Les i Firda om starten for påmeldingen i går: Fullt på en time

Skåla Opp samler flere av verdens beste motbakkeløpere. Men det er likevel ikke det som gjør løpet spesielt. Det er den store høydeforskjellen fra fjord til høyfjell med fantastisk utsikt underveis, og en natur som skifter fra det frodigste grønne til isbre og steinur på toppen. Bli med en tur fra 28 til 1843 moh.  med mosjonistene i fokus.


Fotografer: Anne Jenny Dvergsdal, Christian Prestegård, Ole Arne Schlytter og Kjell Vigestad

Les også:
Tre norske pallplasser i Skåla Opp, men utlendingene gikk til toppsx
Kondis.nos store forhåndsreportasje om bølgen av nye norske motbakkestjerner
Stjernemylder på kick off for Skåla Opp i kveld
Skåla Opps nettside
Samlesiden for reportasjer fra Skåla Opp tidligere år


Det var ventet deltakerrekord, men det ble det ikke

Det var håp om at Skåla Opp for første gang skulle ble over 2000 som nådde Skålatårnet med startnummer på. Det var helt sikkert mer enn 2000 som tok turen opp, men ikke som løp eller gikk med startnummer.

Konkurranseklassen ble den som vanlig fylt opp nesten et år i forveien. Løpet går i vernet område. Derfor må arrangøren følge fylkesmannens tillatelse til å ha maksimum 800 deltakere i konkurranseklassen. Da påmeldingen åpnet 1. september i fjor ble taket nådd allerede første påmeldingsdagen. Med en så tidlig påmelding blir det en del som faller fra før løpsdagen kommer. I år ble det akseptert 1025 påmeldinger, noen få flere enn i fjor. Av dem kom 756 til mål ved Skålatårnet, som var noen færre enn i fjor.

Det var trimmere det var færre av i år. 962 mot 1150 i fjor ble registrert i mål på toppen. Været var neppe årsaken til tilbakegangen, selv om det var regnet i Førde mindre enn 10 mil unna tidlig på morgenen på løpsdagen. 

Det var trolig flere i år som valgte å gå til topps uten å registrere seg som deltakere. Siden i fjor er det blitt 20 % dyrere i og med engangslisensen kom i tillegg i år. I fjor betalte arrangøren lisensen for deltakerne siden arrangøren kun få dager før løpet inngikk et forlik med Friidrettsforbundet og kunne ikke kreve inn en ekstra avgift fra deltakere som forlengst var påmeldt.
   

Start 28 meter over havet

Start_Multikonsult_IMG_3564.jpg
Klar for start:
Målet for trimmerne fra Multiconsult ser vi i bakgrunnen. (Foto: Christian Prestegård)

Start_og_telt_A20G6706.jpg
Start på 28 moh: 962 trimmere og fire Kondis-fotografer er allerede på vei oppover fjellsida når knappe 800 konkurranseløperne starter kl. 10.00. I teltet koser et hundretall seg med livereportasje og god mat. (Foto fra 925 moh: Kjell Vigestad)

Start_mosjon2_A20G6387.jpg
Kl. 07.00: Første bakken oppover med smilende trimmere. Det er lenge til sola når ned til Loen, men det er 20+ og mange kler seg etter det. Og mange stripper underveis oppover de bratte bakkene. (Foto: Kjell Vigestad)

Veidkille_sti_veg_A20G6411.jpg
Veiskille: Du kan ta stien opp, som er litt brattere, eller gå "veien" som er 200 m lengre.  Konkurranseløperne må ta veien for at det ikke skal bli for trangt. Dermed blir løypa 8,2 km lang med 1818 høydemetre.. (Foto: Kjell Vigestad)


250 meter over havet

Skille2_slutt_vei_A20G6434.jpg
I det grønne: Ved 270 moh går stien og "veien" sammen. Veien står i anførselstegn fordi den er så steinete og bratt at kun firehjulstrekker med store hjul har en sjanse på å nå opp ditt. Det er nå eventyret starter for alvor med 6,5 km igjen til toppen. (Foto: Kjell Vigestad)

