Ingressbilde: Start veteraner i Birkebeinerrennet 2013.   Foto: Kjell Vigestad

Folk som deltar i Den store styrkeprøven, Birken og Norseman har større risiko for å få hjerteproblemer når de blir eldre. En ny oppdagelse kan gi bedre behandling for dem som rammes, skriver  forskning.no  i en artikkel nylig. 

Uansett nivå har utøvere som trener mye utholdenhet større sjanse for å trenge pacemakere som eldre.  

Nå har forskere ved NTNU i samarbeid med CERG ( Cardiac Exercise Research Group) Universitetet i Manchester og Universitetet i Milano funnet at hvilepulsen styres av hjertes egen pacemaker, sinusknuten, og ikke det autonome nervesystemet som de inntil nylig har trodd.

Denne nye innsikten åpner dørene for bedre forskning på sammenhengen mellom hjerteproblem og trening, og kan være med på å forklare hvorfor utholdenhetsutøvere i større grad har hjerteproblemer enn andre mennesker.

– Jeg vil understreke at utholdenhetstrening utvilsomt er bra for hjertet. Men det er også slik at utøvere med en livslang historie med utholdenhetstrening som sykling, ski og maraton, er mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser når de blir eldre, sier Anne Berit Johnsen, forsker ved CERG hos NTNU.

Les hele artikkelen hos forskning.no her.


Artikkelen på Nature Communications hvor den kom i mai 2014.