Tirunesh Dibaba  har tre VM-gull og to OL-gull på 10 000 m samt to VM-gull og ett OL-gull på 5000 m. I tillegg har hun fem gull fra VM terrengløp. Nå prøver hun seg for første gang på maraton, og det blir meget spennende å se hvor godt eldstesøster Dibaba fikser den biffen. 

Kiplagat og Kiplagat
Hun møter et meget sterkt felt ledet an av fjorårsvinner Priscah Jeptoo fra Kenya. Like harde å slå kan to andre kenyanske jenter bli. Florence Kiplagat satte nettopp ny verdensrekord på halvmaraton, og Edna Kiplagat er regjerende verdensmester på maraton. Nå vil de gi alt for å sørge for at det blir kenyansk seier. Men meget mulig holder det ikke for dem å løpe fra Tirunesh Dibaba. Regjerende olympisk mester, etiopiske Tiki Gelana med pers på 2.18.58, stiller også til start. 

- Maraton er nytt for meg, men jeg er forberedt. Jeg har trent intenst i fem måneder for dette løpet. Det gir meg sjøltillit, og jeg er klar, er Dibaba sitert på hos The Guardian. Til den britiske avisen forteller hun også at hun har fått treningstips av Haile Gebrselassie som skal være hare i mennenes felt. 

Supersterkt herrefelt
Det feltet er om mulig enda sterkere enn damefeltet. I tillegg til heimehåpet Mo Farah stiller regjerende olympisk mester og verdensmester Stephen Kiprotich fra Uganda, verdensrekordholder Wilson Kipsang fra Kenya, fjorårsvinner i London, Tsegaye Kebede fra Etiopia, løyperekordholder Emmanuel Mutai fra Kenya, den dobbelte verdensmester Abel Kirui fra Kenya og den kanskje største favoritten, kenyanske Geoffrey Mutai, som har levert supersterke løyperekorder i både Boston og New York. 

Mo Farah har signalisert at han tenker å åpne litt roligere enn teten som har bestilt harer til passering halvmaraton på 1.01.45. I tilfelle det går så fort, vil Mo Farah ha sine egne harer som åpner på 1.02.15. Likevel vil han være i rute til å kunne slå løyperekorden på 2.04.40. 

Det blir spennende å se hvor hardt det åpnes, hvem som legger seg i hvilken gruppe, og hvem som står distansen helt til mål. I fjor åpnet tetfeltet godt under verdensrekordfart, men med halvveispassering på 1.01.34 ble det kollektiv sprekk, og den som dabbet minst, Tsegaye Kebede, vant på 2.06.04. Antakelig vil det være veldig lurt av Mo Farah - og de fleste andre - ikke å bli med tetgruppa hvis den åpner like hardt i år. 

Som vanlig stiller også en god del norske løpere i London Marathon, og de som vil følge både teten og massebegivenheten, kan skru på Eurosport på TV-en klokka 10 søndag formiddag. 

London Marathons heimeside

Tower_Bridge_masser_A20G0455.jpg
London Marathon er både massemønstring og et spennende oppgjør mellom verdens beste maratonløpere. Her strømmer løperne over Tower Bridge like før halvveis i løpet. (Foto: Kjell Vigestad)