350 meter over havet

Skilt_2km_350moh_A20G6455.jpg
350 moh: Det har vært flere skilt som forteller hvor langt det er igjen til toppen, men det er antall høydemetre som virkelig forteller hvor mye slit det er igjen. 350 av 1843 høydemeter er unnagjort, 1493 m er igjen. (Foto: Kjell Vigestad) 

Tjugensetra_drikke_A20G6474.jpg
Tjugen seter: Ikke lenge etter kommer første drikkestasjon som også er mål for barnas MIniskåla. Småbarna som startet kl. 11, trippet lett opp til setra og løste en naturrebus underveis. Og vel framme fortsatte de å løpe rundt overalt. (Foto: Kjell Vigestad)

Lita_apuse_groent_etter_setra_A20G6505.jpg
Styrkedrikk: Ikke alle barna valgte Miniskåla. Her er en liten pode som har tenkt seg helt til topps. (Foto: Kjell Vigestad)

600 meter over havet

Passering_3km_A20G6543.jpg
Grønt overalt: Det stiger raskt når det er over 20 % stigning. 3 km og 600 moh passeres rett før neste drikkestasjon. Rundt en tredjedel er unnagjort. (Foto: Kjell Vigestad)

Trimmere_fin_sti_foss_A20G6534.jpg
Sherpaer: Her har gode hjelpere fra Nepal jobbet for å sikre stien mot heftig regnvær og flomvann. Stien er steinsatt og drenert slik at den tåler at mange går opp til Skålatoppen hver dag hele sommeren. (Foto: Kjell Vigestad)

Sovepose_CK8R2519.jpg
Tatt på senga: Første Kondis-fotograf gikk opp allerede 06.00 og "overrasket" funksjonærene som hadde båret opp utstyret dagen for drikkstasjonen i forveien og overnattet for tidlig å være klar til å servere drikke til nærmere 2000 deltakere. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Sjingla_telt_660moh_CK8R2514.jpg
Teltet ved fossen: Jeg lurte på hvordan de fikk sove rett ved den buldrende fossen? Jeg burde forstå det, var svaret, at han høyt der opp slo av fossen om natta så de fikk sove! De påsto i hvert fall at de hadde sovet godt. (Foto: Ole Arne Schlytter)

drikkestasjon660moh_Foto_AnneJDvergsdal.jpg
Drikkestasjonen klar: Her er det en uten startnummer som får glede av at funksjonærene overnattet og kunne servere iskald drikke fra elva lenge før kl. 08.00. Kondis-reporteren på 125 kg, inklusive en tung fotobag og nyinnkjøpte fjellsko, tok en velfortjent pause siden pulsen i lang tid hadde lagt over terskelpulsen på 145.  Foto: Anne Jenny Dvergsdal

Over_broa_A20G6575.jpg
Over broa: Løypa har gått oppover langs Fosdøla, som inn i mellom har vist seg fram i all sin prakt. Men nå skifter retningen mot Skålavatnet og Skålatårnet. (Foto: Kjell Vigestad)

750 meter over havet 

Smilende_jente_800moh_A20G6628.jpg
Ut på tur - aldri sur! (Foto: Kjell Vigestad)

Fire_paa_900m_foer_elite_A20G6749.jpg
Trimmere: Denne blide gjengen er halvveis og har fortsatt eliteløperne bak seg. (Foto: Kjell Vigestad)

Med_mobil_800moh_A20G6639.jpg
Mobil: I disse selfie-tider må kanskje mobilen være med på turen? Man skal jo dele de store opplevelsene! (Foto: Kjell Vigestad)

Ned_foer_elite_opp_A20G6762.jpg
Fort opp og ned: De første trimmerne er på nedtur allerede før eliteløperne har nådd halvveis eller 900 moh. kl. 10.30. Selv om de startet presis 07.00, så er det kjapt levert for turen helt opp og halvveis ned igjen på under 3,5 timer. (Foto: Kjell Vigestad)

900 meter over havet

Timea_Merenyi_HUN_925m_A20G7304.jpg
Eliten: De aller beste eliteløperne har passert. Her er det ungarske Timea Merènyi, nr. 10 i dameklassen, som passerer. En sterk veteran på 44 år som er god både på bane, landevei og i fjelløping. Hun ble nr. 10 i juli i årets VM i fjelløp på langdistansen. Ikke lenge etter hun hadde passert ble det langt tettere med løpere i løypa. (Foto: Kjell Vigestad)

