Ingressfoto: Solveig Ramstad-Ekeberg i Triatlon på Hove, kort løype i juni 2016. Foto: Privat

Landet er okkupert av Marokko. Ørkenløpet går mellom 3 flyktningleire inne i Algerie den 28. februar. 21 Skandinaver er påmeldt Sahara Marathon.

Det er forventet at mer enn 400 løpere fra 5 verdensdeler og mer enn 20 land blir representert i et av de mest prestisjefylte solidaritetsløpene i verden. Distansene er maraton, halvmaraton, 10 km og 5 km walk&celebration. Chartret fly satt opp fra flere byer i Europa.

Dette blir 17. utgave og Norge har vært godt representert mange ganger. Mot Sveriges 20 påmeldte har vi kun én deltaker i år.

Solveig Ramstad-Ekeberg løper for Norge i år. Solveig Ramstad-Ekeberg (41), fra Oslo, er bosatt ved Kilsund. Halvmaraton traséen er den harde delen av maraton traséen. Vi regner med å få henne inn på under 2 timer. Hennes personlig beste er på 1:52 i Grimstad, mens mørketidsløp i Tromsø, januar 2016, og Fjellmaraton ved Beitostølen i vind og sludd i mai 2015 endte på 2 timer akkurat.

Den norske rekorden har Silje Bergum Kinsten, Sk. Vidar. Den satte hun ved Sahara Marathon i 2005. Hun var 27 år fra Oslo, og løp halvmaraton, inn til klasseseier og 1. pl. 20-39 år på 1.50.24.

Silje_2005_6B_1281612.jpgSilje Bergum Kinsten tilfreds etter seier i 2005. Foto: Privat​

Solveig_tri2_IMG_1175.jpg
Solveig Ramstad-Ekeberg i Triatlon på Hove, kort løype i juni 2016. Foto: Privat

Solveig sier at hun synes selve prosjektet med å støtte Sahrawi folket er det viktigste.  Oslo damen som flyttet med familien til småbruk i Kilsund, mellom Tvedestrand og Arendal, for å ha dyr (har katt, høner og bier) og komme nærmere naturen for 2 1/2 år siden.

Mens Solveig forbereder seg til løpet etablerer hun et eget prosjekt for flyktninger fra Vest-Sahara. Hun gjør en viktig innsats for flyktningbarn. Skolemateriale og ressurser til skole for barn med nedsatt funksjonsevne blir samlet inn. Et betydelige arbeide som ikke minst skaper bevissthet for utvikling av Castro skolen. Det er behov for flere plasser for barna og ikke minst flere slike skoler.

Klikk inn på Solveig Ramstad-Ekebergs side med hennes tekst som ligger på BetterNow, 

Solidaritetsløpets støtte for det saharawiske folket i eksil, med implementering av sosiale prosjekter som Sahara Marathon gjør, er en handling som virkelig teller. Bygging av sportsanlegg, levering av medisiner, skolemateriell, samt opplæringsplaner for lokale utøvere er noen av prosjektene som er gjennomført. Mens kontakten Saharawiene opplever med deltakere fra hele kloden utgjør kanskje den største forskjellen.

Arbeidet med idrettsutøveres treningsprogram utvikles videre, på skoler, gjennom solidaritetsprosjekter og et program for at saharawiske utøvere å delta i internasjonale konkurranser utenfor leirene. På denne fronten har det skjedd mye de siste 16 årene.

20 svensker er påmeldt.
Antagelig står Emmy Karnerud bak det meste av svenske påmeldinger. Hun er stanhaftig, men skal ikke delta selv i år. Hun har løpt Sahara Marathon de tre siste årene. Emmy sier at de samler inn penger til et media-aktivistprosjekt. Det er samarbeide mellom to medieaktivistgrupper. En i flyktningleirene og en i det okkuperte Vest-Sahara, som på ulike måter kjemper for mennekserettigheter. Sjekk deres blogg Spring fõr frihet.

Emmy_640_img_0493.jpgEmmy Karnerud 2016. Foto: Privat

Les mer om Emmy på https://springforfrihet.wordpress.com/emmy/

Arrangementet i Sahara blir fulgt av tv-kanalen Telemadrid og annen presse.

Bli med gjennom løpetraséen til SaharaMarathon på Vimeo ( ca. 3 min).

Mårten "Promoe" Edh och Ludvig Hedlund åkte i februari till Algeriet och gjorde där ett besök i de Västsahariska flyktinglägren. Där skulle de tillsammans med massa andra springa Sahara Marathon som är ett maratonlopp som genomförs för att visa solidaritet med det västsahariska folket och uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara. I de här tre klippen får vi se hur resan såg ut.

Mårtens video 1

Mårtens video 2

Info desember 2016

Samleside for Sahara Marathonwww.kondis.no

http://www.saharamarathon.org