Bjørg Kari Haugland
2:41:16
Nikkelverk Bil
24:21

Det blir trangt om plassen når nærmere 630 personer gir seg ut i langløypa i Svalandsgubben Skauløp.

Tekst: Terje Modal  Foto:  Birkenes-Avisa

SVALANDSGUBBEN.
Nok en gang ble det en løpsfest i bratte heier og søkkvåte myrer i birkenesskogen under årets Svalandsgubbe, det 42. i rekken.

Best av alle ble nok en gang Eirik Gramstad fra Sportsklubben Vidar. Han tok sin femte sier i skauløpet, og har nå bare Helge Dolsvåg, med sine seks seire foran seg som skaukonge.

Gramstad løp inn til seier med sterke 1.45.20. Han var imidlertid ikke like suveren i år, og var bare 20 sekunder foran toer Eiving Knutsen over målstreken. De to hadde en hard batalje gjennom hele løpet. Stort sett med Knutsen i tet. Nummer tre ble mangeårig kortløypevinner, og langløypedebutant Erik Udø Pedersen.

Av lokale helter kan nevnes lillesanderen Ståle Gjelsten, med en fortid i Birkenes O-gruppe, som løp inn til en sterk 5. plass med tiden 1.53.09. Steinslandsgutten Anders Tveit synes det gikk tungt, men løp inn til en fin 23. plass med tiden 2.08.57.

Eirik Gramstad

Nervøs

– Jeg var nervøs for seieren en stund, forteller Gramstad.

Jeg lå 20 sekunder bak ham ute i skogen, så mistet jeg ham av syne opp mot Svaland og ble sekundert helt fra 30 til 90 sekunder bak ham. Da ble jeg veldig nervøs for at det skulle holde. Så fikk jeg heldigvis øyekontakt med ham når vi traff veien ved Rugsland. I den type terreng som det da er frem til mål har jeg min styrke, og fikk troen på at det skulle gå. Jeg passerte ham ved trekilometersmerket og hadde rimelig god kontroll inn, forteller den femdobbelte skaukongen.

Kristian Tjørnhom tok en solid seier. Her hjelper Beint Inge Jensen til med å spyle av gjørma.

Ny løype

Nytt i år var at dame- og juniorløypa var lik. Med start også på denne fra Birkenes-parken etter en 13 kilometers tur i deler av langløypa.

På forhånd mente mange at juniorløypa ville bli et oppgjør mellom  friidrettstalentet Kristian Tjørnhom og vår egen Lars Aasheim Svaland. Denne gangen ble det Tjørnhom som trakk det lengste strået, men Lars lover ham tøffere kamp neste år.

– Det var gøy å vinne i den nye løypa, sier Kristian som betegner løypa som mye tyngre enn fjorårets utgave og mener han krabbet i myr i 2 kilometer.

I duellen med Lars stakk han litt i fra i starten, mens Lars tok litt innpå i heia.

– Ved  Rugsland var jeg bare 15 sekunder bak, men var sjanseløs på flatmark mot ham, og tapte mye inn, forteller Lars, som synes løypa var kjempetøff med utfordringer hele veien.

Damenes kortløype ble vunnet av Marianne Andersen på sterke 1.01.23. Marianne har i en årrekke vårt regnet som en av norges beste kvinnelige orienteringsløpere, med blant annet VM-gull i staffet blant merittene. Hun har med denne tiden satt liste meget høy når det gjelder løyperekord. Emilie Suggelia gjorde det best av de lokale med en sterk 12. plass.

Vant i debuten

Damenes langløype ble vunnet av Ingeborg Kristine Lind fra Gular med tiden 2.16.55, mens Elise Hay Opsahl og Wenche Lægreid Kvæven la beslag på de neste plassene.

– Det var morsomt, og samtidig utrolig slitsomt. Man måtte passe på beinplassering hele tiden. Jeg sank mange ganger ned til magen, og ba flere ganger om at beina måtte holde, ler hun etter målpassering.

Anne Charlotte Ruud stod her for den beste lokale prestasjonen med en knallsterk 6. plass på tiden 2.35.10, mens Tuva Eieland løp inn til en sterk 9. plass.

Gode veteraner
De virkelig store veteranene i Svalandsgubben leverte godt også denne gang.

Trygve Løland og Kristian Jon Svaland løp begge skauløpet for 42. gang, mens Ragnar Høygilt ikke er så langt bak med sine 40 starter. Trygve satt ny pers igjen, for som han så.

– Jeg har aldri løpt så seint før (3.05.17 red.anm). Det var mye bedre forhold enn vi er vant til, men fy søren så tøft det var, slår han fast.

Kristian Jon la mest merke  til den gode stemninga i og rundt løypa.

– Det er bare de beste som løper for å løpe godt. Vi andre gjør det for å oppleve stemninga og de fæle forholdene, sier han.

40-årsjubilant Ragnar Høygilt løp rundt med egendesignet t-skjorte hvor han gjorde krav på å ha vært lengst ute i Gubbeløypa, med sine 111 timer 6 minutter og 27 sekunder. Nå kunne han plusse på nye 3 timer og 23 minutter på det regnestykket.

– I debuten i 1974 løp jeg på 3.24, og nå på 3.23, så det er fremgang ler han.

Det skal rett nok sies at han har vært nede på 2.07 som sin rekord.

Ragnar Høygilt er ikke så langt bak de to største gubbene. Han gjennomførte for 40. gang, men påberoper seg å kanskje ha  vært ute i Gubbeløypa lenger enn noen annen. 111t 6m og 27 sekunder.