Mange_koe_stor_stein_A20G8379.jpg
Bak eliten: Så strømmer det på med konkurranseløpere. (Foto: Kjell Vigestad)

Mange_opp_noen_ned_925m_A20G8488.jpg
Opp og ned:
Ikke enkelt for de som skal ned, når det er så tett med løpere på vei oppover. Stort sett viste trimmerne som var på vei ned hensyn til de som kjempet om plasseringer i konkurranseklassen, men ikke alltid. (Foto: Kjell Vigestad)

KLas_Faeroevik_925m_linselus_A20G7706.jpg
Opptur: Hva gjør man ikke for å vekke fotografens oppmerksomhet? Klas Færøvik fra Opptur Motbakkeklubb i Os utenfor Bergen gjør sitt beste for å komme med i reportasjen på kondis.no. (Foto: Kjell Vigestad)

Linda_Olasen_Loeland_Paul_Einar_Borgen_925_2_A20G8213.jpg
Tjuvtrener: Linda Olsen Løland tra Varegg og Team Melkesyre drar på Paul Einar Borgen, som trolig har tjuvtrent på Sportsmasters motbakkemølle, en tredemølle hvor man kan trene med opptil 50 % stigning. Det er så abolutt bratt nok i Skåla Opp med drøye 30 % stigning på det bratteste. (Foto: Kjell Vigestad)

Nina_Wallin_tommelen_opp_A20G8424.jpg
Tomlene opp: Nina Wallin fra Vartdal holder god fart og bruker bare såvidt over to timer opp. (Foto: Kjell Vigestad)

Oppover_koe_925_A20G8349.jpg
Brattere: Fra 900 moh til 1150 er det jevnt bratt og du må ut av rekka om du trenger en pust i bakken. (Foto: Kjelll Vigestad)

Dag_H_Nilsen_Geir_Skaten_th_god_tur_A20G7174.jpg
God tur videre: Dag-Henry Nilsen blir tatt igjen av løpekamerat Geir Skaten og gir han et klapp på skulderen som signal på at han kreftene er i ferd med å ta slutt.  Geir kan løpe videre uten frykt for å bli slått av Dag-Henry. Det er i hvert fall slik vi tolker situasjonen ut fra resultatlista. (Foto: Kjell Vigestad) 

1100 meter over havet 

Lang_rekke_1050.JPG
Lang, lang rekke: Når det var som tettest med konkurranseløpere som passerte, gjaldt regelen om å ikke gå ut av rekka, for eksempel for å nyte utsikten. Det må vente til nedturen når det ikke er tidtaking. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Spanske_mosjonister640_CK8R2566.jpg
Spanske turister: Med spansk andreplass for damer og spanske løpere på niende og tolvte for menn, så var det naturlig nok også spanjoler blant trimmerne. Mens sola bare såvidt hadde tittet fram over toppen av Skåla og forgyllet forgrunnen, lå fjorden i bakgrunnen helt i skyggen. Dermed ble det et spennende bilde. (Foto: Ola Arne Schlytter)

Far_og_poden_1050.JPG
Miniskåla: En liten gutt (gjetter vi på) fra Jølster, som med god margin holder alderen for Miniskåla, er her allerede tre ganger høyere enn målgangen for barneløpet på 360 moh. Og med lue på i den kalde vinden, så fortsetter han ganske sikker helt til topps. (Foto: Ole Arne Schlytter)    

mosjon_kl_web.JPG
Mange spreke trimmere: Da det var fullt i konkurranseklassen, så har mange meldt seg på i trimklassen. Her går det unna i bratta med lange klyv. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Bratt_1100moh_CK8R2587.jpg
Luftig: Et bildet som virkelig viser hvor bratt det er. (Foto: Ole Arne Schlytter)

solkontraster_lys_moerke_1050.JPG
Høyt over Loen og Lobukta:
Det passerer mange flere trimmere ftil ør de første konkurranseløperne kommer. (Foto: Ole Arne Schlytter)

utsikt_med_lopere_web.JPG
Konkurranseløpere: Geir Skaten (først) har løpt fra Odd-Henry Nilsen og har nå følge av Anders Kampenhøy og Øyvind Stokseth. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Lang_rekke_925_oppover_A20G8341.jpg
Opp mot Skålavatnet: Nok en lang, lang rekke. (Foto: Ole Arne Schlytter)


