Sara Lahti løp i samme stevne som der Karoline Bjerkeli Grøvdal løp på 31.37,91 og kvalifiserte seg til OL. Lahti fikk imidlertid ikke plass i A-heatet, og hun måtte derfor gjøre mye av jobben sjøl i det svakere B-heatet. Første 5000 m gikk på 16.07. På siste halvdel tok Sara sjøl ansvaret. Hun økte farten og vant til slutt heatet med 20 sekunder.

– Underbart att det blev svenskt rekord. Tänk om jag fått springa i A-heatet istället. Då hade jag nog klarat kvalgränsen till OS, fortalte hun til marathon.se etter løpet.

Vel, Sara Lahti klarte det internasjonale OL-kravet som er på 32.15, med god margin. Men svenskene har altså skjerpa dette radikalt og forlanger at hvis du er svensk kvinne, så må du løpe under 31.50 for å komme til OL. Den tidligere rekordholderen, den nå 59 år gamle Midde Hamrin, er en av mange røster som kraftig kritiserer den svenske uttakspolitikken:

– Att det ska vara nödvändigt att gå ner så mycket. Det förstår jag inte, varför de inte skulle kunna skicka henne till OS. Att komma bland de åtta bästa i friidrott – det är rätt tuffa krav. Jag tror att vi alla skulle vilja se lite svenskar på startlinjen i Rio, uttaler Midde Hamrin til Expressen.

Sara Lahti har hatt et skikkelig gjennombrudd i år, og i vinter deltok hun på 1500 m i VM innendørs. Det forteller noe om det store registeret hennes. På 10 000-meteren viste hun særlig styrke mot slutten og hadde følgende utvikling på de ti 1000 meterne:

3.13 – 3.10 – 3.13 – 3.16  – 3.15 – 3.15 – 3.09 – 3.10 – 3.08 – 3.06

I det samme stevnet løp Mikal Ekvall 10 000 meteren på 28.48,22. Det er 2 sekunder under EM-grensen for mannen som vant Sentrumsløpet i 2013.

Her ser vi Sara Lahti under nordisk mesterskap i terrengløp i 2013. Da ble hun nummer tre i juniorklassen, slått klart av norske Heidi Mårtensson som ble nordisk mester. Tre år seinere blir Lahti hylla som den nye store løpestjernen i vårt naboland. (Foto: Bjørn Johannessen)