Bjørn Johannessen (42) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.


Vignett-kondiskommentaren.jpgGjennom årene har Kondis opparbeidet seg et ganske omfattende bildearkiv av løpere i både europa- og verdenstoppen. Jeg har selv blant annet vært fotograf på Bislett Games en rekke ganger, pluss på ett og annet europamesterskap i friidrett. Selvfølgelig har hensikten først og fremst vært å dekke arrangementet, men i stor grad også å få tilgang til friidrettsstjernene og dermed kunne bygge opp et solid arkiv med utøverbilder. Gjennom årene har utøverne både satt rekorder og tatt internasjonale mesterskapsmedaljer. Et solid bildearkiv har derfor vært kjærkomment å ha tilgang til når nyhetsartikler skal illustreres. 

Disse historiske bildene i arkivet til Kondis blir innimellom fremdeles brukt, men dessverre stadig oftere med negativt fortegn. 

Forrige uke kunne vi lese om at den tyrkiske verdensmesteren fra VM i 2005 og 2007, Evlan Abeylegesse, nå er avslørt som dopet under nevnte mesterskap. Artikkelen var illustrert med ti år gamle arkivbilder.

Denne uka ble det offentliggjort at Asli Cakir Alptekin, også hun fra Tyrkia, mister sine gullmedaljer på 1500 m fra både OL og EM i 2012. Undertegnede både overvar og foreviget da hun tok sistnevnte medalje, på det som altså skulle vise seg å være uærlig vis. 

Men disse avsløringene er sannsynligvis bare toppen av isfjellet. Det er derfor fare for at vi får bruk for adskillig flere arkivbilder i tiden som kommer. Det internasjonale friidrettsforbundet har nemlig retestet dopingprøver avlagt i forbindelse med VM i 2005 og 2007 og varsler at de vil avsløre 28 nye utøvere som var dopet

Vi har også kunnet lese om at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige dopingprøver. 

Tidligere var det de gamle fotografiene som falmet med årene. I vår moderne tid er det ikke lenger falmende foto som er problemet, men falmende idrettsstjerner. Eller rettere sagt: stjernene faller – og det hardt og brutalt.

Her kan du lese flere Kondiskommentarer.