1150 meter over havet

Skilt_Skaalavatnet_1150m_CK8R2538.jpg
3,5 km igjen: Med 700 høydemeter og 3500 meter igjen gir det en gjennomsnittsstigning på 28 %. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Drikkestasjon_for_skaalavatnet_CK8R2534.jpg
Drikkestasjon 3: Ved Skålavatnet ligger den nest siste drikkestasjonen i løypa. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Drikke_1150moh_CK8R2549.jpg
Påfyll: Det er ennå 600 høydemeter til toppen. (Foto: Ole Arne Schlytter)

Skaalavetnet_telt_CK8R2539.jpg
Røde kors: Det ble heldigvis lite bruk for hjelpekorset. (Foto: Ole Arne Schlytter)


Mot toppen

Ura_Foto_Chr_Pretsegaard.jpg
Fra det frodige grønne til det granittgråe: Lang, lang rekke oppover ura. (Foto: Christian Prestegård)

Snoebreen_Foto_Chr_Prestegaard.jpg
Mer snø enn vanlig: Det ble noen hundre meter med snø å forsere i år, men den var fast og fin og gjorde det ikke tyngre enn normalt. (Foto: Christian Prestegård)

Kilian_Jornet_Burghada_Foto_AJDvergsda_640.jpg
Verdens beste skyrunner:
Kilian Jornet fra Spania var dagens store favoritt. Han har hatt ryggproblemer i sommer, men var uka før Skåla Opp i gang igjen og vant et prestisjefylt fjelløp i Sveits. Det ga han imidlertid et tilbakefall, og han tok det derfor med ro på veien opp til Skålatårnet og ble "bare" nr. 9. (Foto: Anne Jenny Dvergsdal)


Endelig toppen 1843 meter over havet

Antonella_Confortola_Wyatt_mot_maal_Chr_Prestegaard_IMG_3589.jpg
Få meter igjen: Antonella Confortola Wyatt (40 år) fra Italia tar sin fjerde seier på fem forsøk i Skåla Opp. I sin første start i 2008 ble hun nr. 2 etter Anita Håkenstad Evertsen. Etter tre års opphold var hun tilbake i år minst like god som da hun tre strake fra 2009 til 2011. (Foto: Christian Prestegård)   


Nedturen

Anita_and_friends_Foto_Christian_Prestegaard.jpg
Fire glade mannfolk: Litt kos på toppen sammen med dronningen av Skåla, Anita Håkenstad Evertsen og deler av fotografens familie, før turen ned igjen. (Foto: Christian Prestegård)  

Christian_og_soenn_AJDvergsdal_640_.jpg
Far og sønn: Her er rollene byttet om. Skihopper Olav (med pers på 119 meter, og dermed uten høydeskrekk er det grunn til å tro) og pappa Christian tar seg tid til å bli fotografert på nedturen. (Foto: Anne Jenny Dvergsdal)

Bro_nedtur_CK8R3010.jpg
Over broa på 660 moh: Her har sherpaene laget rene autostradaen, men så er også dette ett av de letteste partiene i Skåla Opp. (Foto: Kjell Vigestad)

Miniskaala_Tjugen_A20G8513.jpg
Miniskåla: Her er 10 av de 75 premievinnerne i Miniskåla fotografert på Tjugen seter på 360 moh havet. Pluss en tass som nok ikke har krøpet opp helt på egenhånd. (Foto: Kjell Vigestad)

Bendit_Olav_Anne-Jenny_Foto_ChrPrestegaard_IMG_3644.jpg
Frukt i massevis: Vel nede igjen er det ny servering med drikke og mange slags deilig frukt. Olav og  og Kondis-fotograf Anne Jenny Dvergsdal ser ser ikke slitne ut i det hele tatt etter 16,4 km t/r Tjugen - Skålatårnet inkludert 1815 høydemeter opp og like mange ned igjen. (Foto: Christian Prestegård)