det helt klart stå fram nye storløpere som virkelig får det til på den 81 km lange og akk så vakre Rallarvegen.
 

Rallarvegen er klar til å ta imot ca. 70 spreke løpere førstkommende lørdag og søndag. (Foto: Tron Krosshaug) 


Rallarvegsløpets heimeside